Η συζήτηση για το εάν η Eurovision είναι πολιτική ή όχι διαρκώς επαναλαμβάνεται. Στο καταστατικό της Ευρωπαϊκής Ραδιοφωνικής Ένωσης EBU αναφέρεται ότι η Eurovision είναι εντελώς απολιτική και ότι πολιτικές δηλώσεις δεν έχουν καμία θέση στο διαγωνισμό.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν όλο και περισσότερα τραγούδια με σαφή θέση απέναντι στον πόλεμο, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη γυναίκα αλλά και τη διαφορετικότητα.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, το Ισραήλ έχει επικριθεί έντονα για τη βιαιότητα με την οποία ανταπάντησε στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Το Ισραήλ συμμετέχει στη Eurovision εδώ και 51 χρόνια και η σύγκρουση στην Εγγύς Ανατολή έχει απασχολήσει τον διαγωνισμό πολλές φορές τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Το 1973, η τραγουδίστρια Ιλανίτ ήταν η πρώτη καλλιτέχνιδα που εκπροσώπησε το Ισραήλ. Λίγους μήνες νωρίτερα Παλαιστίνιοι τρομοκράτες είχαν σκοτώσει έντεκα Ισραηλινούς αθλητές στο Ολυμπιακό Χωριό του Μονάχου. Λέγεται ότι η Ιλανίτ φορούσε προστατευτικό τζάκετ, το κοινό έπρεπε να παραμείνει καθισμένο κατά τη διάρκεια της βραδιάς και οι φωτογράφοι έπρεπε να φωτογραφίζουν κρατώντας την κάμερα προς την οροφή για να δείξουν ότι δεν επρόκειτο κρυμμένα όπλα.

Όσον αφορά τον φετινό διαγωνισμό παρά τις αντιρρήσεις για την συμμετοχής του Ισραήλ, σε ανακοίνωση της EBU γίνεται σαφές ότι «κατανοεί τα αισθήματα αγανάκτησης» ωστόσο η καλλιτέχνις πάει στο Μάλμε «για να μοιραστεί τη μουσική της, τον πολιτισμό της και το παγκόσμιο μήνυμα της ενότητας μέσω της γλώσσας της μουσικής».

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW