Ευρώπη

Η Ολλανδική διαφοροποίηση στην Ευρώπη της μάσκας

  • newsroom


Η υπουργός Υγείας της χώρας δήλωσε ότι δεν επιβάλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας καθώς δεν υπάρχουν «ενδείξεις ιατρικής αποτελεσματικότητας»

Σχεδόν παντού στην Ευρώπη οι πολίτες έχουν υποχρεωθεί να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού αλλά στην Ολλανδία η μάσκα θεωρείται… ενόχληση.

Από ιατρική άποψη, δεν υπάρχουν ενδείξεις ιατρικής αποτελεσματικότητας της μάσκας προσώπου, οπότε αποφασίσαμε να μην την επιβάλουμε ως εθνική υποχρέωση“, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Ολλανδίας Ταμάρα βαν Αρκ, την Τετάρτη μετά από συνάντηση με εμπειρογνώμονες υγείας και δημάρχους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά του αιτήματος των δημάρχων του Άμστερνταμ και του Ρότερνταμ για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε ορισμένες πολυσύχναστες περιοχές, μετά την αύξηση των κρουσμάτων στις πόλεις τους.

Όπως αναφέρει το Politico, η βαν Αρκ απάντησε ότι οι πόλεις είναι ελεύθερες να «πειραματιστούν με μια εργαλειοθήκη μέτρων», συμπεριλαμβανομένου και αυτού της υποχρεωτικής μάσκας, εάν κριθεί απαραίτητο.

Η Ολλανδική αντιμετώπιση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αυξανόμενη συναίνεση σε ολόκληρη την Ευρώπη για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε μέρη όπου η τήρηση κοινωνικής απόστασης είναι δύσκολη. Την περασμένη εβδομάδα, το Βέλγιο ανακοίνωσε την πρόθεση να καταστήσει υποχρεωτική την χρήση μάσκας σε περισσότερους δημόσιους χώρους και στην Αγγλία έχει καταστεί υποχρεωτική στα καταστήματα.

Ακόμα και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιώντας μια πλήρη στροφή 180 μοιρών προέτρεψε τους Αμερικανούς να φορούν μάσκες.

Ωστόσο, στην Ολλανδία οι μάσκες είναι υποχρεωτικές μόνο στις δημόσιες συγκοινωνίες, με ορισμένους εμπειρογνώμονες στη χώρα, όπως η Αν Γουεσινγκ, ιολόγος στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης, να αμφισβητούν το αν οι μάσκες θα «συμβάλλουν πραγματικά κάτι επιπλέον».

Η ολλανδική κυβέρνηση επιμένει ότι ακολουθεί αυστηρά τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων της λεγόμενης «Ομάδας διαχείρισης εστιών», η οποία δεν υποστηρίζει τη γενικευμένη χρήση μάσκας.

Για παράδειγμα: ο ιολόγος Γιααν βαν Ντιισελ από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM) της χώρας δήλωσε την Τετάρτη ότι οι μάσκες μπορούν να οδηγήσουν σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, επειδή οι άνθρωποι διατηρούν μικρότερη απόσταση. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να την φορούν λανθασμένα και το να αγγίζουμε την μάσκα με βρώμικα χέρια, αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης, πρόσθεσε.

Επιπλέον, νομικοί εμπειρογνώμονες στη χώρα είναι επίσης επιφυκλακτικοί σχετικά με τη νομιμότητα της υποχρεωτικής χρήσης μασκών. Ο Γιαν Μπράουερ καθηγητής νομικής δήλωσε στο NRC ότι μια εντολή υποχρωτικής χρήσης μάσκας αντιβαίνει στο σύνταγμα. Σύμφωνα με τον Μπράουερ και άλλους εμπειρογνώμονες, θα πρέπει να νομοθετηθεί ειδικά η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Όπως και σε πολλές άλλες χώρες σε όλη την Ευρώπη, ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού αυξάνεται στην Ολλανδία. Την τελευταία εβδομάδα, αναφέρθηκαν σχεδόν 1.400 νέα κρούσματα COVID-19, αυξημένα κατά 342 από την προηγούμενη εβδομάδα

 

Απόρρητο Απόρρητο