Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της ομοσπονδιακής υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέιζερ, η οποία κάλεσε τους πολίτες της χώρας να προετοιμάζονται για οποιοδήποτε ενδεχόμενο κρίσης, όπως έλλειψη σε τρόφιμα, κυβερνοεπιθέσεις σε υποδομές ζωτικής σημασίας κτλ.

Όπως αναφέρει η Handelsblatt, η υπουργός επισήμανε τη σημασία της πολιτικής προστασίας, στην οποία έδωσε σαφή προτεραιότητα, ενώ παρότρυνε τους πολίτες να έχουν προμήθειες δέκα ημερών, στην περίπτωση που για κάποιον λόγο δεν είναι εφικτό να βγουν για ψώνια.

«Ίσως οι ουρές στα ταμεία του σούπερ μάρκετ σήμερα να είναι λίγο περισσότερες και τα ράφια με το χαρτί υγείας, τα ζυμαρικά και τα κουτάκια ψαριών να αδειάζουν πιο γρήγορα», γράφει η Handelsblatt.

«Αν συμβαίνει αυτό, τότε θα έχει να κάνει με μια συνέντευξη που έδωσε η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ, στην Handelsblatt και η οποία γρήγορα βρήκε τον δρόμο της στα ειδησεογραφικά πρακτορεία».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η υπουργός τόνισε ότι «αν το ρεύμα σβήνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή η καθημερινή ζωή περιορίζεται με κάποιον άλλον τρόπο, τότε σίγουρα είναι λογικό να υπάρχει παροχή έκτακτης ανάγκης στο σπίτι».

Επίσης, επέκρινε τις αδυναμίες στην Πολιτική Προστασία, σημειώνοντας ότι θα ήταν καλό να γίνει δοκιμή στις σειρήνες σε εθνικό επίπεδο. «Πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πολλές κρίσεις -πανδημίες, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τους κινδύνους του πολέμου», είπε η Νάνσι Φέιζερ.

Τόνισε δε ότι πρέπει να ελεγχθούν όλα τα προστατευτικά μέτρα που είναι απαραίτητα όχι μόνο σε τεχνικά ζητήματα, «αλλά και σε προμήθειες για τρόφιμα, φάρμακα ή ιατρικές προμήθειες», ενώ αναφέρθηκε σε λίστα που έχει δημοσιεύσει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και η οποία περιλαμβάνει για δέκα μέρες:

20 λίτρα πόσιμο νερό, δημητριακά, προϊόντα δημητριακών, ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι (3,5 κιλά), λαχανικά, όσπρια (4 κιλά), 2,6 κιλά γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, προμήθειες σε φρούτα, ξηρούς καρπούς, αυγά και λάδι.

Διαβάστε ακόμη

Lloyd’s List Intelligence: Έλληνες εφοπλιστές μεταφέρουν πετρέλαιο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις

Το χρονοδιάγραμμα για έξοδο από την εποπτεία

Χάμπεκ: Η Γερμανία είναι έτοιμη να σηκώσει το βάρος από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο