Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας παρέμεινε το μεγαλύτερο παγκοσμίως και πέρυσι, παρά τις εμπορικές εντάσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτο Ifo, που επικαλείται σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το Reuters. Οι εκτιμήσεις του ινστιτούτου αναμένεται να αναζωπυρώσουν τις επικρίσεις που δέχεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για τη δημοσιονομική της πολιτική.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι εκτιμήσεις του Ifo, λίγο πριν τη δημοσίευση της έκθεσής του, τοποθετούν το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας – το οποίο μετρά τη ροή αγαθών, υπηρεσιών και επενδύσεων – σε περίπου 293 δισ. δολάρια το 2019.

Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Γερμανία παρουσιάζει το μεγαλύτερο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στον κόσμο, με την Ιαπωνία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με το πλεόνασμα ισοζυγίου στα 194 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ifo.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και χρόνια καλούν την Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, να κάνει περισσότερα για να τονώσει την εγχώρια ζήτηση και τις εισαγωγές προκειμένου να μειωθούν οι παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες και να λάβει ώθηση η ανάπτυξη εκτός Γερμανίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ έχει επίσης επικρίνει τη δυναμική των γερμανικών εξαγωγών.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας μπορεί να αποδοθεί κυρίως στο γεγονός ότι πολλά περισσότερα γερμανικά προϊόντα και υπηρεσίες πωλούνται στο εξωτερικό από ότι εισάγονται στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η Μέρκελ πέρυσι είχε δηλώσει ότι: «Είμαστε περήφανοι για τα αυτοκίνητά μας και πρέπει να είμαστε». Αλλά πρόσθεσε, ότι πολλά από αυτά κατασκευάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και εξήχθησαν στην Κίνα.

Ο οικονομικός αναλυτής του Ifo, Christian Grimme, δήλωσε ότι το γερμανικό πλεόνασμα αυξήθηκε πέρυσι στο 7,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) από 7,3% το 2018.

“Οι ισχυρότερες εξαγωγές προς τις ΗΠΑ λόγω της μεγαλύτερης υποτίμησης του ευρώ και οι αυξημένες εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η ζήτηση ανέκαμψε ελαφρώς, είχε ως αποτέλεσμα το σύνολο των γερμανικών εξαγωγών να αυξηθεί και πάλι έντονα το δεύτερο εξάμηνο του έτους”, δήλωσε ο Grimme στο Reuters.

“Αντιθέτως, οι εισαγωγές διευρύνθηκαν πολύ αδύναμα το καλοκαίρι του 2019 – η συνεχιζόμενη βιομηχανική ύφεση στη Γερμανία περιόρισε σημαντικά τις εισαγωγές ενδιάμεσων προϊόντων”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί βιώσιμο μακροπρόθεσμα ένα επίπεδο του 6% στο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας μιας χώρας.