Στο σφυρί έχει προγραμματιστεί να βγει ιδιοκτησία του Κωνσταντίνου Μπουτάρη (της Οινοποιείας Μπουτάρη) στην Ύδρα.

Ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 16 Δεκεμβρίου, με επισπεύδουσα τη doValue και με τιμή πρώτης προσφοράς 2,3 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται ειδικότερα για ένα οικόπεδο συνολικού εμβαδού 4.636,58 τ.μ., μετά των εντός αυτού κτισμάτων, με ψηλό μανδρότοιχο και κατά την προς βορρά είσοδό του με κιγκλίδωμα.

Βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο του μέρος εντός των ορίων του Οικισμού της Ύδρας. 

Στο τμήμα του οικοπέδου που βρίσκεται εντός του οικισμού Ύδρας, υπάρχουν τα ακόλουθα κτίσματα:

Α. Διώροφη οικία η οποία αποτελείται από το ισόγειο και τον πρώτο (Α’) πάνω από το ισόγειο όροφο, με επιφάνεια εκάστου 236,67 τ.μ.

Β. Ένα ισόγειο κτίσμα 44,26 τ.μ.

Γ. Ένα ισόγειο με υπόγειο κτίσμα (ξενώνας), με επιφάνεια 38,44 τ.μ. και  και 26,37 τ.μ.

Δ. Μία ισόγεια αποθήκη, επιφανείας 29,98 τ.μ.

Ε. Ένα κτίσμα ιδιωτικού Ιερού ναού «Αγία Τριάς», 30,08 τ.μ.

ΣΤ. Μία κολυμβητική δεξαμενή (πισίνα) ανοικτή επιφάνειας 70 τ.μ.

Το ακίνητο είχε αποκτηθεί το 2003 και το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι 209.000 CHF (Ελβετικά φράγκα), στο ισόποσο σε ευρώ με την επίσημη ισοτιμία ελβετικού φράγκου προς ευρώ κατά την ημερομηνία πληρωμής, όπως θα προκύπτει από το δελτίο ισοτιμιών της ΕΚΤ, πλέον των τόκων και εξόδων εκτελέσεως.

Το ποσό αυτό αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου, «με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος της υπέρ ης η εκτέλεση, για την είσπραξη του υπολοίπου επιταχθέντος ποσού, με άλλη αναγκαστική κατάσχεση ή αναγγελία στον ίδιο ή σε άλλον πλειστηριασμό, καθ’ ότι ο περιορισμός στο ως άνω ποσό έγινε αποκλειστικά και μόνο για μείωση των εξόδων εκτέλεσης», όπως αναφέρεται.

Η εκτίμηση και τα βάρη

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης πρόκειται για οικοπέδο συνολικού εμβαδού 4.636,58 τ.μ., μετά των εντός αυτού κτισμάτων, το οποίο βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο του μέρος εντός των ορίων του οικισμού της πόλεως της νήσου Ύδρας, κατά την ενορία Αγίων Ανάργυρων και επί τριών δρόμων, κατά δε το υπόλοιπο τμήμα αυτού εκτός των ορίων του οικισμού. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο προς δυσμάς τμήμα του άνω οικοπέδου και έχει επιφάνεια 3.869,93 τ.μ., βρίσκεται εντός των ορίων του οικισμού Ύδρας και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, το δε υπόλοιπο προς ανατολάς τμήμα επιφάνειας 766,65 τ.μ. βρίσκεται εκτός των ορίων του οικισμού Ύδρας και δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.

Ακόμη, όπως σημειώνεται, υφίσταται περιμετρική οριοθέτηση του ενιαίου οικοπέδου με πέτρινο -λιθοδομή μανδρότοιχο ενώ εντός διαπιστώθηκαν πολλές φυτεύσεις εσπεριδοειδών και άλλων δέντρων. Κατά την εξωτερική αυτοψία διαπιστώθηκε ότι τα κτίσματα σε καλή κατάσταση και προσαρμοσμένα στην επιτρέπουσα αρχιτεκτονική του οικισμού.

