Τα μέσα μαζικής μεταφοράς εξαφανίστηκαν για μια ακόμη φορά στη Γαλλία καθώς έχουν ξεσπάσει νέες διαδηλώσεις, με αφορμή το μεταρρυθμιστικό σχέδιο του προέδρου της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν και δικηγόροι, νοσηλευτές, και καθηγητές με αποτέλεσμα να κλείσουν πολλά σχολεία στις πόλεις και την περιφέρεια, σύμφωνα με τον Guardian.

Το κίνημα που έχει αναπτυχθεί στη Γαλλία είναι ένα από τα μακροβιότερα στην ιστορία της χώρας, καθώς έχει φτάσει τις 36 συνεχόμενες μέρες.

Στις 5 Δεκεμβρίου, την πρώτη ημέρα του απεργιακού κινήματος, 806.000 έως 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στην Γαλλία, ενώ ταυτόχρονα ξεκινούσε απεργία στις συγκοινωνίες της περιφέρειας της πρωτεύουσας και στους σιδηροδρόμους, η οποία συνεχίζεται έκτοτε. Δύο ακόμη ημέρες εθνικής κινητοποίησης ακολούθησαν, στις 10 και 17 Δεκεμβρίου, με μικρότερη συμμετοχή.

Η CGT και η Force Ouvriere, μαζί με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν την απόσυρση της μεταρρύθμισης πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, ενώ η CFDT, που υποστηρίζει την γενική αρχή της μεταρρύθμισης των συντάξεων, είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την σταδιακή μετάθεση του ορίου ηλικίας και την σύνδεσή του με οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα.
Παρά τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης ως προς ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες και τις προτάσεις της για διαπραγματεύσεις, τα συνδικάτα παραμένουν αμετακίνητα.

Πρόκειται για τη δεύτερη μέρα κινητοποιήσεων από τη στιγμή που οι δύο πλευρές άρχισαν πάλι τις διαπραγματεύσεις.

Θα πραγματοποιηθούν «216 διαδηλώσεις στην Γαλλία, ποτέ δεν έχουν γίνει τόσες», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT Φιλίπ Μαρτινές στο δίκτυο Europe1, κάνοντας λόγο για έναν «δίκαιο αγώνα» κατά μίας «κακής μεταρρύθμισης».

Δείτε Live τις διαδηλώσεις:

Επιπλέον, από τις κινητοποιήσεις είναι πιθανό να καθυστερήσουν ή και να ακυρωθούν δρομολόγια πλοίων και αεροπλάνων, καθώς τα αντίστοιχα συνδικάτα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Η κύρια διαδήλωση θα διεξαχθεί στο Παρίσι, αλλά διαδηλώσεις θα γίνουν και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Λιόν, η Τουλούζη κ.α, ενώ τα συνδικάτα μίλησαν και για νέες κινητοποιήσεις στις 11 Ιανουαρίου.

Δημοσκοπήσεις που επικαλείται το Euronews, αναφέρουν ωστόσο ότι η ένταση των κινητοποιήσεων όσον αφορά τον κόσμο αρχίζει και πέφτει.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Μακρόν, φαίνεται ότι διατηρεί σκληρή γραμμή δηλώνοντας την Πρωτοχρονιά ότι θα «πάει τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τέλους» και προσθέτοντας πως αν πάρει πίσω το ν/σ θα είναι σαν να «προδίδει τις επόμενες γενιές, οι οποίες θα πληρώσουν το τίμημα της αποτυχίας αυτή της κυβέρνησης».

Βέβαια, τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Μακρόν έχει υποστηρίξει έναν «άμεσο συμβιβασμό» με σκοπό να σταματήσουν οι απεργίες στις μεταφορές.

Από τη μεριά τους ο επικεφαλής του CFDT δήλωσε ότι «ακόμη είμαστε μακριά από μια συμφωνία».

Συγκεκριμένα το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο προβλέπει:

-Ένα ενιαίο συνταξιοδοτικό σύστημα αντί για 42 διαφορετικά συστήματα.
-Οι συντάξεις αναπροσαρμόζονται με βάση τους μισθούς και όχι στον πληθωρισμό.
-Το νέο καθεστώς θα ισχύσει για όσους γεννήθηκαν από τις αρχές του 1975 και μετά.
-Αυτοί που έχουν γεννηθεί από το 2004 και μετά θα δίνουν εισφορές μόνο στο νέο σύστημα.
-Η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης παραμένει αμετάβλητη στα 62 έτη, αλλά η πλήρης σύνταξη θα παρέχεται από την ηλικία των 64 ετών.
-Η ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 64 έτη από το 2027.
-Η ελάχιστη σύνταξη διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ μηνιαίως από το 2022 για όσους έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.
-Η ελάχιστη σύνταξη υπολογίζεται και συνδέεται με το 85% του κατώτατου μισθού
-Οι εργαζόμενοι που έχουν εισόδημα πάνω από 120.000 ευρώ ετησίως θα πληρώνουν επιπλέον εισφορές
-Εκείνοι που άρχισαν να εργάζονται πριν από την ηλικία των 18 ετών και εκείνοι που εργάζονται σε «σκληρά» επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων όσων ασκούν νυχτερινά επαγγέλματα και οι νοσοκόμες, θα εξακολουθήσουν να συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη στα 62 έτη.
-Οι εργαζόμενοι στις φυλακές, οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες θα διατηρήσουν τα ειδικά καθεστώτα τους.