Ευρώπη

Ένρια (SSM): Ο κορωνοϊός δημιουργεί περιθώριο για συγχωνεύσεις τραπεζών στην Ευρωζώνη

  • newsroom


Αιτία είναι ότι η πανδημία μειώνει τα περιθώρια κερδοφορίας των τραπεζών - Το σενάριο της ΕΚΤ για την ύφεση «δείχνει» επιδείνωση της κατάστασης στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Η κρίση του κορωνοϊού θα δημιουργήσει περισσότερο χώρο για συγχωνεύσεις και εξαγορές μεταξύ των τραπεζών της ευρωζώνης, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο, από τη στιγμή που μειώνει τα περιθώρια κερδοφορίας, ανέφερε ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής SSM της ΕΚΤ, Αντρέα Ένρια.

«Μόνο έτσι μπορεί να γίνει, καθώς η υγειονομική κρίση μείωσε τα περιθώρια κέρδους», ανέφερε ο Ενρια στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, για να προσθέσει ότι η κεντρική τράπεζα ήταν έτοιμη να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για το πώς αξιολογεί τις συγχωνεύσεις.

«Μπορούμε να παίξουμε έναν ρόλο αλλά θα πρέπει να κοιτάξουμε το τι μπορεί να γίνει από νομοθετικής πλευράς και από την πλευρά άλλων αρχών, κυρίως για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις», πρόσθεσε ο Ενρια, αναφερόμενος στα κανονιστικά εμπόδια που υπάρχουν για μια ολοκληρωμένη διαχείριση μετρητών και κεφαλαίων.

Ερωτηθείς για την προτεινόμενη εξαγορά της ιταλικής Intesa Sanpaolo από τη μικρότερη ανταγωνιστική της UBI Banca, η οποία πήρε το «πράσινο φως» από την ΕΚΤ, ο Ενρια τόνισε ότι «γενικώς είμαστε υπέρ των συμφωνιών, αν και με επιφύλαξη».

Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία ήταν μεταξύ των χωρών που χτυπήθηκαν χειρότερα από τον COVID-19. Η ΕΚΤ περιμένει ότι η ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει βαθιά ύφεση φέτος κι ότι οι απώλειες θα καλυφθούν μόνον εν μέρει το 2021, καθώς οι περιορισμοί που ίσχυσαν θα επηρεάσουν την παραγωγή για παρατεταμένη περίοδο.

«Για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για την επίδραση της κρίσης στους ισολογισμούς, διεξάγουμε μια ανάλυση ευπάθειας, τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιευτούν τον επόμενο μήνα», τόνισε ο Ενρια. Ωστόσο, πρόσθεσε, σε αυτό το σενάριο ύφεσης μια επιδείνωση της κατάστασης στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι «αναπόφευκτη», αν και σε αυτό το στάδιο, είναι δύσκολο να πει κανείς σε τι έκταση θα γίνει αυτό.

Για να είναι σε θέση οι τράπεζες της ευρωζώνης να υποστηρίξουν καλύτερα τις οικονομίες που δέχθηκαν πλήγμα από την πανδημία, η ΕΚΤ τους ζήτησε τον Μάρτιο να μην καταβάλουν κανένα μέρισμα ή επαναγορά μετοχών ως την 1η Οκτωβρίου.

«Ηταν ένα προσωρινό μέτρο που θα αρθεί μόλις ξεκαθαρίσει η κατάσταση», ανέφερε ο Ενρια.

Απόρρητο Απόρρητο