Αλλαγές σε πρόσωπα και στους ευαίσθητους συσχετισμούς δυνάμεων στους κόλπους των θεσμικών οργάνων της ευρωπαϊκής… οικογένειας φέρνει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επιλέξει τη Γερμανίδα Κλαούντια Μπουχ για τη διαδοχή του Ιταλού Αντρέα Ενρία στο τιμόνι του στρατηγικής σημασίας Εποπτικού Συμβουλίου. Η θητεία του Ενρία ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου.

Η επιλογή της Μπουχ δεν προκάλεσε έκπληξη δεδομένου ότι η εδώ και περίπου δέκα χρόνια αντιπρόεδρος της γερμανικής Bundesbank ήταν ήδη το φαβορί έχοντας μεγάλη εμπειρία στο μέτωπο της επιτήρησης των τραπεζών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Το βιογραφικό της υπερτερούσε των βασικών της αντιπάλων, της Ισπανίδας αντιπροέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, Μαργκαρίτα Ντελγκάδο και της Ιταλίδας Ιρένε Τινάλι. προέδρου της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωβουλής. Όμως, δεδομένης και της σημασίας που έχουν οι συσχετισμοί δυνάμεων μεταξύ των κρατών μελών ο ευρωπαϊκός βορράς θεωρούσε ότι ήταν η… σειρά του να αναλάβει τη θέση κυρίως δε, η ίδια η Γερμανία έχοντας δει κιόλας το μερίδιο της στην «πίτα» των στρατηγικών θέσεων της ΕΕ να συρρικνώνεται.

Η θητεία του Γερμανού νυν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόιερ, ολοκληρώνεται στα τέλη της χρονιάς με το πόστο να περνάει πιθανότατα σε μεσογειακά… χέρια, ενώ βέβαια έχει προηγηθεί πέρυσι η αποχώρηση του Κλάους Ρέγκλινγκ από τα ηνία του ESM, θέση που μετά από άφθονο και παρατεταμένο… παζάρι κατέληξε στο «ουδέτερο» Λουξεμβούργο και τον Πιερ Γκραμένια.

Από την άλλη πλευρά, η ανάγκη τήρησης των ισορροπιών σημαίνει πως η αναβάθμιση της Μπουχ θα δώσει ώθηση στις πιθανότητες η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών και αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Νάντια Καλβίνο, να καταλήξει στο τιμόνι της ΕΤΕπ. Η Ισπανία που παρακάμφθηκε από την ΕΚΤ πιθανότατα θα επιβραβευθεί από το Ecofin και μάλιστα η απόφαση δεν αποκλείεται να ληφθεί αύριο, Παρασκευή, στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα. Αν και η απόφαση τυπικά λαμβάνεται από το συμβούλιο της ΕΤΕπ, η ετυμηγορία του ECOFIN ξεκαθαρίζει το τοπίο.

Η επιλογή του διαδόχου του Βέρνερ Χόιερ ήταν ήδη στην ατζέντα στην αυριανής συνάντησης, όμως δεν αποκλείεται η προκαταρκτική συζήτηση να «κλείσει» γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες υπέρ της Καλβίνο, αν και μια έκπληξη δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Αυτό έχει να κάνει με την επίσης πολύ ισχυρή αντίπαλο της, την Δανέζα Μαργκρέτε Βεστάγκερ, μέχρι τώρα αντιπρόεδρο της Κομισιόν και επίτροπο θεμάτων ανταγωνισμού, η οποία όχι μόνο έχει ξεχωρίσει για το έργο της κυρίως κατά των μονοπωλίων των Big Tech, αλλά με βάση τις πανευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις αποτελεί την πιο δημοφιλή αξιωματούχο των Βρυξελλών.

Η Δανία έχει κάθε λόγο να προβάλει ενστάσεις τονίζοντας ότι η Ισπανία κατέχει ήδη σημαντικά πόστα στους θεσμούς, με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουίς Ντε Γκίντος και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), Χοσέ Μανουέλ Κάμπα, αν και η θητεία του τελευταίου οδεύει επίσης προς τη λήξη της, τον ερχόμενο Μάρτιο, ανοίγοντας το δρόμο για ένα ακόμη… παζάρι. Οπότε το ερώτημα στη μονομαχιά Καλβίνο-Βεστάγκερ είναι ποια πλευρά θα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερους συμμάχους.

Για την ηγεσία της ΕΤΕπ υπάρχουν κι άλλοι υποψήφιοι, όπως ο ο Ιταλός πρώην υπουργός Οικονομικών, Ντανιέλε Φράνκο, η Πολωνή νυν αντιπρόεδρος της τράπεζας Τερέζα Τζερβίνσκα και ο έτερος αντιπρόεδρος, ο Σουηδός Τόμας Όστρος, όμως είναι κοινό μυστικό ότι η επιλογή θα κριθεί μεταξύ Βεστάγκερ και Καλβίνο, με την πλάστιγγα για την ώρα να φαίνεται να γέρνει υπέρ της δεύτερης.

Πάντως, όσον αφορά το διορισμό της Κλαούντια Μπουχ, η υποψηφιότητα της 57χρονης οικονομολόγου για την ηγεσία του Εποπτικού Συμβούλιου, είναι απαραίτητο να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που έχει τη δικαιοδοσία να απορρίψει την πρόταση της ΕΚΤ, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν με ενδεικτική την περίπτωση του Ιρλανδού Τζέρι Κρος που διεκδικούσε προ τριετίας τη νούμερο 2 θέση στην ΕΒΑ.

Στους κόλπους της Ευρωβουλής επικρατεί εκνευρισμός διότι αποκαλύφθηκε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ είχε λάβει από τα τέλη Ιουλίου επιστολή από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του σώματος, στην οποία οι νομοθέτες έκριναν την Μαργκαρίτα Ντελγκάδο ως καταλληλότερη για τη διαδοχή Ενρία, την οποία η πρόεδρος της ΕΚΤ επέλεξε να μην μοιραστεί με τους συναδέλφους της στην Ευρωζώνη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραιτήτως πως το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας θα ήταν διαφορετικό, όμως απομένει να φανεί αν στην Ευρωβουλή οι νομοθέτες θα θελήσουν να συντηρήσουν την κόντρα θεωρώντας ότι η Φρανφούρτη τους αγνόησε και σε μια επίδειξη δύναμης να εγείρουν ενστάσεις για το διορισμό της Μπουχ.

Διαβάστε ακόμη

Ρόδος: Επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα 8,5 εκατ. – Το τουριστικό comeback του νησιού

Το μολυσμένο νερό και τα νεκρά ζώα η μεγάλη απειλή για τους κατοίκους της Θεσσαλίας (vids)

Απεργία ΠΝΟ: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια μέχρι τα μεσάνυχτα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