Τον Μάρτιο του 2022, η Intel ανακοίνωσε την πρώτη φάση των σχεδίων της να επενδύσει έως και 80 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των ημιαγωγών – από την έρευνα και ανάπτυξη (R&D) έως την κατασκευή και τις σύγχρονες τεχνολογίες συσκευασίας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει αρχικά επένδυση 17 δισ. ευρώ σε μια κορυφαία μονάδα παραγωγής ημιαγωγών στη Γερμανία, τη δημιουργία ενός νέου κέντρου R&D στη Γαλλία και την επένδυση σε R&D, παραγωγή και υπηρεσίες χυτηρίου στην Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία.

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών GlobalFoundries και η γαλλοϊταλική εταιρεία κατασκευής τσιπ STMicroelectronics ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ένα τεράστιο νέο εργοστάσιο κατασκευής ημιαγωγών στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας. Η επένδυση ανέρχεται σε περίπου 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ και θα δημιουργήσει περίπου 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η Infineon ανακοίνωσε ότι επενδύει 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα εργοστάσιο στη Δρέσδη, τη “Silicon Saxony” της Γερμανίας. Το νέο εργοστάσιο θα απασχολεί περίπου 1.000 άτομα. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Jochen Hanebeck διευκρίνισε ότι η επένδυση εξαρτάται από την «κατάλληλη κυβερνητική υποστήριξη», η οποία θα καταστεί δυνατή μετά την ψήφιση της Ευρωπαϊκή Πράξη για τα Μικροκυκλώματα.

Όπως εξήγησε στο 2ο Φόρουμ της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (ΗΕΤiΑ), ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΓΔ CONNECT της Ε. Επιτροπής, Θωμάς Σκορδάς, αυτά είναι μόνο τρία παραδείγματα των επενδύσεων που έχουν δρομολογηθεί στην Ευρώπη στον κλάδο των μικροκυκλωμάτων και των ημιαγωγών.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΓΔ CONNECT της Ε. Επιτροπής, Θωμάς Σκορδάς, στο 2ο Φόρουμ της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (ΗΕΤiΑ)

«Και μόνο η αναγγελία για την Ευρωπαϊκή Πράξη για τα Μικροκυκλώματα (European Chips Act) δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να προσελκύσουμε τέτοιου είδους επενδύσεις στην Ευρώπη» τόνισε ο Θ. Σκορδάς.

«Πιστεύω ότι θα έρθει η ώρα και για την Ελλάδα να πετύχει κάτι ανάλογο, γιατί υπάρχει θέληση. Το ελληνικό οικοσύστημα αρχίζει να αναπτύσσεται και σιγά- σιγά δημιουργούνται οι συνθήκες για να προσελκύσουμε τέτοιες επενδύσεις στην Ελλάδα σε βάθος 3-5 ετών. Αυτός είναι ένας φιλόδοξος στόχος που μπορούμε να θέσουμε, όχι μόνο για το σκέλος της παραγωγής ημιαγωγών.

Όταν υπάρχει η παραγωγική διαδικασία δημιουργούνται δίπλα πάρα πολλά άλλα επαγγέλματα. Αναβαθμίζεται όλο το οικοσύστημα. Το παράδειγμα που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι ότι για κάθε 1 θέση εργασίας που δημιουργείται σε ένα hub, δημιουργούνται 5-6 θέσεις εργασίας από εταιρείες που αποτελούν μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού» υπογράμμισε ο Θ. Σκορδάς.

Οι δυνατότητες της Ελλάδας

Μπορεί, όμως, η Ελλάδα να προλάβει το τρένο των εξελίξεων και να διεκδικήσει μερίδιο από την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των τσιπ και ημιαγωγών;

«Τέτοιες επενδύσεις δε γίνονται μόνο σε χώρες όπως η Γερμανία, που είναι ήδη πολύ προχωρημένες στον κλάδο και δύσκολα μπορεί να τις φτάσει η Ελλάδα» τόνισε ο αν. γενικός διευθυντής της ΓΔ CONNECT.

«Τέτοιες επενδύσεις γίνονται στην Ιρλανδία. Η Ισπανία ξεκινάει τώρα από το μηδέν. Η ισπανική κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι επενδύσεις ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και το πρόβλημά τους τώρα είναι να προσελκύσουν εταιρείες, γιατί το οικοσύστημά τους, όπως και εδώ στην Ελλάδα, δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο. Για αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές, το απαραίτητο οικοσύστημα για να έρθουν αυτές οι γραμμές παραγωγής και στην Ελλάδα.»

Οι απαραίτητες υποδομές μπορούν να δημιουργηθούν στην Ελλάδα με αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράξης για τους Ημιαγωγούς (European Chips Act, ECA). Η ECA θεσπίζει ένα νομικό πλαίσιο που καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους μπορεί να παρέχεται δημόσια χρηματοδότηση για την ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων, mega fabs και κέντρων τεχνολογίας-καινοτομίας στην Ευρώπη.

Tα πρώτα σχέδια για τα δύο νέα εργοστάσια επεξεργαστών Intel στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας. Το έργο ύψους 17 δισ ευρώ, το οποίο ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2022, θα παράγει τσιπ υπολογιστών με τις πιο προηγμένες τεχνολογίες της Intel. Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ η παραγωγή θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2027. (πηγή: Intel Corporation)

«Είμαι υπερήφανος που και στην Ελλάδα έχουμε ένα οικοσύστημα μικρομεσαίων επιχειρήσεων που όλο και περισσότερο ενισχύονται και αναπτύσσονται» είπε ο Θ. Σκορδάς.

