Ευρώπη

Η Μέρκελ βαδίζει προς τη σύνταξη – Τι θα κάνει μετά;

  • newsroom


Μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές στις 26 Απριλίου, η Άνγκελα Μέρκελ θα παραμείνει υπηρεσιακή Καγκελάριος

Στην Άνγκελα Μέρκελ αρέσει πολύ να φτιάχνει πατατόσουπα και γλυκό από δαμάσκηνο με τρούφα. Τυπικά γερμανικά εδέσματα του φθινοπώρου, αλλά πόσα φθινόπωρα τα τελευταία 16 χρόνια είχε χρόνο για να τα ετοιμάσει;

Το ίδιο θα συμβεί το πρώτο διάστημα αυτού του φθινοπώρου μετά τις βουλευτικές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου, μέχρις ότου σχηματιστεί νέα γερμανική κυβέρνηση. Αυτό συμβαίνει συνήθως μέσα σε λίγες εβδομάδες. Το 2017 ήταν η απόλυτη εξαίρεση. Έπρεπε να περάσουν πεντέμισι μήνες για να συμφωνήσουν τα κόμματα σε βιώσιμη κυβέρνηση συνασπισμού.

«Θα συνειδητοποιήσω ότι έχω ελεύθερο χρόνο»

Μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση λοιπόν η Μέρκελ θα παραμείνει υπηρεσιακή Καγκελάριος. Αλλά για να σπάσει το ρεκόρ του Χέλμουτ Κολ ως μακροβιότερου Καγκελάριου της χώρας, θα πρέπει να μείνει σε αυτήν τη θέση μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα που τίθεται είναι, τι θα κάνει μετά; Είναι δυνατόν μετά από 16 χρόνια υπεργασίας από το πρωί ως το βράδυ, με βαρύ καθημερινό πρόγραμμα και μεγάλη ευθύνη, να βρεθεί από τη μια ημέρα στην άλλη «άνεργη»;

Τον περασμένο Ιούλιο σε επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον ρωτήθηκε σχετικά. Κι ενώ άλλες φορές απαντούσε υπεκφεύγοντας, αυτήν τη φορά ήταν πιο ανοιχτή.

Διαβάστε τη συνέχεια στη DW