Με την αλλαγή στη σειρά των θεμάτων στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ οδήγησε τους ηγέτες κατευθείαν στο πιο σημαντικό και περίπλοκο θέμα που είχαν να συζητήσουν: τις σχέσεις με την Τουρκία.

Με την κίνησή του αυτή αναγνώρισε, όπως αναφέρει το Politico, την πραγματικότητα, ότι δηλαδή η συζήτηση για την Τουρκία και τις πρόσφατες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέονται με άλλα σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως με τη συζήτηση για τις κυρώσεις της Λευκορωσίας.

Με απλά λόγια, δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ομόφωνη υποστήριξη των ηγετών για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας -για προεδρικές εκλογές υποστηρίχθηκε ότι ήταν προϊόν νοθείας- χωρίς πρώτα να αντιμετωπιστούν οι καταγγελίες της Κύπρου για την Τουρκία.

Αρχικά, το σχέδιο ήταν να ξεκινήσει η συζήτηση των ηγετών από το θέμα των σχέσεων με την Κίνα, μετά την τηλεδιάσκεψη του προηγούμενου μήνα μεταξύ ΕΕ-Κίνας.

Στο θέμα αυτό όμως οι ηγέτες δεν θα χρειάζονταν να λάβουν καμία πιεστική απόφαση. Αντ ‘αυτού, θα πρέπει να επικυρώσουν την προσέγγιση που ακολούθησαν ο Μισέλ, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λέϊεν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ως η χώρα που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Στη συνέχεια σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη θα συζητούνταν η Λευκορωσία, η δηλητηρίαση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου, Alexei Navalny, και η στρατιωτική σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Τουρκία όμως εμπλέκεται επίσης στην κατάσταση του Καραμπάχ δεδομένης της ισχυρής της υποστήριξης στο Αζερμπαϊτζάν ενάντια στην Αρμενία.

Οπότε το αβίαστο συμπέρασμα όπως υπαγορεύτηκε από την λογική (και την πολιτική) ήταν ότι το θέμα της Τουρκίας έπρεπε να συζητηθεί πρώτο.

Άλλωστε για τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η σημερινή συζήτηση και διαπραγμάτευση με τους ηγέτες της ΕΕ για τις σχέσεις με την Τουρκία δεν προμηνύονταν εύκολη.

Η Κύπρος έχει εκφράσει τη θέλησή της να μπλοκάρει την επιβολή κυρώσεων στην Λευκορωσία σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Και ενώ η Κύπρος κρατάει σκληρή στάση, η ΕΕ χρειάζεται τη συνεργασία της Τουρκίας σε πολλά άλλα μέτωπα και κυρίως στην μετανάστευση, όπως δεν παράλειψε να τονίσει η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Συνοδο. Επιπλέον η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που δεν θέλει να προκαλέσει περαιτέρω τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες λένε ότι υπάρχουν ήδη διάφορε «επιλογές» υπό εξέταση για τη δυνητική διατύπωση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου αναφορικά με την Τουρκία. Σύμφωνα με βετεράνο διπλωμάτη που επικαλείται το Politico ο Μισέλ έχει πιθανότατα ήδη μια συμφωνία για να γεφυρώσει τις διαφωνίες.

Και ενδεχομένως σε αυτό να οφείλεται η αλλαγή στη σειρά των προς συζήτηση θεμάτων.