«Πολλές από αυτές έχουν εξαγοραστεί από πολυεθνικές εταιρείες. Η μεγάλη αλλαγή θα γίνει όταν οι ελληνικές εταιρείες θα αρχίσουν να εξαγοράζουν εταιρείες του εξωτερικού και θα φέρουν μεγάλες γραμμές παραγωγής εδώ στην Ελλάδα. Όμως οι συνθήκες δεν είναι ακόμα ώριμες για αυτό. Πιστεύω ότι αρχίζουν σιγά- σιγά να ωριμάζουν. Θα πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο η ECA μπορεί να δημιουργήσει τέτοιες ευκαιρίες στην Ελλάδα» συμπλήρωσε.

Τα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Πράξης για τα Μικροκυκλώματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο να αυξήσει την παραγωγή μικροτσιπ στα κράτη μέλη της Ένωσης από το 8% της παγκόσμιας παραγωγής που κατέχει σήμερα στο 20% το 2030.

Για αυτό αυτόν ακριβώς το λόγο δημιουργήθηκε η ECA. Με την Ευρωπαϊκή Πράξη για τα Μικροκυκλώματα, η ΕΕ έχει στόχο να κινητοποιήσει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους άνω των 43 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα, στο «οπλοστάσιο» της ECA υπάρχει ένα ξεχωριστό επιχειρηματικό κεφάλαιο, που απευθύνεται αποκλειστικά στις εταιρείες του κλάδου και το οποίο με μόχλευση αναμένεται να δημιουργήσει κεφάλαια ύψους 2-3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι εταιρείες μπορούν ήδη να υποβάλλουν αιτήσεις για υπαγωγή στην ECA και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να παρουσιάσει επενδύσεις ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στον κλάδο σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

Επιλέξιμες για κρατική ενίσχυση θα είναι τεχνολογίες που χαρακτηρίζονται “first of a kind”, που θα εισάγουν δηλαδή πρωτότυπες λύσεις σε νέα προϊόντα, μεθόδους πράσινης ανάπτυξης, παραγωγική διαδικασία και στην χρήση νέων υλικών για την παραγωγή τσιπ.

Επίσης, ένα από τα εργαλεία που θα προσφέρει η ECA είναι η ανάπτυξη μίας πανευρωπαϊκής πλατφόρμας σχεδιασμού και πιλοτικών γραμμών πάνω στο υπολογιστικό νέφος (Cloud), διαθέσιμη σε όλη την Ευρώπη, σε όλες τις εταιρείες και τα ερευνητικά εργαστήρια.

To video της Κομισιόν για το European Chips Act

Η πλατφόρμα θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα της πλατφόρμας EUROPRACTICE και θα δημιουργεί τις δυνατότητες για καινοτόμους σχεδιασμούς. Πρακτικά θα δίνει την ευκαιρία στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αναπτύσσουν καινοτόμα προϊόντα, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πιλοτικές γραμμές παραγωγής για να ελέγχουν αν τα προϊόντα τους είναι αποτελεσματικά ή χρειάζονται αναβαθμίσεις/ τροποποιήσεις.

«Είμαι σίγουρος ότι πολλές από τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν προβλήματα για να καλύψουν το κόστος του licensing, θα έχουν πραγματική ευκαιρία μέσα από αυτή την πλατφόρμα να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα εργαλεία σε πολύ διαφορετική τιμή» τόνισε ο Θ. Σκορδάς.

«Είναι άλλο να συζητάς μεμονωμένα με τις μεγάλες εταιρείες και διαφορετικό να προσπαθείς να κάνεις την επένδυση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Παράλληλα, δίπλα στις υποδομές , θα αναπτυχθούν σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ «κέντρα ικανοτήτων», που θα βοηθούν τις εταιρείες- κυρίως τις μικρομεσαίες- να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία , θα παρέχουν κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων. Στόχος είναι να συμβάλλουν καθοριστικά στην πολύ μεγάλη έλλειψη δεξιοτήτων που αντιμετωπίζει σήμερα όχι μόνο η Ελλάδα αλλά το σύνολο της Ευρώπης.

«Ίσως είναι ευκαιρία να σκεφτούμε την ίδρυση ενός digital innovation hub αποκλειστικά για ημιαγωγούς στην Ελλάδα » ανέφερε ο Θ. Σκορδάς.

Η παγκόσμια αγορά ημιαγωγών υπολογίζεται σε 440 δισεκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ε. Επιτροπής η ζήτηση για μικροκυκλώματα θα διπλασιαστεί έως το 2030.

Η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθόρισε το όραμα για τη στρατηγική της Ευρώπης για τα μικροκυκλώματα, δηλαδή την από κοινού δημιουργία ενός οικοσυστήματος υπερσύγχρονων ευρωπαϊκών μικροκυκλωμάτων. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται η παραγωγή, καθώς και η σύνδεση των παγκόσμιας κλάσης ικανοτήτων έρευνας, σχεδιασμού και δοκιμών που διαθέτει η ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: Τα 3+1 θέματα που θα διαμορφώσουν τις παγκόσμιες ισορροπίες (διαγράμματα) 

Ηλεκτροκίνηση: Aνθεί σε χώρες με δυνατές οικονομίες – Εμπόδιο για πολίτες με χαμηλά εισοδήματα

Ποιο διαβατήριο είναι το πιο ισχυρό; Η αραβική «έκπληξη» και η θέση της Ελλάδας