Ευρώπη

Χάμπεκ: Η Γερμανία είναι έτοιμη να σηκώσει το βάρος από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

  • newsroom


Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ ανέφερε ότι αν το εμπάργκο έρθει χωρίς να υπάρχει αρκετός χρόνος για να επιλυθεί, το πρόβλημα θα είναι τοπικό στη Γερμανία και δεν θα χτυπήσει την εθνική οικονομία συνολικά

Στη δήλωση ότι «η Γερμανία δεν είναι αντίθετη με ένα εμπάργκο στο πετρέλαιο από τη Ρωσία», προχώρησε σήμερα (2.5.2022) από τις Βρυξέλλες ο Αντιγκαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

«Μετά από δύο μήνες δουλειά, μπορώ να πω ότι η Γερμανία δεν είναι αντίθετη με ένα εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία.

Είναι μεγάλο το βάρος, αλλά είμαστε έτοιμοι να το σηκώσουμε», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η Γερμανία είχε μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία αντιστοιχούσε στο 35% των εισαγωγών, ωστόσο σήμερα κατάφερε να τη μειώσει στο 12%.

Επίσης, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ ανέφερε ότι πλέον μόνο ένα μόνο ένα διυλιστήριο στη Γερμανία δουλεύει με ρωσικό πετρέλαιο και σημείωσε ότι αν το εμπάργκο στο πετρέλαιο έρθει χωρίς να υπάρχει αρκετός χρόνος για να επιλυθεί, το πρόβλημα θα είναι τοπικό στη Γερμανία και δεν θα χτυπήσει την εθνική οικονομία συνολικά.

Ερωτηθείς αν είναι υπέρ ενός σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ απάντησε: «Χρειαζόμαστε κάποιες εβδομάδες και μήνες για να κάνουμε όλες τις τεχνικές προετοιμασίες», σημειώνοντας ότι «ο χρόνος βοηθάει».

Τέλος, ο Γερμανός Αντικαγκελάριος επισήμανε ότι άλλες χώρες στην ΕΕ έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και τόνισε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί και να υπάρξει αλληλεγγύη.

Διαβάστε ακόμη

Το «εργοστάσιο μονόκερων» της Ευρώπης – Τι κάνει σωστά η Εσθονία, τι συμβουλεύει την Ελλάδα

Lloyd’s List Intelligence: Έλληνες εφοπλιστές μεταφέρουν πετρέλαιο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις

Το χρονοδιάγραμμα για έξοδο από την εποπτεία