Την επίσημη έγκριση του προς το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής μικροτσίπ έδωσε το συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών βιομηχανίας και εμπορίου της ΕΕ. Πρόκειται για το περίφημο νομοσχέδιο «Chips Act» που αφορά στην ενεργοποίηση κρατικών και ιδιωτικών επενδύσεων συνολικής αξίας 43 δισ. ευρώ.

«Με το Chips Act η Ευρώπη θα γίνει πρωτοπόρος στον αγώνα δρόμου των ημιαγωγών. Tο βλέπουμε ήδη στην πράξη: νέες παραγωγικές μονάδες, νέες επενδύσεις, νέα ερευνητικά project. Και μακροπρόθεσμα αυτό θα συνεισφέρει στην αναγέννηση της βιομηχανίας μας και τη μείωση της εξάρτηση μας από ξένες χώρες» επεσήμανε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την επικύρωση του σχεδίου, ο Ισπανός υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού και επικεφαλής του αρμόδιου συμβουλίου (δεδομένου πως η Ισπανία ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία) Εκτόρ Γκόμεζ Χερνάντεζ.

Είχε προηγηθεί η επικύρωση του νομοσχεδίου και από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, νωρίτερα μέσα στο μήνα.

Θυμίζουμε πως η πρόταση της Κομισιόν αφορούσε σε ένα φιλόδοξο πακέτο, ύψους 43 δισ. ευρώ, που θα βοηθήσει την περιοχή, όχι μόνο να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή για να καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών της, αλλά και να μειώσει την εξάρτηση της από έτερες χώρες (ουσιαστικά την Κίνα). Απώτερος στόχος δε, είναι η ΕΕ να φτάσει να αναλογεί έως και στο 20% της παγκόσμιας παραγωγής μικροτσίπ, μέχρι το 2030.

Πολλές διεθνείς εταιρείες του κλάδου, ανάμεσα τους η Intel και η STMicroelectronics, έχουν ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων στην Ευρώπη, προσβλέποντας σε ενισχύσεις από το Chips Act.

Το σχέδιο της ΕΕ ανοίγει το δρόμο για τη διάθεση δισεκατομμυρίων ευρώ στην έρευνα για ημιαγωγούς, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να χρηματοδοτούν τον κλάδο, αλλά και τη δημιουργία πιο εξειδικευμένων μικροτσίπ.

Βέβαια, η ΕΕ δεν είναι η μόνη που έχει καταστρώσει τέτοια σχέδια. Μετά τις μεγάλες ελλείψεις που παρατηρήθηκαν, κυρίως κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά και δεδομένων των εντάσεων με την Κινά, τόσο οι ΗΠΑ όσο επίσης η Ιαπωνία και Νότιος Κορέα δρομολόγησαν νέες σημαντικές επενδύσεις προκειμένου να ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή τους.

Μόλις χθες και η Γερμανία διά στόματος του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε επιδοτήσεις-μαμούθ ύψους 20 δισ. ευρώ για την τόνωση της εγχώριας παραγωγής μικροτσίπ και την ευρύτερη ενίσχυση του τεχνολογικού κλάδου. Εξάλλου, οι μεγάλες γερμανικές βιομηχανίες και αυτοκινητοβιομηχανίες ήταν από αυτές που υπέστησαν σημαντική πίεση από τις ελλείψεις των προηγούμενων ετών, κάτι που αποτυπώθηκε στα επίπεδα παραγωγής και τα έσοδα τους.

Σημειωτέον πως μετά και την προσυπογραφή του Chips Act από τον πρόεδρο της Ευρωβουλής και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το τελευταίο βήμα θα είναι η δημοσίευση του νομοσχεδίου στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε ακόμα

Ο αποχαιρετισμός στη Μ.Β.B., ο Φέσσας πάει για τον Κωτσόβολο, η Ellington και η Δικαιοσύνη, ποιοι κάνουν μεγάλες business με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Ακτοπλοΐα: Πόσο και πού έπεσαν τελικά τα ναύλα – Εκπτώσεις στο Αιγαίο, όχι όμως σε Ιόνιο και πορθμεία – (πίνακες)

Ιωάννης Μίχος – Σταύρος Μήτσης: Ενώνουν δυνάμεις και ετοιμάζουν εξαγορές με στόχο το «ξενοδοχείο νέα γενιάς»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