Οριακά πρώτη σε ψήφους, αλλά δεύτερη σε έδρες, εμφανίζει την «Λαϊκή Ένωση» του Ζαν Λικ Μελανσόν η κυλιόμενη δημοσκόπηση Ifop – Fiducial, που δημοσιοποίησε σήμερα ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός LCI.

Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή, η σύμπραξη των κομμάτων της Αριστεράς εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 26% των ψήφων, έναντι 25% που εμφανίζεται να συγκεντρώνει η σύμπραξη των κομμάτων που υπό την ονομασία «Μαζί» υποστηρίζουν τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ωστόσο, στον δεύτερο γύρο που θα πραγματοποιηθεί την μεθεπόμενη Κυριακή, η Λαϊκή Ένωση εμφανίζεται να κερδίζει το πολύ 230 έδρες, ενώ τα κόμματα που πρόσκεινται στον Εμανουέλ Μακρόν λαμβάνουν τουλάχιστον 250 και το πολύ 290 έδρες. Για να έχει ένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση πρέπει να έχει τουλάχιστον 289 έδρες.

Ως προς τα υπόλοιπα κόμματα, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται στην τρίτη θέση με 21%, αλλά στον δεύτερο γύρο εκτιμάται πως θα κερδίσει το λιγότερο 20 και το πολύ 45 έδρες. Το Ρεπουμπλικανικό κεντροδεξιό κόμμα φτάνοντας στο 11% στον πρώτο γύρο αναμένεται να κερδίσει στον δεύτερο τουλάχιστον 35 και το πολύ 55 έδρες.

Σημειώνεται πως από τον πρώτο γύρο εκλέγονται μόνο οι υποψήφιοι που λαμβάνουν πάνω από το 50% των ψήφων, ενώ στον δεύτερο γύρο περνάνε ο πρώτος και ο δεύτερος του πρώτου γύρου, ενδεχομένως δε και ο τρίτος, αν έχει λάβει πάνω από το 12,5% των ψήφων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Στη Γαλλία υπάρχουν 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ενώ η αποχή εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από το 50%.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης, τα κόμματα της προεδρικής πλειοψηφίας δύσκολα θα έχουν αυτοδυναμία και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και για να την αποκτήσουν ενδέχεται να ζητήσουν τη στήριξη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δηλαδή του κόμματος που κατά το παρελθόν κέρδισε τις εκλογές υπό τον Ζακ Σιράκ και στη συνέχεια υπό τον Νικολά Σαρκοζί.

Από την άλλη, αν επαληθευτεί η δημοσκόπηση, η Λαϊκή Ένωση δεν θα καταφέρει να έχει την πλειοψηφία των βουλευτών και ο Ζαν Λικ Μελανσόν δεν θα έχει τη δυνατότητα να «επιβάλει» στον Εμανουέλ Μακρόν την τοποθέτησή του στον πρωθυπουργικό θώκο.

Διαβάστε ακόμη

Κολάνοβιτς (JP Morgan): Αισιόδοξος για τη Wall Street – Στις 4.900 μονάδες ο στόχος για τον S&P 500 (πίνακες)

Επιστολές της Ελλάδας στον ΟΗΕ απορρίπτουν την τουρκική επιχειρηματολογία για τα νησιά

Στα 158,9 δισ. δολάρια η αξία του ελληνόκτητου στόλου (πίνακες + γραφήματα)