Σε τροχιά εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία των θεσμών μπήκε η οικονομία αμέσως μετά το Πάσχα, πλησιάζοντας έτσι πιο κοντά στον στόχο απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας που θα είναι και το μόνιμο διαβατήριο της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Το επόμενο κρίσιμο ορόσημο για την οικονομία τοποθετείται εντός του Μαΐου, όπου η Ελλάδα περιμένει το πόρισμα των θεσμών για τη 14η αξιολόγηση και τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για όλες τις οικονομίες.

Η 14η αξιολόγηση

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται αισιόδοξες για το αποτέλεσμα και της 14ης αξιολόγησης, με το πόρισμα των θεσμών να αναμένεται τον Μάιο και τη συζήτηση να ακολουθεί κατά πάσα πιθανότητα στο EuroGroup στις 8 και 9 Ιουνίου ανοίγοντας τον δρόμο για «σφράγισμα». Στην πλειοψηφία των προαπαιτούμενων η κυβέρνηση εκτιμάται πως θα είναι εντός χρονοδιαγράμματος.

Καθυστερήσεις εντοπίζονται στην εκκαθάριση του στοκ των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, στην εκκαθάριση του στοκ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου και ιδίως των εκκρεμών συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, αποφάσεις για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία θα ληφθούν τον Ιούνιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Ουκρανία.

Τον Ιούνιο επίσης θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για τον χρόνο καταβολής των δύο τελευταίων δόσεων (1,5 δισ. ευρώ), δηλαδή, αν θα δοθεί μόνο η μία δόση των 750 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και τα υπόλοιπα μετά τον Αύγουστο ή αν θα δοθεί διπλή δόση τον Ιούνιο.

Μετά την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, η ελληνική οικονομία θα αξιολογείται όπως και οι υπόλοιπες χώρες που πέρασαν από μνημόνια όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, δηλαδή κάθε εξάμηνο αντί ανά τρίμηνο που ισχύει τώρα.

Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας δεν σημαίνει και το τέλος κάθε εποπτείας. Και αυτό θα συνεχιστεί έως ότου η Ελλάδα εξοφλήσει το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έλαβε, περίπου το 2059.

Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία θα ανοίξει τον δρόμο για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, με στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 ή αν αυτό καταστεί δυνατό ακόμα και πριν από το τέλος του 2022.

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: Η γραφειοκρατία εμπόδιο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και… «σύμμαχος» της Μόσχας

Το νεοκλασικό – φιλέτο επί της Λεωφόρου Αμαλίας που ψάχνει «δεύτερη ευκαιρία» (pics)

Η απάντηση της Ευρώπης στον Πούτιν: Κρίσιμο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες