Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε την αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο του εμβολίου για τον κορωνοϊό που παρασκεύασαν η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi και η βρετανική GlaxoSmithKline.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι το πέμπτο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών αρχών.

Η απόφαση για να ξεκινήσει την «κυλιόμενη αξιολόγηση» του εμβολίου Vidprevtyn στηρίχθηκε σε προκαταρκτικά αποτελέσματα από εργαστηριακές μελέτες και από τα πρώτα στοιχεία κλινικών δοκικών σε ενήλικες, υπογράμμισε ο ΕΜΑ.

Το εμβόλιο βασίζεται στην τεχνολογία της ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης, ενώ οι κλινικές δοκιμές τελικού σταδίου σε παγκόσμιο επίπεδο ξεκίνησαν τον Μάιο.

Η Sanofi και η GSK ελπίζουν να λάβουν έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου τους έως το τέλος του 2021, αφού τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι το εμβόλιο παράγει ισχυρή ανοσοαπόκριση.

Η γαλλική φαρμακευτική ανακοίνωσε ότι άλλες κυλιόμενες αξιολογήσεις του εμβολίου της πρόκειται επίσης να ξεκινήσουν στη Βρετανία, τον Καναδά και τη Σιγκαπούρη, καθώς και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το Vidprevtyn χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με τα εμβόλια της Sanofi κατά της εποχικής γρίπης. Θα συνδυαστεί με ένα βοηθητικό φάρμακο, μια ουσία που δρα ως ενισχυτής του εμβολίου και παράγεται από τη GSK.

Άλλα υποψήφια εμβόλια κατά του κορωνοϊού στην κυλιόμενη αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού είναι αυτά των CureVac, Novavax, Sinovac και Sputnik V.

Διαβάστε ακόμη

COSMOTE Vs NOVA: Τηλεοπτικό «ντέρμπι» για τα εκατομμύρια του ποδοσφαίρου

Space Hellas – Epsilon Net: Η αναβίωση της Singular Logic

Eurobank: Στο 33,47% το ποσοστό της Fairfax