Για τον Σεπτέμβριο μετατέθηκε η ψηφοφορία για τον διάδοχο του Κλάους Ρέγκλινγκ στη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΕSM, καθώς το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δεν έβγαλε σήμερα «λευκό καπνό».

Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του ESM αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τον Οκτώβριο, όταν θα λήξει η δεύτερη πενταετής θητεία του νυν Διευθύνοντα Συμβούλου, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τρίτη φορά δεν κατέστη δυνατό να βγει λευκός καπνός από το Συμβούλιο Διοικητών του ESM.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, ο Ιταλός Μάρκο Μπούτι, ένας εκ των τριών υποψηφίων, απέσυρε την υποψηφιότητά του προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία.

Ωστόσο, κανείς εκ των δύο άλλων υποψηφίων, ούτε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια, ούτε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Ζοάο Λεάο, δεν κατάφερε να αναδειχθεί νικητής μέσω της ψηφοφορίας.

«Και οι δύο υποψήφιοι είναι εξαιρετικοί και έχουν μεγάλη στήριξη, όμως κανένας δεν κατάφερε να φτάσει το 80% των ψήφων από το Συμβούλιο των Διοικητών. Ως εκ τούτου θα επιστρέψουμε σε αυτό το ζήτημα τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Πασκάλ Ντόναχιου.

Ο απερχόμενος Διευθύνων Σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να πληροί τα καθήκοντά του για τρεις ακόμη μήνες, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί λύση το Σεπτέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να διοριστεί ένας υποψήφιος νέος διευθύνων σύμβουλος του ESM, θα πρέπει να λάβει περισσότερο από το 80% των ψήφων στο Συμβούλιο των Διοικητών του ESM. Η κάθε χώρα της ευρωζώνης έχει σταθμισμένη ψήφο ανάλογα με το μερίδιό της στο κεφάλαιο του ταμείου διάσωσης.

Διαβάστε ακόμη

Προσδεθείτε: Οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν την «ποσοτική σύσφιξη»

Eurogroup: Στήριξη μόνο στους ευάλωτους – Προσοχή στο δημόσιο χρέος

Ντομπρόβσκις: Η Κομισιόν αναθεωρεί τις προβλέψεις της για ανάπτυξη και πληθωρισμό