«Σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία, χωρίς να πυροβολήσουμε τα πόδια μας. Πώς μπορεί να γίνει;» Αυτό είναι το ερώτημα που απευθύνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να διασφαλισθεί ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να εμπλακεί σε έναν πόλεμο κυρώσεων με τον εαυτό της. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, οι 27 προσπάθησαν να βρουν την χρυσή τομή ανάμεσα στις κυρώσεις που θα γονατίσουν την ρωσική οικονομία και σε αυτές που θα πλήξουν και τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους θα λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τονίζουν οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματά τους για τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Η ΕΕ καλεί σε ταμείο αλληλεγγύης,

Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρουσία μάλιστα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν δεν υπήρξε χρόνος για να απευθυνθούν και οι 27 Ευρωπαίοι στον πρόεδρο Μπάιντεν με αποτέλεσμα να μιλήσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Λεττονίας, του Λουξεμβούργου, της Πολωνίας, της Κύπρου, της Σουηδίας, της Ρουμανίας, της Αυστρίας και της Ισπανίας.

Ζελέσνκι προς ΕΕ: Αργήσατε με τις κυρώσεις

Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ υπογραμμίζοντας ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία είναι μια σύγκρουση αξιών και ότι η η χώρα του έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται τις αξίες της ΕΕ.

Μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία είναι μια χώρα που παρέχει ιατρική περίθαλψη και τροφή σε Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, επιτρέποντάς τους να τηλεφωνήσουν στους συγγενείς τους, ενώ την ίδια στιγμή οι ουκρανικές αρχές ενταφιάζουν νεκρούς Ρώσους στρατιώτες, τους οποίους εγκαταλείπουν οι εισβολείς.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε τους ηγέτες της ΕΕ για την ενιαία υποστήριξη τους προς την Ουκρανία, αλλά υπογράμμισε ότι η ΕΕ άργησε να επιβάλει κυρώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά “ευχαριστώ” στη Γερμανία για το κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, αλλά προσθέτοντας ότι η απόφαση ελήφθη πολύ αργά.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απευθύνθηκε και σε συγκεκριμένα κράτη μέλη της ΕΕ ξεχωριστά λέγοντας χαρακτηριστικά «Η Λιθουανία είναι μαζί μας. Η Εσθονία είναι μαζί μας. Η Γαλλία και ο Εμανουέλ Μακρόν είναι μαζί μας. Η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Τσεχία. Η Ρουμανία γνωρίζει τι σημαίνει αξιοπρέπεια και είναι στο πλευρό μας, όπως και η Βουλγαρία. Η Ελλάδα είναι μαζί μας. Ελπίζω και η Γερμανία. Η Κροατία είναι μαζί μας. Και η Σουηδία. Η Φινλανδία και η Ολλανδία, οπότε ας βρούμε μια κοινή προσέγγιση”.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10 ώρα κεντρικής Ευρώπης και προβλέπεται και συνέντευξη τύπου η οποία λόγω του φόρτου εργασίας δεν πραγματοποιήθηκε την πρώτη ημέρα των τριών συνόδων κορυφής (ΝΑΤΟ G7. Ευρωπαϊκό Συμβούλιο).

Η απεξάρτηση της ΕΕ από τον ρωσικό ενεργειακό εθισμό

Την απεξάρτησή τους από τον ρωσικό ενεργειακό εθισμό επιδιώκουν τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία σήμερα Παρασκευή αναμένεται να εξετάσουν τους τρόπους σταδιακής απεμπλοκής τους από τη Μόσχα, ενισχύοντας τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από άλλες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Κατάρ.

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθούν να συντονίσουν τις ενέργειές τους, παρά τις όποιες μονομερείς αποφάσεις ορισμένων κρατών – μελών όπως η Γερμανία, ώστε να καταφέρουν να αποθηκεύουν επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου αλλά και ενδεχομένως να επαναληφθεί το μοντέλο της ευρωπαϊκής αγοράς εμβολίων κατά της COVID-19 και στα καύσιμα ώστε να μειωθούν οι τιμές αγοράς.

Οι συζητήσεις εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι έντονες καθώς τα κράτη- μέλη της ΕΕ έχουν χωριστεί σε τρία μεγάλα στρατόπεδα. Σε αυτά που ζητούν πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στα κράτη – μέλη που ζητούν ταχύτερες και μεγαλύτερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε αυτά που θέλουν να επιβραδύνουν τα περιβαλλοντικά μέτρα επειδή αυξάνουν το κόστος των καταναλωτών. Στο πρώτο στρατόπεδο βρίσκονται κράτη – μέλη όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, το Βέλγιο και η Πορτογαλία, στο δεύτερο η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Δανία και η Εσθονία και στο τρίτο η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.

Παράλληλα όπως έχει διαρρεύσει σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον συζητούν την πιθανότητα σύναψης συμφωνίας για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ, σε ποσοστά ρεκόρ, ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ για τουλάχιστον 24 ακόμα μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία προμηθεύει το 40% των συλλογικών αναγκών της ΕΕ σε φυσικό αέριο, το 27% πετρελαίου και το 46% των εισαγωγών άνθρακα.

