Το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε απροσδόκητα τον Φεβρουάριο, όπως έδειξε έρευνα του Ifo Institute, μειώνοντας τις ανησυχίες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και αντανακλώντας μια μικρή βελτίωση του μεταποιητικού τομέα που αντιμετωπίζει πιέσεις λόγω των μειωμένων εξαγωγών.

Το Ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ενισχύθηκε στις 96,1 μονάδες έναντι 96 μονάδων τον Ιανουάριο. Το Reuters είχε προβλέψει πτώση στις 95,3 μονάδες.

«Η γερμανική οικονομία φαίνεται ανεπηρέαστη από τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό», ανέφερε ο πρόεδρος του Ifo, Clemens Fuest, σε ανακοίνωσή του, εμμένοντας στην πρόβλεψή του για ανάπτυξη 0,2% κατά το α’ τρίμηνο.
Εντούτοις, το Ifo προειδοποίησε ότι η έρευνα δεν αντανακλά πλήρως την πιθανή οικονομική επίπτωση του κορωνοϊού, που θα μπορούσε να πλήξει την ανάπτυξη αν εξελιχθεί σε πανδημία.

Ο ιός μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει σχεδόν 2.5000 ανθρώπους στην Κίνα κι έχει εξαπλωθεί σε 29 χώρες παγκοσμίως.
Η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη κατά το δ’ τρίμηνο λόγω της ασθενικής ιδιωτικής κατανάλωσης και των δημοσίων δαπανών, ανανεώνοντας τους φόβους για ύφεση.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Ifo ,Klaus Wohlrabe, «η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα είναι ένας πιθανός κίνδυνος για τη γερμανική οικονομία που δεν είναι εύκολο να μετρηθεί προς το παρόν. Αν γίνει πανδημία, η Γερμανία ως εξαγωγικό κράτος θα επηρεαστεί ιδιαίτερα».

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης χάνει δυναμική καθώς ο κλάδος μεταποίησης παραμένει σε ύφεση λόγω της μείωσης των εξαγωγών ενώ και ο κλάδος αυτοκινήτου είναι αντιμέτωπος με αναταραχές λόγω της δαπανηρής μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση.

Ο υποδείκτης του Ifo για το κλίμα στη μεταποίηση ενισχύθηκε για τρίτο μήνα στη σειρά λόγω των βελτιωμένων προοπτικών των παραγγελιών, προσφέροντας ελπίδες ότι η πτωτική τάση φτάνει στο τέλος της.

«Η μικρή ανάκαμψη που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο θα αποτελέσει ανακούφιση για εκείνους που αναμένουν μεγάλο πλήγμα από τον κορωνοϊό, αφήνει ωστόσο τον δείκτη κάτω από τα επίπεδα Δεκεμβρίου και εξακολουθεί να συμβαδίζει με την έλλειψη ανάπτυξης τη οικονομίας κατά το α’ τρίμηνο», αναφέρει ο Andrew Kenningham της Capital Economics.

Επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έδειξαν ότι η γερμανική βιομηχανική παραγωγή, τον Δεκέμβριο σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση της από το 2009.