Αμεσα πρόκειται να δημοπρατηθούν τα αντιπλημμυρικά έργα στο πεδινό τμήμα της περιοχής που έπληξαν οι δασικές πυρκαγιές της 18ης Ιουλίου στη Ρόδο, την ίδια στιγμή που το νησί ανακτά δυνάμεις τουριστικά.

Ειδικότερα, μετά και τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος των αντιπλημμυρικών έργων που συμφωνήθηκαν με το τεχνικό επιτελείο της Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και προχωρά τις επόμενες ημέρες από την Περιφέρεια η δημοπράτηση του έργου. Η χρηματοδότηση – για να μη χαθεί χρόνος σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο και με το δεδομένο ότι η Περιφέρεια δεν έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα- θα γίνει από πόρους της Περιφέρειας και πρόβλεψη για αντικατάσταση αυτών με την έγκριση του σχετικού αιτήματος που κατατέθηκε στο Ταμείο Φυσικών Καταστροφών.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με βάση την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, έρχεται να συνδράμει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην υλοποίηση των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών παρεμβάσεων που άμεσα απαιτούνται και παρά το γεγονός ότι τα έργα αυτά δεν αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς, βάσει του Νόμου 4258/2014, οι Περιφέρειες είναι ένας από τους 5 αρμόδιους φορείς που δύνανται να εκτελούν ή να αναθέτουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, μετά τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Υποδομών, και Μεταφορών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Πρόκειται για το έργο «Επείγουσες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στις πληγείσες περιοχές, από τη δασική πυρκαγιά στη ν. Ρόδο», προϋπολογισμού 8,5 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ 24%) και την υπηρεσία «Κατεπείγουσες επεμβάσεις ανάπλασης τμημάτων οδικού δικτύου αρμοδιότητας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που επλήγησαν από τη δασική πυρκαγιά της 18/07/2023 στη ν. Ρόδο», προϋπολογισμού 380 χιλ. ευρώ (με ΦΠΑ 24%).

Στο σκεπτικό της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής για τις επείγουσες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στις πληγείσες περιοχές, αναφέρεται ότι «λόγω της δασικής πυρκαγιάς της 18/07/2023, η οποία κατέκαψε μεγάλο μέρος εκτάσεων του νησιού, αναμένεται ότι οι πλημμυρικές απορροές των ποταμών και ρεμάτων όχι μόνο θα είναι αυξημένες εν όψει της επερχόμενης χειμερινής περιόδου, αλλά θα μεταφέρουν και σημαντική ποσότητα φερτών, ως χειμαρρολάβα, η οποία είναι περισσότερο διαβρωτική από τις απλές καθαρές απορροές. Συνεπώς, κρίνεται αναγκαία η άμεση εκτέλεση αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στις πληγείσες περιοχές με σκοπό την αποφυγή έντονων πλημμυρικών φαινόμενων που θα θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες».

Toυριστικό comeback

Την ίδια στιγμή, το νησί βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης τουριστικά, αφού με βάση και τα στοιχεία του Αυγούστου έχει ήδη γυρίσει σε θετικό το πρόσημο όσον αφορά τις αφίξεις. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η σεζόν του 2023 θα κλείσει υψηλότερα τόσο έναντι του 2019, προ πανδημίας, όσο και έναντι του 2022, έτος ρεκόρ για τις αφίξεις στον προορισμό ο οποίος συγκαταλέγεται στους πρώτους προορισμούς της χώρας. Κάτι το οποίο, όπως φαίνεται, συμμερίζονται οι αεροπορικές όσο και οι μεγάλοι tour operators του εξωτερικού.

Από την πλευρά της, η μεγαλύτερη εγχώρια αεροπορική, η AEGEAN, η οποία προχώρησε σε προσφορά στη διάρκεια του καλοκαιριού με φθηνότερα εισιτήρια για το νησί, θα συνεχίσει να «επενδύει» στον προορισμό με πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό και στο χειμερινό της πρόγραμμα, ενώ η TUI Γερμανίας αποφάσισε την επέκταση της σεζόν στην Κρήτη αλλά και τη Ρόδο μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου προσθέτοντας επιπλέον πτήσεις μέσω της TUI Fly.

Διαβάστε ακόμη

«Φουλάρει μηχανές» η κυβέρνηση για να αντλήσει τα €2,25 δισ. της ΕΕ

Σήριαλ διαρκείας ο διαγωνισμός για τα μικρά φωτοβολταϊκά σε Κρήτη-Πελοπόννησο

Σκάνδαλο Folli Follie: Για τρίτη φορά αρχίζει η δίκη (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