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρουσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, της οποίας προηγήθηκε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ και των επτά πιο προηγμένων οικονομιών του πλανήτη (G7), οι χώρες της Δύσης αποφάσισαν να επιδείξουν την πλήρη ενότητά τους απέναντι στο καθεστώς Πούτιν και να συνδράμουν την δοκιμαζόμενη Ουκρανία τόσο οικονομικά, όσο και στρατιωτικά, στέλνοντας παράλληλα ένα αυστηρό μήνυμα στο Πεκίνο, λίγες μόλις ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας.

Στο τραπέζι των 27 θα βρεθεί και το ζήτημα της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να αναζητούν τρόπους για την ταχύτερη και πιο αποφασιστική απάντηση της ΕΕ σε διεθνείς κρίσεις, Παρόλο που οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα εγκρίνουν τη στρατηγική πυξίδα, ένα σχέδιο δράσης για ισχυρότερη πολιτική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ έως το 2030 την οποία ενέκρινε το Συμβούλιο της ΕΕ την 21η Μαρτίου, οι διαφωνίες για την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική είναι πολύ μεγάλες.

Αν και το το συγκεκριμένο σχέδιο είναι πολύ πιο ακριβές από τα προηγούμενα που χρονολογούνται από το 2003 και το 2016, θα ήταν παρακινδυνευμένο να θεωρήσει κάποιος ότι αυτή η στρατηγική πυξίδα σηματοδοτεί την «αφύπνιση» της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς αρκετά κράτη – μέλη της ΕΕ στηρίζονται αποκλειστικά στην αμερικανική προστασία. . Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, τη δημιουργία μιας στρατιωτικής δύναμης ταχείας ανάπτυξης 5.000 ανδρών και γυναικών έως το 2025 από τις «ομάδες μάχης» που δημιουργήθηκαν το 2007, αλλά δεν αναπτύχθηκαν ποτέ έκτοτε, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι τον Δεκέμβριο του 1999, η ΕΕ αποφάσισε να δημιουργήσει, πριν από το 2003, μια δύναμη 50.000- 60.000 στρατιωτών που θα μπορούσε να αναπτυχθεί εντός εξήντα ημερών.

Το κείμενο συμπερασμάτων

Στο κείμενο συμπερασμάτων επισημαίνεται ότι η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και στοχεύει πολιτικές εγκαταστάσεις, όπως νοσοκομεία, σχολεία και καταφύγια, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. «Η πολιορκία της Μαριούπολης και άλλων ουκρανικών πόλεων και η άρνηση πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι απαράδεκτες. Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να προβλέψουν αμέσως ασφαλείς οδούς προς άλλα μέρη της Ουκρανίας, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια που θα παραδοθεί στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις», τονίζουν οι 27.

Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει τη Ρωσία να εγγυηθεί επειγόντως την ασφαλή διέλευση των αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί σε όλες τις άλλες εμπόλεμες ζώνες, «προς προορισμό της επιλογής τους», να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους, να επιτρέψει αδιάλειπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Προτρέπει επίσης τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και να συμμορφωθεί με την πρόσφατη εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ).

Αναφερόμενη στην καταστροφή και τις τεράστιες απώλειες που υπέστη η Ουκρανία από τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας, η ΕΕ δεσμεύεται να παρέχει υποστήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση για τις άμεσες ανάγκες της και, μόλις σταματήσει η ρωσική επίθεση, για την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας. Για το σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να δημιουργήσει ένα Καταπιστευματικό Ταμείο Αλληλεγγύης της Ουκρανίας και καλεί τους διεθνείς εταίρους του να συμμετάσχουν και να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες χωρίς καθυστέρηση. Καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών, σε εύθετο χρόνο για να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ουκρανίας.

Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη Διακήρυξη των Βερσαλλιών, αναγνωρίζοντας τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας, όπως αναφέρεται στη Συμφωνία Σύνδεσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την Επιτροπή να υποβάλει τη γνώμη της σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των Συνθηκών. Τονίζει, επιπλέον, ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει συντονισμένη πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική υποστήριξη.

Οι 27 υπογραμμίζουν ότι η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής υιοθετήσει σημαντικές κυρώσεις που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, παραμένει έτοιμη να κλείσει τα κενά και να στοχεύσει την πιθανή καταστρατήγησή τους, καθώς και να προχωρήσει γρήγορα με περαιτέρω συντονισμένες αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, για να αποτραπεί με αποτελεσματικό τρόπο η ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει τη στρατιωτική επίθεση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με αυτές τις κυρώσεις. «Κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων ή βοήθειας της Ρωσίας με άλλα μέσα πρέπει να σταματήσει», τονίζει.

Διαβάστε ακόμη

Αυτοί είναι οι 10 κορυφαίοι Έλληνες εφοπλιστές με μικτούς στόλους

Τα δύο σούπερ – γιοτ του Αμπράμοβιτς που γλίτωσαν από τις κυρώσεις

Νέο τοπίο στην ασφαλιστική αγορά: Oι 5+1 κυρίαρχοι (pics + πίνακας)