Αντιμέτωπη με ένα νέο lockdown η Ευρώπη, την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία κινδυνεύει με εκτροχιασμό σε ενδεχόμενη νέα καραντίνα. Η μόνη λύση για κυβερνώντες και εργαζομένους, η κατ’ οίκον εργασία.

Φόβος για μεγαλύτερη ‘’βουτιά’’ της οικονομίας στη Βρετανία

Αντιμέτωπη με τη βαθύτερη ύφεση των τελευταίων 100 και πλέον ετών είναι αντιμέτωπη η Μεγάλη Βρετανία. Η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων, που υιοθετήθηκαν τον Μάρτιο, εκπέμπει σήμα κινδύνου για την οικονομία με την JP Morgan να προειδοποιεί για νέο κύμα ύφεσης της τάξης του 2% σε ενδεχόμενη καθολική καραντίνα.

Σε εξαγγελία του ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, επιβάλλει την τηλεργασία προκειμένου να ανακόψει τη μετάδοση του δεύτερου κύματος πανδημίας. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν, επίσης, μείωση ωραρίου σε εμπόριο και εστίαση, με το κλείσιμο των βρετανικών μπαρ στις 10 το βράδυ. Η βρετανική κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες, ώστε, να αποφύγει την  πλήρη αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ παράλληλα, προφυλάσσει τους πολίτες από την επέλαση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Παρά τις οικονομικές διαμάχες στους κόλπους τους Συντηρητικού Κόμματος για την εξέλιξη της οικονομίας, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες: ‘’Κανείς δεν υποτιμά τις προκλήσεις απέναντι στις οποίες θέτουν ανθρώπους και επιχειρησεις τα νέα μέτρα’’.

Οι επιχειρήσεις θα καλύπτουν τα έξοδα των εργαζομένων μέσω τηλεργασίας στην Ισπανία

Στη χώρα της Ιβηρικής οι επιχειρήσεις θα καλύπτουν τα έξοδα των εργαζομένων που βρίσκονται σε κατ’ οίκον εργασία. Η κυβέρνηση της Ισπανίας κατέληξε σε συμφωνία με συνδικάτα και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου σε ότι αφορά την τηλεργασία. Συγκεκριμένα, τα έξοδα αφορούν τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, τα έπιπλα που τα συνοδεύουν, ενώ παράλληλα οι υπάλληλοι έχουν το δικαίωμα αίτησης ευέλικτων ωραρίων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανικό κανάλι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Πάμπλο Ιγκλέσιας, χαρακτήρισε ”θεμελιώδες να ρυθμιστεί η τηλεργασία ώστε να προστατευτούν τα δικαιώματα εργαζομένων”.

Νέους περιορισμούς ανακοινώνει το Παρίσι

Η  γαλλική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει αυστηρότερους περιορισμούς στο Παρίσι, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπως έκαναν γνωστό το τηλεοπτικό κανάλι BFM TV και η εφημερίδα Le Parisien.

Μεταξύ των μέτρων, που σχεδιάζονται, είναι η απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω των 10 προσώπων ενώ η συμμετοχή σε μείζονες εκδηλώσεις θα περιορισθεί στα 1.000 άτομα, από τα 5.000 που επιτρέπεται τώρα να συμμετέχουν, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, που βασίζονται σε πολλές πηγές. Η πώληση οινοπνευματωδών σε εξωτερικούς χώρους θα απαγορεύεται μετά τις 8 μ.μ..

Περιοριστικά μέτρα στη Σουηδία

Την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στη Στοκχόλμη για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού συζητούν οι Αρχές στη Σουηδία, καθώς αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα. Λίγα 24ωρα μετά τις θριαμβολογίες του για τη δραστική μείωση του αριθμού των νέων μολύνσεων από τον φονικό κορωνοϊό, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας, Άντερς Τέγκνελ, παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων μέτρων στην πρωτεύουσα, αφού προηγουμένως ο επικεφαλής των υγειονομικών Αρχών της πόλης προειδοποίησε για την αύξηση των κρουσμάτων, πυροδοτώντας ανησυχία για το κατά πόσον έχει επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στη χώρα.

Οι σκόπελοι στο δρόμο της επαναφοράς των εργαζομένων στο γραφείο

Εν καιρώ πανδημίας, η τηλεργασία μοιάζει η πιο αποτελεσματική λύση με σκοπό την επίτευξη της – κατά το δυνατόν καλύτερης – λειτουργίας της οικονομίας. Όμως, πρόσφατο ρεπορτάζ των Financial Times, υποδηλώνει πως τα προβλήματα που προκύπτουν από την κατ οίκον εργασία θα είναι μεγαλύτερα. Το έργο της επίβλεψης για τα όσα χρειάζεται το εργατικό δυναμικό, από εξοπλισμό γραφείου μέχρι εξυπνότερους τρόπους επικοινωνίας, συνήθως εκτελείται από τα ίδια στελέχη που ήταν εκεί και πριν από την πανδημία, επιπλέον των καθημερινών τους υποχρεώσεων.

Οι επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν με την υβριδική εργασία, διότι η τηλεργασία απαιτεί προσπάθεια και πρακτικές που «δεν είναι φυσικές» επισημαίνει το άρθρο των FT.