Στα 68 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η ετήσια φορολόγηση από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας που από την 1η Ιανουαρίου 2022 είτε καταργούνται για τους νέους έως 29 ετών είτε μειώνονται και σταθεροποιούνται στο 10% για τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι είναι από 30 ετών και άνω.

Στο ύψος αυτό εκτιμά τις απώλειες από τη δράση το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως προκύπτει από τη σχετική αναφορά στην έκθεσή του επί του συγκεκριμένου άρθρου της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος κινητής είχε επιβληθεί για πρώτη φορά το 2009, υπολογίζεται έως και σήμερα προ του ΦΠΑ και ανέρχεται σε 12% για χρεώσεις έως 50 ευρώ, σε 15% για χρεώσεις από 50,01 μέχρι και 100 ευρώ, σε 18% για χρεώσεις από 100,01 μέχρι και 150 ευρώ και σε 20% για χρεώσεις από 150 ευρώ και άνω.

Στους λογαριασμούς κινητής ο ΦΠΑ 24% υπολογίζεται μετά την επιβολή του ειδικού τέλους με αποτέλεσμα η πραγματική επιβάρυνση να είναι μεγαλύτερη.

Ουσιαστικά η Ελλάδα, όπως έχουν καταδείξει πολλές φορές μέχρι σήμερα σχετικές μελέτες τόσο του ΙΟΒΕ όσο και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη έμμεση φορολογία στην κινητή τηλεφωνίας στην Ευρώπη με τη συνολική φορολογική επιβάρυνση να κυμαίνεται μεταξύ 30% και 49% του τελικού ποσού που καλείται να πληρώσει ο συνδρομητής.

Τι προβλέπει η νέα δράση κατάργησης ή περιστολής του τέλους κινητής

Με τη νέα δράση κατάργησης ή περιστολής του τέλους κινητής από την Πρωτοχρονιά του 2022 προβλέπεται:

  • Κατάργηση τελών κινητής τηλεφωνίας για φυσικά πρόσωπα 15 – 29 ετών.
  • Μείωση και σταθεροποίηση των τελών κινητής τηλεφωνίας στο 10% για φυσικά πρόσωπα άνω των 30 ετών.

Η πρωτοβουλία αφορά σε όλες τις συνδέσεις, είτε δηλαδή πρόκειται για συμβόλαια, είτε πρόκειται για καρτοκινητά.

Για την κατάργηση των τελών κινητής στις ηλικίες 15 – 29 θα απαιτείται εγγραφή στο Μητρώο Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας, το οποίο υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Η είσοδος στο Μητρώο θα γίνεται με τους κωδικούς του taxisnet. Εάν πρόκειται για ανήλικο δικαιούχο, η υποβολή της δήλωσης γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα.

Για κάθε πρόσωπο μπορεί να δηλώνεται μόνο ένας αριθμός τηλεφώνου και η έκπτωση θα μεταφέρεται στον επόμενο πάροχο σε περίπτωση φορητότητας.

Για τους συνδρομητές άνω των 30 ετών η έκπτωση θα γίνεται αυτόματα στον λογαριασμό τους, χωρίς καμία ενέργεια από πλευράς τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, το όφελος του μέτρου κυμαίνεται, ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού, μεταξύ 2% και 10% για κάθε μηνιαίο λογαριασμό και για όλους τους καταναλωτές, ιδιώτες ή επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, η μείωση 2% αφορά λογαριασμούς έως 50 ευρώ, για τους οποίους το τέλος έως τώρα ήταν 12% και μειώνεται στα 10%. Όφελος 5% θα έχουν οι συνδρομητές που πληρώνουν λογαριασμό από 50,01 έως 100 ευρώ καθώς το τέλος μειώνεται από 15% σε 10%. Όφελος 8% θα έχουν όσοι πληρώνουν από 100,01 έως 150 ευρώ καθώς το τέλος μειώνεται στο 10% από το 18%, ενώ όφελος 10% θα έχουν όσοι μέχρι τώρα πληρώνουν από 150,01 ευρώ και άνω το μήνα δεδομένου ότι το τέλος μειώνεται στο μισό, δηλαδή από το 20% στο 10%.

