Μία ακόμη ευκαιρία για να προωθήσει τις θέσεις του εντός της Ευρωζώνης για τα φλέγοντα ζητήματα του δημόσιου χρέους θα έχει αυτήν την εβδομάδα ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει προσκαλέσει στο Παρίσι τους ηγέτες των ισχυρότερων χωρών του πλανήτη.

Η ύψιστης σημασίας συνάντηση λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της Συνόδου για το Νέο Παγκόσμιο Σύμφωνο Χρηματοδότησης, το οποίο αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης και στήριξης των φτωχότερων χωρών, όπως κι άλλα ζητήματα διεθνούς οικονομίας.

Φυσικά, στο πλαίσιο των συζητήσεων, ατύπως θα τεθεί και το κρίσιμο θέμα των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης, καθώς εντός των κόλπων των Βρυξελλών φαίνεται ότι επανέρχονται οι προ-πανδημίας διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Βορρά και Νότου.

Οι χώρες – μέλη έχουν περιθώριο έως τα τέλη του 2023, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα νέο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας, το οποίο αυτήν την στιγμή τελεί σε αναστολή εφαρμογής, λόγω αρχικά της πανδημίας του κορωνοϊού και μετέπειτα του πολέμου στην Ουκρανία.

Η πρόταση της Κομισιόν

Η Κομισιόν έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της, οι οποίες μεταξύ άλλων εδράζονται σε «α λα καρτ» συμφωνίες μείωσης του χρέους με κάθε κράτος – μέλος ξεχωριστά, ώστε τα μέτρα περιορισμού να μην οδηγούν σε οικονομική ύφεση.

Συγκεκριμένα, με βάση το προτεινόμενο σύστημα, η Κομισιόν θα διαμορφώνει και θα υπογράφει με κάθε κράτος – μέλος ένα ξεχωριστό πρόγραμμα μείωσης του δημοσίου χρέους, ανάλογα με το ύψος του τελευταίου και την ιδιαίτερη κατάσταση της οικονομίας της κάθε χώρας.

Το παραπάνω σχέδιο τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης τόσο της Γαλλίας, όσων και των χωρών του Νότου, οι οποίες φαίνεται να συσπειρώνονται γύρω από τον Εμανουέλ Μακρόν και την Κομισιόν.

Αντιδρά η Γερμανία

Από την άλλη πλευρά, όμως, ανάστημα ορθώνουν οι χώρες του Βορρά, με προεξέχουσα τη Γερμανία, η οποία ζητά να υπάρξει ένας γενικευμένος και οριζόντιος (κοινός για όλους) «κόφτης», ο οποίος θα αντιστοιχεί σε μείωση του χρέους κατά μία μονάδα του ΑΕΠ ετησίως για τις υπερχρεωμένες χώρες. Όσες δηλαδή έχουν χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το Βερολίνο, τη γερμανική πρόταση στηρίζουν συνολικά 11 χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες έχουν ως στόχο να ανακόψουν τα σχέδια της Κομισιόν (και της Γαλλίας), επιβάλλοντας κοινούς κανόνες για όλα τα κράτη – μέλη, ανεξαρτήτως της δυναμικής των εθνικών οικονομιών.

Ενδεικτική των γερμανικών προθέσεων είναι η πρόσφατη τοποθέτηση του Φιλελεύθερου υπουργού Οικονομικών, Κριστιάν Λίντνερ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του, προαναγγέλλοντας τον σχηματισμό κοινού μετώπου για την ανατροπή των σχεδίων της Κομισιόν.

Ας σημειωθεί ότι, εφόσον οι χώρες – μέλη της Ευρωζώνης δεν καταλήξουν σε συμφωνία έως τα τέλη του 2023, τότε από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα επανέλθουν αυτόματα οι κανόνες του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, το οποίο προβλέπει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ, και το χρέος το 60% του ΑΕΠ. Σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω, το χρέος θα πρέπει να μειώνεται κατά το 1/20 της υπέρβασης ετησίως.

Πρόκειται για κανόνες, τους οποίους κανένα από τα δύο μπλοκ δεν επιθυμεί να εφαρμόσει, κρίνοντάς τους ως ξεπερασμένους και μη λειτουργικούς.

Η επιρροή στις φτωχότερες χώρες

Πέραν του ευρωπαϊκού θέματος, η παγκόσμια σύνοδος του Εμανουέλ Μακρόν θα επιδιώξει συναινέσεις και για τον τρόπο χρηματοδότησης των φτωχότερων κρατών του πλανήτη. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί η μεταρρύθμιση των διεθνών αναπτυξιακών τραπεζών, η χρηματοδότηση των πράσινων έργων, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης κ.α.

Η στήριξη των φτωχών χωρών του πλανήτη θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη για αρκετούς λόγους. Τόσο για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών, όσο και για τον περιορισμό του Πεκίνου στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κίνα ήδη αποτελεί τον μεγαλύτερο κρατικό δανειστή των φτωχότερων κρατών παγκοσμίως.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η παρουσία της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, και του Κινέζου πρωθυπουργού, Λι Τσιανγκ, αποκτά ιδιάζουσα σημασία.

Διαβάστε ακόμα

Πώς o βρετανικός κολοσσός της BP τα βρήκε σκούρα στην Κοζάνη σε επένδυση 160 εκατ. ευρώ

Folli Follie: Ούτε σήμερα η δίκη – Ραντεβού σε… τρεις μήνες!

Airbus: Παραγγελία – ρεκόρ από την ινδική IndiGo για 500 αεροπλάνα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