Ευρώπη

Γερμανικές εκλογές: Στα €100 εκατ. το κόστος της εκλογικής αναμέτρησης

  • newsroom


Γιατί σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι γερμανικές εκλογές μάλλον θεωρούνται «φτηνές» – Πόσοι είναι οι νέοι ψηφοφόροι και κατά πόσο έχουν μειωθεί σε σχέση με τις εκλογές του 2017

Τον 9ο Καγκελάριο από το 1949 αναμένεται να αναδείξουν οι εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή στη Γερμανία, κατά τις οποίες 60,4 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες.

Οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή δείχνουν πολύ μικρή διαφορά ανάμεσα σε SPD και CDU / CSU και συγκεκριμένα διαφορά σε επίπεδο στατιστικού λάθους.

Οι γερμανικές εκλογές σε αριθμούς:

100 εκατ. ευρώ: Το κόστος της διεξαγωγής των αυριανών Ομοσπονδιακών εκλογών. Το 2017 το κόστος υπολογίστηκε πως ανήλθε σε 92 εκατ. ευρώ. Πάντως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι γερμανικές εκλογές μάλλον πρέπει να θεωρούνται «φτηνές». Στη Γαλλία οι πιο πρόσφατες εκλογές κόστισαν 200 εκατ. ευρώ, στην Ισπανία 130 εκατ., στη Βρετανία 159 εκατ.

60,4 εκατ.: Οι ψηφοφόροι που καλούνται αύριο να προσέλθουν στις κάλπες.

31,2 εκατ.: Οι γυναίκες με δικαίωμα ψήφου· 29,2 εκατ. οι άνδρες.

60,7 εκατ.: Οι ψηφοφόροι στις εκλογές του 2017. Από τότε έως σήμερα, πέθαναν περισσότεροι από όσους στο μεταξύ ενηλικιώθηκαν και απέκτησαν δικαίωμα ψήφου. Μεγάλο είναι το κόστος της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς από επιπλοκές της έχουν πεθάνει πάνω από 93.000 άνθρωποι.

2,8 εκατ.: Οι νέοι ψηφοφόροι.

9: Ο επόμενος Ομοσπονδιακός Καγκελάριος θα είναι ο ένατος από το 1949.

1η φορά που εν ενεργεία Καγκελάριος δεν διεκδικεί την επανεκλογή.

5.869: Οι μέρες που έμεινε στην εξουσία ο Χέλμουτ Κολ. Αναμένεται με ενδιαφέρον αν η Άνγκελα Μέρκελ θα σπάσει το ρεκόρ.

6.211: Οι υποψήφιοι για μια θέση στη Bundestag.

46: Τα χρόνια της ηλικίας του υποψήφιου βουλευτή κατά μέσο όρο.

17,1%: Το ποσοστό των υποψηφίων κάτω των 30 ετών.

47: Ο αριθμός των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές. Ανάμεσά τους υπάρχουν ορισμένα με αν μη τι άλλο ενδιαφέροντα ονόματα και ατζέντες, όπως το Κόμμα του Κήπου, Οι Γκρι, το Κόμμα για την Ιατρική Έρευνα, η Αγάπη, το Κόμμα της Προστασίας των Ζώων, η Συμμαχία για την Προστασία των Ζώων, οι Ανθρωπιστές.

506: Οι βουλευτές από το σύνολο των 709 της απερχόμενης ολομέλειας που διεκδικούν την επανεκλογή τους.

598: Οι εντολές για τις βουλευτικές έδρες. Το πολύπλοκο γερμανικό εκλογικό σύστημα επιτρέπει τη σημαντική υπέρβαση του αριθμού των βουλευτών. Ο πρόεδρος της Bundestag, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει προειδοποιήσει ότι η Γερμανία μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 1.000 βουλευτές, επισημαίνοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, μόνο το κινεζικό Κοινοβούλιο θα είναι μεγαλύτερο (2.980 μέλη).

650.000: Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών στις αυριανές εκλογές.

10: Οι ώρες που θα μείνουν ανοιχτές οι κάλπες.

299: Οι εκλογικές περιφέρειες της Γερμανίας. Οι περισσότερες (64) βρίσκονται στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, οι λιγότερες (2) στη Βρέμη.

61η: Από τη συγκεκριμένη περιφέρεια, στο Πότσνταμ του Βρανδεμβούργου, προέρχονται οι δύο από τους τρεις υποψηφίους για την Καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς (SPD) και η Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι). Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

26η Οκτωβρίου: Η ημερομηνία ορκωμοσίας της νέας Bundestag. Έως τότε, η σημερινή κυβέρνηση είναι «πλήρως λειτουργούσα», από εκείνη την ημέρα όμως, εφόσον δεν έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, μετατρέπεται σε υπηρεσιακή.

171 ημέρες: Η διάρκεια που είχαν το 2017 οι διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

50%: Το ποσοστό των ψήφων που θα κατατεθούν στις φετινές εκλογές επιστολικά, κατά την εκτίμηση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Η επιστολική ψήφος εφαρμόζεται στη Γερμανία από το 1957.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Μαζικοί συμψηφισμοί οφειλών με επιστροφές φόρων, αποζημιώσεις ενοικίων και πάγιες δαπάνες

Φωτορεπορτάζ: Το «Premiership» της Seanergy διαπλέει τη διώρυγα του Παναμά (pics)

Βρετανία: Χαλάρωση στις θεωρήσεις εισόδου στη χώρα για να βρεθούν οδηγοί φορτηγών