Γερμανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι εντόπισαν την αιτία πίσω από τις σπάνιες θρομβώσεις που σχετίζονται με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.

Οι ίδιοι εκτιμούν μάλιστα ότι το σκεύασμα μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να αποτραπούν τέτοιες αντιδράσεις από όσους το λαμβάνουν.

Ο Ρολφ Μαρσάλεκ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Γκαίτε στη Φρανκφούρτη ο οποίος είναι επικεφαλής έρευνας για την σπάνια πάθηση που ξεκίνησε τον Μάρτιο, τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως το πρόβλημα βρίσκεται στον φορέα αδενοϊό που χρησιμοποιούν και τα δύο εμβόλια για να εισάγουν την πρωτεΐνη ακίδα του Sars-Cov-2 στο ανθρώπινο σώμα.

Ο μηχανισμός αυτός σημαίνει ότι τα εμβόλια στέλνουν την πρωτεΐνη ακίδα στον πυρήνα του κυττάρου αντί για το υγρό κυτοσολών που βρίσκεται εντός του κυττάρου όπου παράγει συνήθως πρωτεϊνες ο κορωνοϊός, ανέφερε ο Μαρσάλεκ και άλλοι επιστήμονς σε προσχέδιο άρθρου που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Μόλις εισχωρήσουν στον πυρήνα του κυττάρου, διάφορα τμήματα της πρωτεΐνης ακίδας διαχωρίζονται, δημιουργώντας μεταλλαγμένες εκδοχές οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να προσκολληθούν στην κυτταρική μεμβράνη όπου λαμβάνει χώρα σημαντικό μέρος της διαδικασίας ανοσοποίησης.

Oι μεταλλαγμένες πρωτεΐνες εκκρίνονται από τα κύτταρα στο σώμα, προκαλώντας θρομβώσεις περίπου σε έναν στους 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τη θεωρία του Μαρσάλεκ.

Αντίθετα, τα εμβόλια που βασίζονται σε τεχνολογία mRNA στέλνουν το γενετικό υλικό της ακίδας στο υγρό του κυττάρου και δεν εισέρχεται ποτέ στον πυρήνα.

«Όταν αυτά τα γονίδια του ιού βρίσκονται στον πυρήνα του κυττάρου μπορούν να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα» δήλωσε στους Financial Times ο Μαρσάλεκ.

Η σπάνια αντίδραση πήξης του αίματος μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca και J&J έχει καταγραφεί σε 309 από τα 33 εκατομμύρια άτομα που έλαβαν το εμβόλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας 56 θανάτους. Στην Ευρώπη, τουλάχιστον 142 άτομα έχουν υποστεί θρομβώσεις από τους 16 εκατομμύρια παραλήπτες του εμβολίου.

Η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca έχει περιοριστεί ή τεθεί σε αναστολή σε περισσότερες από δώδεκα χώρες. Η J&J ξεκίνησε την κυκλοφορία του εμβολίου της στην Ευρώπη με μια προειδοποίηση στην ετικέτα της τον Απρίλιο μετά από μια σύντομη καθυστέρηση λόγω αμφιβολιών.

Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά πώς υπάρχει λύση αν οι επιστήμονες που εξελίσσουν τα εμβόλια των AstraZeneca και J&J τροποποιήσουν την αλληλουχία της πρωτεΐνης ακίδας ώστε να αποτρέψουν τη διάσπασή της.

Η J&J έχει έρθει ήδη σε επαφή με το εργαστήριο του Μαρσάλεκ, σημείωσε ο ίδιος.

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα top προορισμός για τους corporate nomads

Τι πρέπει να γνωρίζετε εάν επιθυμείτε να ταξιδέψετε εντός της ΕΕ – Τι προβλέπει κάθε χώρα

Chipita: Την εξαγοράζει η Mondelez International έναντι 2 δισ. δολαρίων