Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αναθεώρησε ανοδικά το πλεόνασμα του γερμανικού προϋπολογισμού για το 2018 στο 1,9% του ΑΕΠ από 1,7% που εκτιμούσε τον Απρίλιο, κάτι που σημαίνει ότι το σχέδιο του Βερολίνου για μία περιορισμένη χαλάρωση το επόμενο έτος μπορεί να είναι μικρότερο του αναμενόμενου.

Η εξέλιξη έρχεται σε μια στιγμή που η Γερμανία δέχεται ισχυρές πιέσεις προκειμένου να μειώσει τα πλεονάσματά της. Και την ώρα που χώρες με υγιή δημόσια οικονομικά, όπως η Ολλανδία, θέλουν να μειώσουν το πλεόνασμα του προϋπολογισμού τους (η κυβέρνησης της Χάγης επιδιώκει μείωση άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας, στο 0,2%), το γερμανικό πλεόνασμα μειώνεται μόνο κατά 0,5%.

Τα στοιχεία αυτά, σημειώνει το Reuters, μπορεί να μην αποτελούν καλό οιωνό για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει κινδύνους παρατεταμένης επιβράδυνσης, η οποία, κατά την άποψη πολλών οικονομολόγων, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο με σημαντική αύξηση των δημόσιων δαπανών, ιδιαίτερα της Γερμανίας.

Προ λίγων ημερών, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημείωνε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μάλλον θα δεχθεί εκ νέου κριτική ότι δεν αξιοποιεί τα δημοσιονομικά περιθώρια που διαθέτει. Υψηλότερες δαπάνες και επενδυτικές πρωτοβουλίες από τη Γερμανία έχουν επίσης ζητήσει προ πολλού το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ, αλλά προσκρούουν εις ώτα μη ακουόντων. Μέχρι στιγμής ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς τηρεί ευλαβικά την αρχή του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Προ βάλλει το επιχείρημα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη αυξήσει τις κρατικές επενδύσεις σε επίπεδα-ρεκόρ, αλλά τα χρήματα εκταμιεύονται με αργούς ρυθμούς, καθώς είναι περιορισμένες οι παραγωγικές δυνατότητες- στον κατασκευαστικό κλάδο, για παράδειγμα».