Οικονομία

ΑΑΔΕ: Μαζικοί συμψηφισμοί οφειλών με επιστροφές φόρων, αποζημιώσεις ενοικίων και πάγιες δαπάνες

  • Στέλιος Κράλογλου


Ξεκίνησαν οι συμψηφισμοί του ΕΝΦΙΑ (εκτός του φόρου εισοδήματος) με το 12% του χαμένου ενοικίου της περίοδο Μαρτίου - Οκτωβρίου 2020 – Κούρεμα οφειλών και για όσους περιμένουν επιστροφές φόρου ή επιδότηση πάγιων δαπανών.

Συμψηφισμούς τριών ταχυτήτων τρέχει αυτήν την περίοδο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό χιλιάδες φορολογούμενοι να δουν ξαφνικά να «ψαλιδίζεται» ή ακόμα και μηδενίζεται ο φόρος εισοδήματος ή και ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που έχουν να πληρώσουν.

Οι συμψηφισμοί γίνονται ανά περίπτωση και ανάλογα με την εκκαθάριση των πιστωτικών υπολοίπων, από το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών τις δηλώσεις ενοικίων COVID κτλ.

Για αυτό και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγχουν συνεχώς την εικόνα των οφειλών τους στο Taxisnet (MyAADE), στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» και στη σελίδα με τις οφειλές εκτός ρύθμισης.

Όπως εξηγούν πηγές της ΑΑΔΕ στο newmoney, αυτές της ημέρες τρέχουν συμψηφισμοί οφειλών από φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ με διάφορες κατηγορίες πιστωτικών υπολοίπων που δικαιούνται οι φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

  • Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν συμψηφισμοί ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος με τα πιστωτικά «κουπόνια» του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών
  • Χθες Παρασκευή, ξεκίνησαν οι συμψηφισμοί οφειλών ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος με το 12% του ενοικίου που δικαιούνται ως αποζημίωση COVID όσοι δέχτηκαν «κουρέματα» στα μισθώματα την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020
  • Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν και συμψηφισμοί οφειλών από ΕΝΦΙΑ με επιστροφές φόρου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα
  • Μέχρι την Τρίτη θα έχουν γίνει και συμψηφισμοί και με τις λεγόμενες υπερ-εισπράξεις

Όσοι έσπευσαν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος ή και τον ΕΝΦΙΑ, προφανώς δεν θα δούν συμψηφισμό. Όσοι όμως έχουν απλήρωτες δόσεις μπροστά τους, θα δουν αυτόματα να κουρεύεται η οφειλή στο ύψος της αποζημίωσης COVID ή και του «κουπονιού παγίων δαπανών» ή και της επιστροφής φόρου κτλ.

Εαν και μετά τους συμψηφισμούς υπάρχει υπόλοιπο οφειλής, τότε αυτό θα επιμερίζεται σε 6 δόσεις, δηλαδή μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο 2022, κάτι που θα αποτυπώνεται στο νέο εκκαθαριστικό που θα βρίσκεται στο MyAADE.

Διαβάστε ακόμη

«Κουρεμένα ενοίκια»: Απογοήτευση για όσους περίμεναν συμψηφισμούς με τον ΕΝΦΙΑ

Φωτορεπορτάζ: Το «Premiership» της Seanergy διαπλέει τη διώρυγα του Παναμά (pics)

Apivita: «Αντοχή» στον τζίρο, πλήγμα στα κέρδη από την πανδημία για τους Ισπανούς (pic)