Ενα από τα θέματα που αναζητούν ακόμα λύση, πάντως, είναι το πως θα εφαρμοστεί η κατάργηση του τέλους στα κινητά ανηλίκων που είναι ενταγμένα σε οικογενειακά πακέτα στο όνομα των γονέων τους, δηλαδή ενηλίκων.

«Δε θα έλεγα ότι υπήρξε καθυστέρηση αλλά απόλυτη μέριμνα ότι πρέπει να μειωθούν τα τέλη ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε πως υπάρχει ένα ζήτημα ευρύτερα σε σχέση με το κόστος και με τον δικό μας ρόλο ως κράτος στο κόστος της παροχής των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Υπ΄αυτήν την έννοια κάθε τέτοιου τύπου πολιτικός σχεδιασμός πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις δημοσιονομικές δυνατότητες και τις δημοσιονομικές ανάγκες που έχει η χώρα. Συνεπώς αυτή τη σιγμή αξιολογήθηκε σε ανώτατό επίπεδο ότι αυτό είναι σημαντική προτεραιότητα να γίνει και ότι υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιηθεί με βάση τις προβλέψεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και γι΄αυτό προχωρήσαμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

Ακριβά τα δεδομένα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνών ερευνών, όπως αυτή της φινλανδικής Rewheel, η χώρα μας έχει την ακριβότερη χρέωση στην Ευρώπη ανά GB και ακόμα και αν αφαιρεθεί το τέλος κινητής τηλεφωνίας του 12%, οι συνδρομητές στην Ελλάδα πληρώνουν 5 – 6 φορές περισσότερο τον μήνα από έναν Γάλλο για παράδειγμα.

Την ίδια στιγμή και η Eurostat είχε ανακηρύξει τη χώρα μας ««πρωταθλήτρια» για μία ακόμη χρονιά σε ό,τι αφορά στις χρεώσεις των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, οι οποίες το 2020, όχι μόνο ήταν οι υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και κατά 73% υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Από την πλευρά του ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική μείωση στις χρεώσεις προσθέτοντας ότι το 2015 το κόστος του GB ήταν 8 ευρώ, την προηγούμενη χρονιά βρεθήκαμε στο 1,3 και προς το τέλος αυτής της χρονιάς θα έχουμε προσεγγίσει το 1 ευρώ.

«Αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα. Αν ίσχυαω νούμερα που βλέπουμε στις διεθνείς έρευνες, θα το βλέπαμε πρώτα εμείς στην πράξη στους λογαριασμούς μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης συμπληρώνοντας πως «το κράτος πρόσθεσε ένα βάρος στους λογαριασμούς αυτούς, μέσω του τέλους και του ΦΠΑ, που αν αυτό αφαιρεθεί, θα διαπιστωθεί ότι σε γενικές γραμμές είμαστε κοντά στον ευρωπαικό μέσο όρο».

Χειρότερα τα πράγματα στη σταθερή

Χαμηλά σε επιδόσεις βρίσκεται η χώρα μας στη σταθερή τηλεφωνία, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος επεσήμανε ότι αν η Ελλάδα κατέχει την 25η θέση αναφορικά με την κινητή, στη σταθερή τηλεφωνία βρίσκεται περίπου στην 100ή: «Στη σταθερή υπάρχει πρόβλημα. Η Ελλάδα δε χρειάζεται μόνο απολιγνιτοποίηση, χρειάζεται και αποχαλκοποίηση, η οποια για να γίνει απαιτούνται πάρα πολύ σημαντικές επενδύσεις. Είμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση» τόνισε.

Διαβάστε ακόμα

ΟΑΕΔ- Amazon Web Services: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα ψηφιακής κατάρτισης

Ταμείο Εγγυοδοσίας: Σε ποιους προσφέρει δάνεια έως 200.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους

Brexit: Αυτές είναι οι αλλαγές στα ταξίδια προς Βρετανία από σήμερα