Ευρώπη

Ευρωβαρόμετρο: Ρεκόρ 12ετίας για την αισιοδοξία στην ΕΕ

  • newsroom


Τι πιστεύει η κοινή γνώμη στην Ελλάδα

Σταθερή και θετική παραμένει σε γενικές γραμμές η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην ΕΕ, σύμφωνα με μετρήσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Η αισιοδοξία για το μέλλον της ΕΕ έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2009 και η εμπιστοσύνη στην ΕΕ παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Η στήριξη του ευρώ παραμένει σταθερή, στο υψηλότερο επίπεδό της, από το 2004. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι βελτιώθηκε σημαντικά η αντίληψη των πολιτών για την κατάσταση των εθνικών οικονομιών.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν την οικονομική κατάσταση ως την κυριότερη ανησυχία τους σε επίπεδο ΕΕ, και ακολουθεί το περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση. Η υγεία εξακολουθεί να αποτελεί το κύριο ζήτημα σε εθνικό επίπεδο, ελαφρώς μπροστά από την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα που έλαβαν η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις κατά της πανδημίας του κορωνοϊού και πιστεύουν ότι το σχέδιο ανάκαμψης «NextGenerationEU» θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των πολιτών έχουν εμπιστοσύνη στην ΕΕ για να λάβει τις σωστές αποφάσεις στο μέλλον για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αισιοδοξία για το μέλλον της ΕΕ

Η αισιοδοξία για το μέλλον της ΕΕ έχει αυξηθεί κατακόρυφα από το καλοκαίρι του 2020, με τα δύο τρίτα αυτών που απάντησαν να έχουν πλέον θετική άποψη (66%, +6 ποσοστιαίες μονάδες). Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 2009. Λίγο περισσότεροι από τους τρεις στους δέκα είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ (31%, -7), το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

Μια σαφής πλειοψηφία είναι αισιόδοξη για το μέλλον της ΕΕ σε 26 κράτη μέλη, ενώ η κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη στην Ελλάδα. Η αισιοδοξία έχει αυξηθεί σε 22 χώρες από το καλοκαίρι του 2020, με πολύ μεγάλη άνοδο στη Μάλτα (75%, +25), την Ιταλία (67%, +18) και την Πορτογαλία (76%, +15). Ως αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών, η αισιοδοξία αποτελεί πλέον την πλειοψηφούσα άποψη στην Ιταλία (67%) και τη Γαλλία (53%).

Η εικόνα της ΕΕ και η εμπιστοσύνη σ’ αυτήν

Μετά από μεγάλη αύξηση μεταξύ του καλοκαιριού του 2020 και του χειμώνα του 2020 – 2021 στη θετική εικόνα της ΕΕ, αυτή παραμένει σε σχετικά υψηλό επίπεδο (45%) και εκφράζει την άποψη της πλειοψηφίας σε 20 κράτη μέλη της ΕΕ (ουδέτερη εικόνα 38%, αρνητική εικόνα 16%). Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ιρλανδία (70%) και την Πορτογαλία (62%).

Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση (49 %). Αυτό παραμένει το υψηλότερο συνολικά επίπεδο που έχει καταγραφεί από την άνοιξη του 2008. Η εμπιστοσύνη στις εθνικές κυβερνήσεις αυξήθηκε ελαφρά (37%), ενώ η εμπιστοσύνη στα εθνικά κοινοβούλια παρέμεινε σταθερή στο 35%.

Βασικές πηγές ανησυχίας σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο

Η οικονομική κατάσταση επανήλθε στην πρώτη θέση ως το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ, αφού αυτό ανέφερε το 27% των απαντησάντων (-8 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον χειμώνα του 2020 – 2021).

Το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή πέρασαν από την τέταρτη θέση στη δεύτερη θέση και τα δυο (25%, +5), όπως και η μετανάστευση (25%, +7), ενώ ακολουθούν η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών στην τέταρτη θέση μαζί με την υγεία (22% και στις δύο περιπτώσεις). Οι αναφορές στον τομέα της υγείας έχουν μειωθεί σημαντικά από τον χειμώνα του 2020 – 2021 (22%, -16), όταν το θέμα αυτό βρισκόταν στην πρώτη θέση.