Το ακίνητο κουβαλάει αρκετά βάρη και συγκεκριμένα:

1) Προσημείωση Υποθήκης, για 2.112.986,06 ευρώ κατά της προκατόχου εταιρείας με την επωνυμία «CHARM INTERNATIONAL ING» και υπέρ της Eurobank εγγραφείσα στις 05/07/2002 στο περιθώριο της οποίας υπάρχει μερική εξάλειψη της ανωτέρω προσημείωσης και περιορισμός του ποσού από σε 1.300.000 ευρώ

2) Προσημείωση Υποθήκης, για 1.100.000 ευρώ κατά του Κ. Μπουτάρη και υπέρ της «Ωμέγα Τράπεζα» εγγραφείσα στις 02/10/2003 στο περιθώριο της οποία υπάρχει σημείωση εκχώρησης της απαίτησης προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για το συνολικό ποσό των 1.616.000 ευρώ, εγγραφείσα στις 15/06/2007,

3) Προσημείωση Υποθήκης, για 110.000 ευρώ κατά του Κ. Μπουτάρη και υπέρ της «Ωμέγα Τράπεζα» εγγραφείσα την 01/08/2005 στο περιθώριο της οποίας υπάρχει σημείωση εκχώρησης της απαίτησης προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για το συνολικό ποσό των 1.616.000 ευρώ, εγγραφείσα στις 15/06/2007,

4) Προσημείωση Υποθήκης, για 495.000 ευρώ, υπέρ της «Ωμέγα Τράπεζα», που όπως και παραπάνω μεταβιβάστηκε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

5) Προσημείωση Υποθήκης, για 1.000.000 ευρώ υπέρ του Τ.Τ. εγγραφείσα στις 04/04/2007

6) Προσημείωση Υποθήκης, για 480.000 υπέρ του Τ.Τ. εγγραφείσα στις 11/12/2007

7) Αναγκαστική Κατάσχεση, για 1.000.000 ευρώ κατά του Κ. Μπουτάρη και υπέρ της «CAIRO NΟ. 3 FINANCE DESIGNATED ACTIVITY COMPANY», εγγραφείσα στις 24/10/2019

8) Αναγκαστική Κατάσχεση στις 11-05-2022 έκθεσή μου, για 209.000 Ελβετικά φράγκα υπέρ της «CAIRO NΟ. 1 FINANCE DESIGNATED ACTIVITY COMPANY».

Οι πλειστηριασμοί και η επόμενη μέρα της «Μπουτάρης»

Ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης και η εταιρεία του βρέθηκαν την τελευταία τριετία στο στόχαστρο των πλειστηριασμών με το σύνολο σχεδόν των assets της, -από τη Νάουσα και την Παιανία, μέχρι τη Σαντορίνη, την Κρήτη και τη Νεμέα-, να βγαίνουν στο σφυρί. Παράλληλα και ο ίδιος έχασε προσωπικά περιουσιακά στοιχεία, ωστόσο εξαντλώντας όλα τα νομικά μέσα κέρδισε πολύτιμο χρόνο μέχρι να βρεθεί ο «λευκός ιππότης»…

Ο οποίος βρέθηκε στο «πρόσωπο» της Sterner Stenhus Greece, δηλαδή του εγχώριου βραχίονα του ομίλου των αδελφών Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη από τη Σουηδία, που έριξαν το σωσίβιο σωτηρίας στην παραπαίουσα οικονομικά Οινοποιεία Μπουτάρη.

Ο Ηλίας Γεωργιάδης

Η συμφωνία για την εξυγίανση επιτεύχθηκε την περασμένη άνοιξη, – το διάδοχο σχήμα έχει συσταθεί από τις 24 Μαρτίου 2022, με την επωνυμία SSG Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε-, κάτι που καταγράφηκε και σε επίπεδο πλειστηριασμών, με τον τελευταίο που είχε αναρτηθεί για το οινοποιείο της Κρήτης με προγραμματισμό για τις 4 Μαΐου 2022 να αναστέλλεται.

Η συμφωνία εξυγίανσης, που επικυρώθηκε από το Πρωτοδικείο Βέροιας τον Αύγουστο, προβλέπει τον διαχωρισμό των ακινήτων από την οινοποιητική και εμπορική δραστηριότητα, με τα πρώτα να περνούν στην Premia Properties, ενώ η εταιρεία SSG Ελληνικά Οινοποιεία ΑΕ θα αναλάβει την παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα, μέσω της μεταβίβασης των σημάτων, των παραγωγικών μηχανημάτων, των αποθεμάτων και των αναμορφωμένων απαιτήσεων και υποχρεώσεων.

Στα ακίνητα, τα οποία θα αποκτήσει η Premia, περιλαμβάνονται κτίρια συνολικής έκτασης 28.000 τ.μ. (πέντε οινοποιεία, κτίριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής καθώς και άλλα ακίνητα) και πέντε αμπελώνες 600 στρεμμάτων, οι οποίοι βρίσκονται στις καλύτερες τοποθεσίες παραγωγής οίνου της χώρας (Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντινεία, Νεμέα, Σαντορίνη, Κρήτη).

