Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγινε νωρίτερα δεκτός από τον ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ενώ ακολούθησε η συνάντηση με τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς για τις ουσιαστικές πολιτικές συνομιλίες.

Η επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο επισκιάζεται από το χάσμα που έχουν προκαλέσει στις γερμανο-τουρκικές σχέσεις τα πρόσφατα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν υπέρ της Χαμάς και εναντίον του Ισραήλ, το οποίο χαρακτήρισε «τρομοκρατικό κράτος».

Πλέον η προσοχή είναι στραμμένη στην απάντηση του Όλαφ Σολτς, ο οποίος παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις, αποφάσισε να μην ακυρώσει την επίσκεψη, αλλά «να συζητήσει με έναν δύσκολο, αλλά σημαντικό εταίρο», ακόμη και για τα θέματα στα οποία υπάρχει διαφωνία.

Εκτός από την κρίση στη Μέση Ανατολή και το ζήτημα των ομήρων που κρατά η Χαμάς, στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης περιλαμβάνονταν το μεταναστευτικό και η προοπτική συνέχισης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, η Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ, αλλά και το αίτημα της Άγκυρας για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ, ερωτηθείς νωρίτερα σχετικά, δήλωσε ότι εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για τις εξαγωγές όπλων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική πλευρά, αναφέρεται: «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά Εδάφη πρέπει να σταματήσουν και ότι η αντίδραση όλου του κόσμου κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σημαντική.

»Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και ότι κάθε μέρα που δεν σταματά η αιματοχυσία είναι απώλεια για την ανθρωπότητα».

Οι δύο ηγέτες επεσήμαναν από κοινού πως η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη για μια διαρκή ειρήνη και συμφώνησαν να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή το συντομότερο δυνατό».

Στη συνάντηση συμμετείχαν από τουρκικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ) Ζαφέρ Σαρίκαγια, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Εντίπ Σεμίχ Γιαλτσίν, ο Τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Αχμέτ Μπασάρ Σεν, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Pροεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Διαβάστε ακόμη

FT για Μπένι Στάινμετζ: Ο καταδικασμένος σε δύο χώρες, αγόρασε από τους Ρώσους το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας

Έρευνα EMSA: Κατά 5,1% κάτω από τον ετήσιο μέσο όρο ο αριθμός των θαλάσσιων ατυχημάτων το διάστημα 2014-2022 (Πίνακες)

Νέες απολύσεις από την Amazon – Κόβει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην Alexa

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