«Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν.

«Θα απαντήσουμε, θα απαντήσουμε αν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Συμπλήρωσε δε ότι πιστεύει πως η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την Ομάδα των Είκοσι (G20) και το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε σήμερα με τους ηγέτες άλλων χωρών και οργανισμών στις Βρυξέλλες.

«Η Ρωσία να αποβληθεί από την G20»

«Η απάντησή μου είναι ναι, εξαρτάται από την G20», είπε ο Τζο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την G20, προσθέτοντας ότι αν χώρες όπως η Ινδονησία και άλλες δεν συμφωνούν με την απομάκρυνση της Ρωσίας, τότε κατά την άποψή του θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να παραστεί στις συναντήσεις.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα δεν θα βοηθήσει τη Ρωσία να μετριάσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων, λέγοντας ότι το οικονομικό μέλλον του ασιατικού γίγαντα «είναι πιο στενά συνδεδεμένο με τη Δύση» παρά με την Ρωσία.

«Νομίζω ότι η Κίνα κατανοεί ότι το οικονομικό της μέλλον εξαρτάται πολύ περισσότερο από τη σχέση της με τη Δύση, παρά με τη Ρωσία. Και ελπίζω ότι δεν θα δεσμευτεί» να βοηθήσει τη Μόσχα να χαλαρώσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, είπε συγκεκριμένα.

Αναφερόμενος σε πρόσφατη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο Τζο Μπάιντεν είπε: «Δεν απείλησα, αλλά του το έκανα σαφές -φρόντισα να καταλάβει τις συνέπειες της βοήθειας στη Ρωσία […] Η Κίνα κατανοεί ότι το οικονομικό της μέλλον είναι πολύ πιο στενά συνδεδεμένο με τη Δύση παρά με τη Ρωσία», συμπλήρωσε.

«Στόχος του Πούτιν η διάλυση του ΝΑΤΟ»

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι στόχος του Βλαντίμιρ Πούτιν από την αρχή ήταν η διάλυση του ΝΑΤΟ, καθώς θα προτιμούσε να αντιμετωπίζει 30 ξεχωριστές χώρες. «Η ενότητα της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ, της G7, της ΕΕ, είναι το πλέον σημαντικό για να σταματήσουμε αυτόν τον άνθρωπο, που στη χώρα μου πιστεύουμε ότι ήδη έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.

Κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη αρχικά τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για την επανεκλογή του, τονίζοντας ότι το πιο σημαντικό πράγμα για τη Δύση είναι η ενότητα. Σημείωσε δε ότι στις συναντήσεις του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τού έγινε σαφές ότι οι προθέσεις του δεν ήταν καλόπιστες.

Κύριος στόχος του, συνέχισε, είναι να καταδείξει ότι οι δημοκρατίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν στον 21ο αιώνα, επειδή οι εξελίξεις κινούνται ταχύτατα και οι δημοκρατίες απαιτούν συναινέσεις, και ότι τα αυταρχικά καθεστώτα θα επικρατήσουν. «Από την αρχή, λοιπόν, ο στόχος μου ήταν η δόμηση πλήρους ενότητας μεταξύ των μεγάλων δημοκρατιών του κόσμου. Για τον λόγο αυτόν ζήτησα να συγκληθεί η Σύνοδος ΝΑΤΟ που έλαβε χώρα σήμερα», σημείωσε. Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι θα συζητήσουν για την Κίνα με τους ηγέτες της ΕΕ.

Βοήθεια στην Ουκρανία άνω των 2 δισ.

Ακόμη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη διάθεση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία άνω των 2 δισ. δολαρίων, καθώς και πάνω από 1 δισ. δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια, όπως αναμενόταν.

«Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν περισσότερα από 2 δισ. δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Αντιαεροπορικά συστήματα, αντιτεθωρακισμένα, πυρομαχικά και όπλα αποστέλλονται τώρα στην Ουκρανία. Σήμερα, ανακοινώνω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να χορηγήσουν πάνω από 1 δισ. δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

«Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες στη χώρα», πρόσθεσε ο ακόμη, ενώ τόνισε ότι οι νέες κυρώσεις θα αφορούν σε εκατοντάδες Ρώσους.

Ζελένσκι: Να δοθούν πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την διάρκεια ομιλίας του μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο της G7, ζήτησε από τους ηγέτες της να μην δώσουν προνόμια στη Ρωσία και άλλους παραβάτες του διεθνούς Δικαίου, ενώ πρότεινε να γίνουν τρία απαραίτητα βήματα για να ξεπεραστεί η ρωσική επιθετικότητα.

Όπως μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinfrom, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι «μπορεί η ομάδα σας των Επτά να γίνει όχι απλώς μια Μεγάλη ομάδα των Επτά, αλλά Μεγάλη ομάδα ειρηνοποιών», αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υλοποιηθούν τρεις προτάσεις της Ουκρανίας.

«Πρώτον, πρέπει κάθε εβδομάδα να ενισχύονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μέχρι να σταματήσει τον πόλεμο και να επιστρέψει στην ειρήνη. Δεύτερον, πρέπει να συμμετάσχετε στη δημιουργία ενός νέου συστήματος πραγματικών και αποτελεσματικών εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία, για όλη την περιοχή, εγγυήσεων που θα μπορούν να σταματήσουν τον εισβολέα εντός 24 ωρών», είπε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.

Επίσης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κόσμος χρειάζεται νέες αποτελεσματικές συμμαχίες, νέες αποτελεσματικές εγγυήσεις, και πρότεινε ως τρίτο βήμα την ταχύτερη ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τη λήξη του πολέμου, και τη συμμετοχή των χωρών της G7 σε αυτήν την ανοικοδόμηση.

Διαβάστε ακόμη

BofA: Τα 6+1 σημεία που θα αλλάξουν την Ευρώπη για πάντα μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Μαρία Αγγελικούση: Stop στο ρωσικό πετρέλαιο, με το βλέμμα σε Ιράν και Βενεζουέλα

ΝΑΤΟ: Καλεί την Κίνα να πάψει να στηρίζει το ψευδές αφήγημα της Ρωσίας