Το συνολικό τίμημα για τα ακίνητα, τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία και την αποπληρωμή των υποχρεώσεων σε πιστωτές και Δημόσιο, καθορίστηκε μετά από γενναίο «κούρεμα» σε 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Το σύνολο των υποχρεώσεων της Μπουτάρης που ρυθμίζονται με «κούρεμα» των απαιτήσεων των τραπεζών, του δημοσίου και προμηθευτών, είναι ύψους 74 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, με τα 15,5 εκατ. θα καλυφθεί τμήμα των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς (συνολικού ύψους 35 εκατ.) μέσω των doValue, Cepal και Intrum, αντίστοιχα, προς το δημόσιο (σύνολο 20 εκατ.) και ορισμένους προμηθευτές (σύνολο χρεών 7,5 εκατ.). Υποχρεώσεις (περί τα 11 εκατ.) προς συνδεδεμένα μέρη δεν θα καλυφθούν.

Το business plan των αδελφών Γεωργιάδη περιλαμβάνει και σημαντικές νέες επενδύσεις στο brand «Boutari», στα εμπορικά σήματα, στις παραγωγικές εγκαταστάσεις, στον εκσυγχρονισμό συστημάτων και οργανωτικών δομών, καθώς και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Οι τρεις αναδιαρθρώσεις δανεισμού και οι μνηστήρες

Μέχρι να περιέλθει σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση η ιστορική επιχείρηση έγραψε επί δεκαετίες ένδοξες σελίδες στην εγχώρια αγορά κρασιού, της οποίας, άλλωστε, θεωρείται ένας από τους πλέον βασικούς «πυλώνες».

Σταθμός για την πορεία της «Μπουτάρης» υπήρξε η εξαγορά της Καμπάς Α.Ε., η οποία από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 είχε περάσει (λόγω ενεχύρων) στην Εθνική Τράπεζα. Το 1991 η ΕΤΕ αποφάσισε να βγάλει σε δημοπρασία τα ακίνητα της Καμπάς, και ειδικότερα το κτήμα και το εργοστάσιο στην Κάντζα, το κτήμα στη Γιαλού και κτήματα στην Τρίπολη.

Σε αυτή τη διαδικασία είχαν δικαίωμα συμμετοχής μόνο οινοπαραγωγοί, καθώς στόχος της τράπεζας ήταν η συνέχιση της λειτουργίας της οινοποιητικής μονάδας.

Μετά από σκληρό ανταγωνισμό με την πλευρά Κουρτάκη, η δημοπρασία κατακυρώθηκε με υψηλότατο τίμημα στην «Ι. Μπουτάρης και Υιός Holding Α.Ε.», που εκείνη την εποχή βρισκόταν στο απόγειο της δόξας της.

Για μια περίοδο η εξαγορά έδωσε ώθηση τόσο στην Μπουτάρης όσο και στην Καμπάς, αλλά από τότε υπήρχε η ιδέα και της εμπορικής αξιοποίησης μέρους της έκτασης στην Κάντζα.

Σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του Κων. Μπουτάρη «είχαμε πάρει την απόφαση να κάνουμε ένα Mall Center, είχαμε κάνει το businessplan, όλα τα σχέδια, αλλά προσκρούσαμε στις πολιτικές εξελίξεις, καθώς ενώ από το 1992 είχε αποφασιστεί να γίνει το νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα, με την κυβερνητική αλλαγή η κατασκευή του αεροδρομίου καθυστέρησε και μαζί όλες οι πολεοδομικές ρυθμίσεις της περιοχής».

Άλλες πληροφορίες της εποχής υποστήριζαν ότι η Μπουτάρης είχε καταθέσει ένα σχέδιο μετατροπής του εργοστασίου και των κτημάτων της Κάντζας σε πάρκο τύπου «Nτίσνεϋλαντ» με θέμα την Ελληνική Μυθολογία, δηλαδή ένα Myth Park, κάτι που προσέκρουσε σε τοπικές αντιδράσεις.

Ο Κων. Μπουτάρης

Παράλληλα, εκείνη την περίοδο η χώρα διερχόταν από μεγάλη νομισματική κρίση, με τα επιτόκια να έχουν εκτοξευθεί κατά 25%-30% λόγω πληθωρισμού, η αγορά κρασιού βρισκόταν σε καθοδική τροχιά και έτσι τόσο η Μπουτάρης, όσο και η Καμπάς οδηγήθηκαν γρήγορα σε οικονομικό αδιέξοδο.

