search icon

Ευρώπη

«Γκρίνια» από τους υπαλλήλους της ΕΚΤ για το ύψος των μισθών – Θέλουν μεγαλύτερες αυξήσεις

Η νέα σύμβαση εργασίας της IPSO, δηλαδή της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσίων Υπαλλήλων της Ε.Ε., προβλέπει αύξηση στις αποδοχές κατά 4,07% το 2023

Δυσαρεστημένοι από τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις στους μισθούς τους δηλώνουν οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οι οποίοι θεωρούν ότι δεν είναι αρκετές, ώστε να απορροφήσουν το υψηλό κόστος του πληθωριστικού κύματος. 

Η νέα σύμβαση εργασίας της IPSO, δηλαδή της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσίων Υπαλλήλων της Ε.Ε., προβλέπει αύξηση στις αποδοχές κατά 4,07% το 2023, η οποία θα ακολουθήσει την αύξηση κατά 1,48% του 2022. 

Όμως, τα συγκεκριμένα ποσοστά υπολείπονται αισθητά των επίσημων επιπέδων του ετήσιου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ο οποίος έφθασε στο 10% τον Νοέμβριο.  

«Δεν είμαστε χαρούμενοι» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της IPSO, Κάρλος Μπόουλς, μιλώντας στο Bloomberg. Με τον πληθωρισμό στη Γερμανία (η ΕΚΤ εδρεύει στη Φρανκφούρτη) και την Ευρωζώνη να φθάνει στο 8,5% φέτος, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια σημαντική απώλεια στην αγοραστική μας δύναμη. 

Εάν ο πραγματικός μισθός είναι χαμηλότερος απ’ ό,τι πέρυσι, αυτό επηρεάζει το ηθικό των εργαζόμενων και πλήττει την εμπιστοσύνη προς τον θεσμό της ΕΚΤ, σπεύδει να προσθέσει.  

Η δυσαρέσκεια των υπαλλήλων της ΕΚΤ επέρχεται, ενόσω οι υπεύθυνοι της νομισματικής πολιτικής εντοπίζουν μια ευρεία τάση αύξησης των μισθών στην Ευρωζώνη, κάτι το οποίο θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα. 

Τον προηγούμενο μήνα, η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι οι αυξήσεις μισθών επιταχύνονται, ενώ προειδοποίησε ότι ένα τέτοιο ανοδικό σπιράλ μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό, πλήττοντας την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας. 

Ο Μπόουλς, από την πλευρά του, επικαλείται μια έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο (ΔΝΤ), η οποία δείχνει ότι μια ταχύτερη αύξηση των ονομαστικών μισθών δεν αποτελεί απαραίτητα σημάδι διατήρησης του υψηλού πληθωρισμού.  

Πάντως, οι υπάλληλοι της ΕΚΤ δεν είναι οι μόνοι παγκοσμίως, οι οποίες διαμαρτύρονται για τις αποδοχές τους. Οι συνάδελφοί τους στη Βραζιλία πραγματοποίησαν αρκετές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια του έτους, διεκδικώντας υψηλότερους μισθούς.  

Διαβάστε επίσης

Το σενάριο Τσίπρα για ΝΔ με ΠΑΣΟΚ, οι φουρτούνες του Νίκου, οι προκαταβολές και οι βίλες στο Ελληνικό και η κουκουβάγια του Πηλαδάκη 

Ronaldo vs Messi: Αυτές είναι οι περιουσίες των δύο μεγάλων αστέρων στο real estate

Πέτρος Φιλιππίδης: Η ώρα του σφυριού και για το εξοχικό στο Σοφικό (pics)

Exit mobile version