Οι πρόσφυγες που φτάνουν από τη νήσο Λαμπεντούζα θέλουν να μπουν στην ΕΕ, αλλά οι περισσότεροι δεν θέλουν να μείνουν στην Ιταλία. Η Ρώμη τους διευκολύνει σε αυτό από τότε που την εξουσία ανέλαβε η ακροδεξιά κυβέρνηση υπό την Τζόρτζια Μελόνι.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες μπορούν να κινηθούν προς τον ευρωπαϊκό βορρά χωρίς να έχουν πρώτα καταγραφεί. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα εντείνει την αστυνομική παρουσία κατά μήκος των γαλλο-ιταλικών συνόρων επειδή οι “μεταναστευτικές ροές από την Ιταλία” έχουν διπλασιαστεί, όπως ελέχθη.

Η Γερμανία από την πλευρά της διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία, αλλά η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα απορρίπτει την αυστηροποίηση των μεθοριακών ελέγχων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ για το άσυλο, οι διαδικασίες ασύλου, όπως ορίζονται από τον κανονισμό του Δουβλίνου, πρέπει να γίνονται στα κράτη πρώτης υποδοχής, δηλαδή εκεί όπου οι αιτούντες άσυλο πατούν για πρώτη φορά το πόδι τους στο έδαφος της ΕΕ.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στην Deutsche Welle