Η απόφαση της Fitch Ratings να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Γαλλίας, στα τέλη Απριλίου, είχε σοκάρει τη γαλλική αγορά και είχε εντείνει την πίεση προς την κυβέρνηση για διορθωτικά δημοσιονομικά μέτρα. Αν και αυτή τη φορά, οι αρχές φαίνονται καλύτερα προετοιμασμένες για την αποψινή ετυμηγορία της Standard & Poor’s, αυτό δεν σημαίνει πως ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα θα δημιουργήσει λιγότερες αναταράξεις.

Γαλλικά δημοσιεύματα αποκάλυψαν πως ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, έχει επιδοθεί σε ένα εντατικό… επικοινωνιακό lobbying τις τελευταίες εβδομάδες, με τακτικές επαφές με το διεθνή οίκο προσφέροντας στοιχεία και διαβεβαιώσεις για το οικονομικό και δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Επίσης, προχώρησε σε επίσπευση της έναρξης των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, βάζοντας σαν στόχο την μείωση των ελλειμμάτων, ενώ ήδη έδωσε εντολή στα υπόλοιπα υπουργεία να προσπαθήσουν ήδη για την τρέχουσα χρονιά να περιορίσουν τις δαπάνες τους.

Το αν η τακτική του θα έχει αποτέλεσμα θα φανεί εκ του αποτελέσματος, όμως φαίνεται πως η αγορά έχει προετοιμαστεί για το χειρότερο.

«Εμείς και οι οίκοι αξιολόγησης τονίζαμε την αδυναμία των δημόσιων οικονομικών της Γαλλίας εδώ και καιρό» επεσήμανε, μιλώντας στο Bloomberg, ο Άνταμ Κούρπιελ της Societe Generale, επισημαίνοντας ότι το ρίσκο μιας νέας υποβάθμισης θα λειτουργήσει σαν… καμπανάκι για τις αγορές.

Θυμίζουμε πως πέρα από την υποβάθμιση της Fitch να υποβαθμίσει το αξιόχρεο του γαλλικού δημοσίου κατά μία βαθμίδα, στο «ΑΑ-» και η Scope Ratings πιο πρόσφατα αναθεώρησε το outlook της Γαλλίας, αν και χωρίς υποβάθμιση της αξιολόγησης της. Ωστόσο, η Moody’s, τον Απρίλιο, είχε διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγησης της.

Η ίδια η Standard & Poor’s έχει ήδη απειλήσει το Παρίσι με υποβάθμιση, εφόσον δεν προχωρήσει σε μείωση του χρέους μέσα στην επόμενη διετία. Αν και ενδεχομένως να περιμένει να δει το περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού και το αν θα ο Λεμέρ θα «παραδώσει» τις περικοπές που έχει υποσχεθεί.

Προφανώς για μια οικονομική δύναμη του μεγέθους της Γαλλίας που ούτως ή άλλως απολαμβάνει υψηλής αξιολόγησης, τέτοιου είδους προειδοποιητικές υποβαθμίσεις δεν φέρνουν δραματικές εξελίξεις όσον αφορά τη στάση των ξένων θεσμικών επενδυτών. Όμως, είναι ένα ηχηρό καμπανάκι δεδομένου πως η Γαλλία βρίσκεται στο κλαμπ των κρατών, μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία, που είδαν το χρέος τους να εκτοξεύεται στα ύψη μέσα σε λίγα χρόνια, πολύ πάνω από το 100% επί το ΑΕΠ.

Τα πρώτα δημοσιονομικά δείγματα γραφής από τον Εμανουέλ Μακρόν, με την έναρξη της προεδρίας του το 2017, δεν ήταν ανησυχητικά με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να πέφτει τότε κάτω του 3% και τον ίδιο να δεσμεύεται σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που είχαν αποσπάσει θετικές αξιολογήσεις από τις Βρυξέλλες και τους ξένους οίκους. Όμως, μετά την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» και κυρίως από την έναρξη της πανδημίας το Ελιζέ άλλαξε ρότα ανεβάζοντας σημαντικά τις δημόσιες δαπάνες.

Το γαλλικό πρόγραμμα ανάκαμψης από την πανδημία μοίρασε 100 δισ. ευρώ, ενώ τα επιπλέον μέτρα στήριξης από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης υπολογίζεται ότι κόστισαν περίπου 40 δισ. ευρώ. Μάλιστα, κάποια από τα μέτρα ισχύουν μέχρι και σήμερα και έχουν ένα χρονικό φάσμα εφαρμογής που απλώνεται στην επόμενη διετία.

Η ανάγκη για… νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών είναι κάτι που έχει επισημάνει πλέον στις εκθέσεις της και η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας. Μάλιστα σε σημερινές του δηλώσεις ο διοικητής της, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό τόνισε τα εξής: «Δεν ζητάω λιτότητα και μια γενικευμένη περικοπή των δαπανών, όμως δεν μπορούμε να έχουμε τις υψηλότερες δημόσιες δαπάνες μεταξύ όλων των ανεπτυγμένων κρατών και τόσο ψηλότερα από τα επίπεδα των Ευρωπαίων γειτόνων μας και μάλιστα να συνεχίσουμε να τις αυξάνουμε» σχολίασε προειδοποιητικά.

Διαβάστε ακόμη

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Ποιοι ΑΦΜ κάνουν σήμερα (1/6) αίτηση – Τι θα πληρώσουν οι δικαιούχοι

Νεανική επιχειρηματικότητα: Πότε λήγει η προθεσμία για τις επιχορηγήσεις των 14.800 ευρώ

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,2% η ανεργία στην Ελλάδα τον Απρίλιο – «Πρωταθλήτριες» οι γυναίκες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