Όλο και περισσότερες χώρες προχωρούν στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, καθώς το β’ κύμα του κορωνοϊού αποδεικνύεται πολύ χειρότερο από αυτό που βιώσαμε την περασμένη άνοιξη.

Η κυβέρνηση του Βελγίου αποφάσισε πριν από λίγο να επιβάλει δεύτερο lockdown, με τη χώρα nα μετρά χθες πάνω από 23.000 κρούσματα κορωνοϊού. Η κατάσταση μάλιστα είναι τόσο δραματική στα νοσοκομεία, ώστε το Βέλγιο άρχισε να στέλνει ασθενείς με Covid-19 στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν από τη Δευτέρα και για ένα μήνα,

  • τα καταστήματα που δεν έχουν ήδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν. Θα λειτουργούν μόνο για παραλαβή εφόσον έχει γίνει διαδικτυακή παραγγελία.
  • στο σπίτι θα επιτρέπεται επίσκεψη μόνο από ένα κοντινό πρόσωπο
  • σε δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μέχρι τέσσερα άτομα
  • Κομμωτήρια και γυμναστήρια θα κλείσουν
  • η τηλεργασία είναι υποχρεωτική εκτός αυτό δεν είναι εφικτό
  • τα παραθεριστικά θέρετρα και οι ζωολογικοί κήποι κλείνουν
  • η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί εκτός από τοπικές αποφάσεις, όπως αυτή των Βρυξελλών, σύμφωνα με την οποία οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 22.00 μέχρι τις 6 το πρωί.
  • τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά, αλλά το φαγητό θα σερβίρεται στα δωμάτια
  • οι διακοπές του φθινοπώρου θα παραταθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όμως τα σχολεία δεν θα κλείσουν.

Προς νέο lockdown και η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακοινώσει την επιβολή νέου lockdown σε εθνική κλίμακα την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς εκφράζονται ανησυχίες διότι τα νοσοκομεία σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο κατακλύζονται από ασθενείς με την COVID-19, αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας The Times.

Σύμφωνα με τους Times, τα νέα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή την Τετάρτη (4η Νοεμβρίου) και να ισχύσουν ως την 1η Δεκεμβρίου.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Συντηρητικών σκοπεύει να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα για να αναγγείλει τα μέτρα: όλα τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις θα αναστείλουν τη λειτουργία τους, εξαιρουμένων όσων κρίνεται πως είναι «απολύτως απαραίτητο» να συνεχίσουν και των «εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» όλων των βαθμίδων, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Πάντως, η επιβολή των νέων μέτρων τελεί ακόμη υπό συζήτηση και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, έγραψαν οι Times επικαλούμενοι ανώτερη κυβερνητική πηγή .

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέγραψε 24.405 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και ακόμη 274 θανάτους ασθενών εντός 28 ημερών από τη διάγνωση πως τα θύματα είχαν συμπτώματα της COVID-19.

Ολο και πιθανότερο το lockdown στην Ιταλία

Και στην Ιταλία σημειώθηκε την Παρασκευή νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού: καταγράφηκαν 31.084 νέα περιστατικά και έχασαν την ζωή τους 199 άνθρωποι. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 215.085 διαγνωστικά τεστ. Το 14,4% των πολιτών που υποβλήθηκαν σε αυτά βρέθηκε θετικό. Χθες οι θετικοί στον ιό ήταν 26.831, και οι νεκροί 217.

Στην Λομβαρδία, τις τελευταίες 24 ώρες διαγνώσθηκαν 8.960 νέα περιστατικά, στην Καμπανία 3.186, στο Βένετο 3.102 και στην Τοσκάνη 2.765. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν εισαχθεί πλέον 1.746 ασθενείς και στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 16.994 ασθενείς. Σε κατ΄οίκον απομόνωση έχουν τεθεί 307.046 πολίτες. Σε σχέση με χθες, ο αριθμός τους αυξήθηκε σχεδόν κατά 26.000.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, κανείς δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει ένα νέο, γενικό lockdown το οποίο, όπως προβλέπουν πολλοί σχολιαστές, μπορεί να ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας. Σε τρεις μεγάλες περιφέρειες της χώρας (της Νάπολης, του Μιλάνου και της Ρώμης) η κατάσταση θεωρείται «περισσότερο από κρίσιμη».

«Αν κριθεί αναγκαίο θα αναλάβουμε την υποχρέωση να κηρύξουμε νέο lockdown», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Έντσο Αμέντολα. Υπέρ της διακοπής πολλών παραγωγικών δραστηριοτήτων και του αυστηρού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών τάχθηκε και η επιτροπή ειδικών η οποία, από την αρχή της πανδημίας, συμβουλεύει την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.