Τα τρακτέρ των Ευρωπαίων αγροτών έσβησαν τις μηχανές τους, μέχρι τις 21 και 22 Μαρτίου. Τότε, στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ θα ασχοληθούν εκτενώς με το αγροτικό ζήτημα, καλούμενοι να λάβουν συγκεκριμένες προτάσεις που θα «σβήσουν» την οργή τους. Προς ώρας έγινε ένα πρώτο βήμα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των 27 υπουργών Γεωργίας της ΕΕ (οι οποίοι δεν κατέληξαν σε συμφωνία, αλλά έχουν την πρόθεση να προχωρήσουν την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ άμεσα, πριν τις ευρωεκλογές) για κάποια από τα «αγκάθια» της ΚΑΠ, όπως τη μερική εξαίρεση από τους κανόνες για την αγρανάπαυση, το πρότυπο καλής γεωργικής και περιβαλλοντικής κατάστασης 8 (GAEC 8), την απόσυρση της πρότασης κανονισμού για τη βιώσιμη χρήση φυτοφαρμάκων και τις εγγυήσεις στην προτεινόμενη ανανέωση των αυτόνομων εμπορικών μέτρων για εισαγωγές από την Ουκρανία.

Στις Βρυξέλλες, οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Σούμαν έμοιαζαν με πεδίο μάχης. Μόνο που αντί για άρματα, υπήρχαν τρακτέρ και στη θέση των πυρομαχικών, ήταν αυγά, κοπριά, φρούτα που οι αγρότες πέταγαν από τους αστυνομικούς.

Βίντεο από τα επεισόδια:

Μαζί με τους Βέλγους αγρότες, συνδικάτα από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Γερμανία, διαδήλωναν μαζί τους, έκαψαν λάστιχα και άχυρα, ενώ επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην είσοδο του οποίου έφτασαν σπρώχνοντας τα οδοφράγματα της αστυνομίας με τα τρακτέρ τους. Οι οργισμένοι Ευρωπαίοι αγρότες ζητούν μεταξύ άλλων, δίκαια εισοδήματα, να σταματήσουν οι συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με χώρες που δεν υπάγονται στους ίδιους κανόνες (π.χ. Mercosur), αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και μείωση διοικητικών βαρών.

Με τους οργισμένους Ευρωπαίους αγρότες να «πολιορκούν» τις Βρυξέλλες, η αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να γίνουν βήματα για τη γεφύρωση του χάσματος.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr