Tα διαρκή ομόλογα ή ομόλογα στο διηνεκές (perpetual bonds) προτείνει για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας στη Γαλλία, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Σε άρθρό του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Les Echos», o Σόρος επισημαίνει ότι το οικονομικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία σε ολόκληρο τον κόσμο είναι χειρότερο από την οικονομική κρίση του 2008 και τονίζει την ανάγκη τα κράτη να απαντήσουν εφαρμόζοντας τολμηρές λύσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υιοθέτησε την πρόταση για παροχή βοήθειας στις φτωχότερες χώρες έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Η βοήθεια αυτή θα παρασχεθεί μέσω ενός εργαλείου τύπου SDR, ενός μέσου που διαχειρίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Τι είναι το SDR ή Ειδικό Τραβηχτικό Δικαίωμα

Τα Ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα (ΕΤΔ) είναι ένα διεθνές αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο δημιουργήθηκε από το ΔΝΤ το 1969.

Σε κάθε μέλος του ΔΝΤ αντιστοιχεί μία ποσόστωση, η οποία βασίζεται κυρίως στο σχετικό μέγεθος του μέλους στην παγκόσμια οικονομία, γεγονός που προσδιορίζει τη μέγιστη εισφορά του στους οικονομικούς πόρους του ΔΝΤ.

Κατά τη συμμετοχή του στο ΔΝΤ, κάθε κράτος καταβάλλει συνήθως έως και το ένα τέταρτο της ποσόστωσής του με τη μορφή ευρέως αποδεκτών ξένων νομισμάτων ή με τη μορφή SDR. Τα υπόλοιπα τρία τέταρτα καταβάλλονται στο εγχώριο νόμισμα του κράτους.

Επειδή όμως οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ μπορεί, όποτε το επιθυμεί, να θέτει veto σε ό,τι αφορά την έκδοση των SDR.

H κυβέρνηση Τραμπ το έκανε αυτό πολλές φορές, τακτική που η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν προτίθεται να ακολουθήσει.

Με άλλα λόγια, τα SDRs είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση μιας κρίσης όπως η τρέχουσα, επισημαίνει ο Σόρος, αφού δανείζοντας τα μερίδιά τους στις φτωχότερες χώρες, τα ανεπτυγμένα κράτη θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και της πανδημικής κρίσης.

Μια πλούσια χώρα όπως η Γαλλία πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα άλλο μέσο, παρόμοιο με τα SDR, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας: θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση διαρκών ομολόγων.

Ο διάσημος επενδυτής υπενθυμίζει ότι τα διαρκή ομόλογα χρησιμοποιούνται επί αιώνες.

Η Μεγάλη Βρετανία είχε εκδώσει το 1752 αλλά και αργότερα για να ενισχύσει τον στρατό της κατά τους Ναπολεόντειους πολέμους.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν είναι εξοικειωμένα με αυτό το εργαλείο – αν και πρώτη φορά εκδόθηκαν στην Ολλανδία το 1648.

Αυτά τα ομόλογα εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά οι ετήσιες πληρωμές τόκων είναι τόσο μικρές που λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν την ύπαρξή τους.

Στη χώρα μας, πρόταση για την έκδοση τέτοιων ομολόγων είχε κάνει το 2015 ο τότε ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης.

Δεν είναι όλα τα κράτη μέλη σε θέση να εκδίδουν διαρκή ομόλογα, αλλά η Γαλλία είναι, καθώς το γαλλικό δημόσιο έχει μπει εγγυητής σε μεγάλο αριθμό δανείων, πολλά εκ των οποίων δεν θα αποληρωθούν.

Το εγγυημένο ποσό ανέρχεται σε 300 δισ. ευρώ την ώρα που το μέγιστο χρηματοοικονομικού κινδύνου που μπορεί να αναλάβει το γαλλικό κράτος είναι 106 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εθνικό χρέος της Γαλλίας ξεπερνά δηλαδή το 60% του ΑΕΠ που προβλέπει η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Προσθέστε σε αυτό το κόστος της καταπολέμησης της πανδημίας», επεσήμανε ο Σόρος.

Γιατί τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή

Συνεπώς, αυτή είναι μια πολύ καλή στιγμή για τη Γαλλία να εκδώσει διαρκή ομόλογα.

To βασικό χαρακτηριστικό των εν λόγω ομολόγων είναι ότι επειδή είναι στο διηνεκές δεν υπάρχει αποπληρωμή κεφαλαίου, αλλά μόνο καταβολή τόκων. Τα γαλλικά ομόλογα έχουν ήδη μεγάλη ζήτηση.

Αρχικά, έως ότου η αγορά εξοικειωθεί με το νέο μέσο, τα διαρκή ομόλογα ενδέχεται να πρέπει να προσφέρονται με discount.

Τελικά, όμως, θα λάβουν το ανάλογο ασφάλιστρο, αφού η ζήτηση θα ανέβει, εκτιμά ο Σόρος και καταλήγει «πρέπει να τονιστεί ότι η έκδοση διαρκών ομολόγων είναι ένα μέτρο που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται υπό φυσιολογικές συνθήκες».

Διαβάστε ακόμη:

Αναστολές Μαρτίου: Οι 4 προϋποθέσεις που «κόβουν» 50.000 επιχειρήσεις (vid)

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η «χρυσή» ρακέτα – Έσοδα εκατομμυρίων από έπαθλα και επιχειρηματικές συμφωνίες

Λιανεμπόριο: Έκτακτη επιδότηση για κλειστές επιχειρήσεις – Δεν θα είναι επιστρεπτέα