Η Γερμανία και η Γαλλία αποτελούν και πάλι το μεγάλο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τίποτα δεν πάει καλά ανάμεσα στον Όλαφ Σολτς και τον Εμανουέλ Μακρόν. Η ανακοίνωση της Γερμανικής Καγκελαρίας, το απόγευμα της Τετάρτης, για την επ’ αόριστον αναβολή του Γαλλο-γερμανικού Συμβουλίου Υπουργών -που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε μια εβδομάδα στο Φονταινεμπλώ- μετά από μια πρώτη ακύρωση τον Ιούλιο, είναι ένα πολιτικό μήνυμα ακόμη πιο καταστροφικό από όσο είναι η άρνηση του Βερολίνου να δεχτεί ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, λίγο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες κάποτε ονομάζονταν ως η «ατμομηχανή της ΕΕ» δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερες. Από τη μεταρρύθμιση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας έως την οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των «27», την κοινή αμυντική πολιτική (σ.σ. η Γερμανία επιλέγει αμερικανικά και ισραηλινά αμυντικά συστήματα) και την συνεργασία στον αγωγό MidCat, οι διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ρήνου, δείχνουν ότι υφίσταται τεράστιο πρόβλημα στην ηγεσία της ΕΕ.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών – μελών ήταν τόσο έντονες ώστε χρειάστηκε να επαναληφθεί η γνωστή ρήση του Ζαν Μονέ, ότι η «Ευρώπη θα σφυρηλατηθεί μέσα από τις κρίσεις της». Ο Πέδρο Σάντσεθ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας έθεσε ξανά το ζήτημα του Ιβηρικού Μοντέλου για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας , κάτι που ζητούν και άλλοι ηγέτες της ΕΕ, όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αλλά και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι αντιδράσεις απέναντι στο Βερολίνο είναι τόσο έντονες που δεν σταματούν εκεί, αλλά ακούγονται μέχρι τις Βρυξέλλες. Εκεί που προεδρεύει του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρώην – και πλήρως αποτυχημένη όπως αναφέρουν γαλλικές διπλωματικές πηγές- υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.

Ωστόσο η σχεδόν προκλητική παρουσία του Γερμανού Καγκελαρίου Σολτς, δεν αρκεί για να καλύψει το πλήρες έλλειμμα και στην απέναντι πλευρά του Ρήνου και συγκεκριμένη στη Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Μακρόν δεν μπορεί να αναλάβει σχεδόν καμία πρωτοβουλία για να μεταρρυθμίσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ. Κάτι που ακούγεται έντονα από το Βερολίνο

Η Γερμανία ζητεί νέες προμήθειες φυσικού αερίου για να καλύψει την τεράστια ζήτηση των γερμανικών βιομηχανιών, ενώ η Γαλλία αντιπροτείνει τον εφοδιασμό της Γερμανίας μέσω αγωγών που θα διέρχονται από το έδαφός της. Και το όλο ζήτημα θυμίζει μια διένεξη του 16ου αιώνα….

Camino Español

Ο Ισπανικός δρόμος ή «Camino Español» ήταν μια χερσαία διαδρομή που δημιουργήθηκε κατά τη βασιλεία του Φελίπε Β’, τον 16ο αιώνα ώστε η Ισπανία να μπορέσει να παρακάμψει τη Γαλλία και να στείλει προμήθειες στις ισπανικές κτήσεις στο σημερινό Λουξεμβούργο και τις Κάτω Χώρες. Εκείνη την εποχή η Ισπανία αποφάσισε να δημιουργήσει έναν διάδρομο από την Ισπανία μέχρι την Γένοβα της Ιταλίας και μετά, μέσω των Άλπεων να στείλει τις απαραίτητες προμήθειες στις βόρειες κτήσεις. Περίπου τέσσερις αιώνες μετά, το Camino Español, επανέρχεται στον καθημερινό λόγο καθώς η Γερμανία θα ήθελε να παρακάμψει την Γαλλία, δημιουργώντας έναν αγωγό, φυσικού αερίου καταρχάς και υδρογόνου σε εύθετο χρόνο, ώστε να μην δεσμεύεται από την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

Ένα μαραθώνιο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Μέσα σε αυτήν την αντιπαράθεση εντός της ΕΕ (οικονομική, δημοσιονομική, γεωστρατηγική) τα κράτη – μέλη προσπαθούν να βρουν μια κοινή απάντηση. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ένας από τους ελάχιστους συμμάχους του Βερολίνου, δήλωσε ότι δεν τάσσεται per se κατά της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο αλλά σε κάθε περίπτωση η «Χάγη, θεωρεί ότι ο βασικός σκοπός είναι η μείωση της τιμής του αερίου χωρίς να υπάρχουν προβλήματα εφοδιασμού». Οι «27» παλεύουν για να καταλήξουν σε μια κοινή ανακοίνωση, έστω για να βοηθήσουν τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ, οι οποίοι θα συναντηθούν στις 25 του μήνα.

Διαβάστε ακόμη:

Βρετανία – παραίτηση Τρας: Οι ψηφοφόροι των Συντηρητικών πανηγυρίζουν και ο Τζόνσον επιστρέφει

Κώστας Μπουτάρης: Στο σφυρί η κατοικία του στην Ύδρα (pics) (upd)

Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχεται πέναλτι για τους καταναλωτές εάν «σπάνε» τα σταθερά συμβόλαια