Σε εθνικό επίπεδο, η υγεία παραμένει το σημαντικότερο ζήτημα, αν και οι αναφορές έχουν μειωθεί σημαντικά από τον χειμώνα του 2020 – 2021 (28%, -16). Η οικονομική κατάσταση βρίσκεται στη δεύτερη θέση, αφού απασχολεί λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο των απαντησάντων (26%, -7).

Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση και το ευρώ

Από τον χειμώνα του 2020 – 2021, το ποσοστό των απαντησάντων που θεωρούν ότι η κατάσταση της εθνικής οικονομίας τους είναι «κακή» έχει μειωθεί σημαντικά (-11), αν και αυτή παραμένει η άποψη της πλειοψηφίας (58%).

Το 40% των πολιτών της ΕΕ είναι πλέον της άποψης ότι η κατάσταση της εθνικής οικονομίας τους είναι «καλή», μια σημαντική αύξηση (+11) μετά από τρεις διαδοχικές έρευνες που κατέδειξαν μείωση. Ωστόσο, αυτό το επίπεδο θετικής αξιολόγησης παραμένει χαμηλότερο από εκείνο που μετρήθηκε την περίοδο από την άνοιξη του 2017 έως το φθινόπωρο 2019.

Οι αντιλήψεις για την τρέχουσα κατάσταση της εθνικής οικονομίας διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών: Στο Λουξεμβούργο το 89% των πολιτών κρίνει καλή την οικονομία τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 9% στην Ελλάδα.

Η στήριξη προς το ευρώ στην ευρωζώνη παρέμεινε σταθερή από τον χειμώνα του 2020 – 2021, δηλ. στο 79% που είναι και το υψηλότερο ποσοστό μετά το 2004. Την άποψη αυτή συμμερίζεται σταθερά ένα μεγάλο ποσοστό από τους απαντήσαντες σε ολόκληρη την ΕΕ συνολικά και πρόκειται για το υψηλότερο, σταθερά, επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ (70 %).

Η πανδημία και η κοινή γνώμη στην ΕΕ

Η ικανοποίηση από τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού έχει αυξηθεί σημαντικά από τον χειμώνα του 2020 – 2021, με περισσότερους από τους μισούς πολίτες της ΕΕ να είναι πλέον ικανοποιημένοι (51%, +8). Η δυσαρέσκεια μειώθηκε (41%, -8), ενώ το 8% των πολιτών δηλώνει ότι δεν γνωρίζει (σταθερό ποσοστό).

Η ικανοποίηση των πολιτών από τα μέτρα που έλαβε η εθνική τους κυβέρνηση για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά και αποτελεί την πλειοψηφία (53%, +10 από τον χειμώνα του 2020 – 2021). Το 46% είναι δυσαρεστημένο (-10), ενώ το 1% (σταθερό) δηλώνει ότι δεν γνωρίζει.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων έχουν εμπιστοσύνη στην ΕΕ για να λάβει τις σωστές αποφάσεις σχετικά με την πανδημία στο μέλλον (65%, +6 από τον χειμώνα του 2020 – 2021). Αυτή είναι η άποψη της πλειοψηφίας σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ «NextGenerationEU» θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού (57%, +2 από τον χειμώνα του 2020 – 2021).

Σχεδόν επτά Ευρωπαίοι στους δέκα δήλωσαν ότι είχαν ήδη εμβολιαστεί την εποχή που πραγματοποιείτο η έρευνα, την περίοδο Ιουνίου – Ιουλίου, ή ότι θα ήθελαν να εμβολιαστούν κατά της νόσου COVID-19 το συντομότερο δυνατόν (69%), ενώ το 9% δήλωσε ότι «θα ήθελε να το πράξει κάποια στιγμή μέσα στο 2021».

Διαβάστε ακόμη

Γονικές παροχές: Αφορολόγητες μεταβιβάσεις ακινήτων και δωρεές χρημάτων από γονείς σε παιδιά

«Ψαλίδι» στους φόρους με 18 e-αποδείξεις – Ποιες θα μετρούν διπλά

Eurobank Equities: Top-pick η μετοχή της ΔΕΗ – Στα 14,80 ευρώ η νέα τιμή στόχος