Από το 1994 ως το 1996 τα προβλήματα διογκώθηκαν και το 1997 η Μπουτάρης πώλησε τη συμμετοχή της στην «Α. Καμπάς Α.Ε.» σε κοινοπραξία επενδυτών με τη συμμετοχή των τεχνικών ομίλων που είχαν αναλάβει την κατασκευή της Αττικής Οδού, διατηρώντας τον οινοποιητικό κλάδο και τα σήματα της. Την ίδια περίοδο ο Οργανισμός Αθήνας αποφάσισε την ένταξη του κτήματος Καμπά στο Σχέδιο Πόλης της Παλλήνης με χρήσεις πολεοδομικού κέντρου.

Η απώλεια των εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων της Κάντζας ήταν ο ένας πυλώνας για την πρώτη μεγάλη αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων της εταιρείας Μπουτάρη, που έφταναν τότε τα 15 δισ. δραχμές. Αρκετά χρόνια μετά, τα χρέη πάλι διογκώθηκαν, τα δάνεια «κοκκίνησαν» και έγινε η δεύτερη αναδιάρθρωση. Οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες (Alpha Bank, ETE, Eurobank και Πειραιώς) κράτησαν καιρό και στις 30 Δεκεμβρίου 2016 υπογράφτηκε η συμφωνία αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού, η οποία βασίστηκε στο επιχειρηματικό σχέδιο εξυγίανσης που εκπονήθηκε από την Deloitte & Touche. Η συμφωνία που κυρώθηκε από το Πρωτοδικείο Ημαθίας στις 22 Μαΐου 2017 προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη ρύθμιση του τραπεζικού δανεισμού και των υποχρεώσεων σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία σε 15 έτη με χαμηλό επιτόκιο, περίοδο χάριτος ενός έτους, νέα δανειοδότηση για κεφάλαιο κίνησης κ.α. Περιλάμβανε όμως και διαλυτικές αιρέσεις για την πώληση της θυγατρικής στη Γαλλία, και ακινήτου του Κ. Μπουτάρη ως εγγυητή, έως την 31/12/2017, πραγματοποίηση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 2 εκατ. ευρώ κ.α.

Η συμφωνία δεν τηρήθηκε και από το καλοκαίρι του 2018 οι τράπεζες προχώρησαν σε καταγγελία των δανείων. Ωστόσο, στο διάστημα που μεσολάβησε υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τρεις τουλάχιστον υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές.

Σύμφωνα με την πλευρά Μπουτάρη, ορισμένες τράπεζες απαίτησαν από την εταιρεία να προσέλθει σε άμεσες και προσυμφωνημένες διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένο προτεινόμενο από τις ίδιες επενδυτή, με τον οποίο η εταιρεία είχε προχωρήσει κατά το παρελθόν σε εμπορική συμφωνία με δυσμενείς συνέπειες. Η εταιρεία προσήλθε στις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν σε ναυάγιο. Στη συνέχεια, η διοίκηση παρουσίασε εναλλακτική πρόταση και άρχισαν διαπραγματεύσεις με νέο υποψήφιο επενδυτή, που περιγράφεται ως «γνωστός και αξιόπιστος όμιλος επιχειρήσεων στον χώρο των τροφίμων και ποτών». Η οριστική πρόταση παρουσιάστηκε στις τράπεζες στις 26 Ιουνίου 2018 αλλά απορρίφθηκε.

Επόμενος μνηστήρας ήταν η Pillarstone, η ευρωπαϊκή θυγατρική του αμερικανικού fund KKR που δραστηριοποιήθηκε και στη χώρα μας, αλλά αποχώρησε ατάκτως… Πριν από αυτό, στα τέλη του 2018 υπέβαλε στις τράπεζες νέο σχέδιο εξυγίανσης για την Μπουτάρης στο οποίο θα συμμετείχε και η ΕΤΕπ με 5 εκατ. ευρώ, ωστόσο και αυτό απορρίφθηκε.

Ακολούθησε μια ακόμη πρόταση, το 2019, που αφορούσε την εμπλοκή εγχώριου επενδυτή, αλλά ούτε αυτή έγινε αποδεκτή από τις τράπεζες.

Διαβάστε ακόμα:

Ρίχνουν τα τιμολόγια ηλεκτρισμού οι πάροχοι ενέργειας για τον Νοέμβριο

Ακίνητα: Προς παράταση οδεύουν δύο ευνοϊκά μέτρα για τους ιδιοκτήτες

Η… Κακιά Σκάλα στα κανάλια, το σφυρί της Καικίλιας, ο εφοπλιστής και ο… ψιλικατζής σε νέες ιστορίες