Τους νέους κανόνες για τις πιθανές μελλοντικές διασώσεις τραπεζών, ακόμα και μη συστημικών, παρουσίασε την Τρίτη 18/4 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με αρκετά κράτη – μέλη, με προεξέχουσα τη Γερμανία, καθώς ο βασικός στόχος είναι να μην πληρώνουν οι φορολογούμενοι τον λογαριασμό.

Οι προτάσεις της Κομισιόν στοχεύουν τις μικρότερες τράπεζες οι οποίες μέχρι τώρα είχαν καταφέρει να διαφύγουν από τους αυστηρούς κανόνες εξυγίανσης, οι οποίοι διέπουν τις συστημικές τράπεζες, με σκοπό οι εθνικές κυβερνήσεις να μην τις διασώζουν με τα χρήματα των φορολογουμένων αλλά να χρησιμοποιούνται οι πόροι των τραπεζών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτή η εξέλιξη «θα εγγυηθεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα προστατεύσει τους φορολογούμενους και τους καταθέτες και θα στηρίξει την πραγματική οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της».

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασαν ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και η Μάρεντ ΜακΓκίνες, Επίτροπος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, τα κράτη – μέλη της ΕΕ και οι αρμόδιες αρχές θα μπορέσουν να οργανώσουν μια χρεοκοπία ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος οποιουδήποτε μεγέθους και επιχειρηματικού μοντέλου, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα εργαλείων. Συγκεκριμένα:

-Διευκόλυνση στη χρήση συστημάτων εγγύησης καταθέσεων σε καταστάσεις κρίσης για την προστασία των καταθετών (φυσικά πρόσωπα, και νομικά πρόσωπα) από ζημίες, όπου αυτό είναι απαραίτητο για την αποφυγή μετάδοσης μιας πιθανής τραπεζικής κρίσης, με αποτέλεσμα την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία

-Θωράκιση της πραγματικής οικονομίας από τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας τραπεζών, δηλαδή σε αντίθεση με την εκκαθάριση, η εξυγίανση μιας προβληματικής τράπεζας θα μπορεί να είναι λιγότερο επιζήμια για τους καταθέτες, καθώς θα διατηρούν την πρόσβαση στους λογαριασμούς τους, για παράδειγμα με τη μεταφορά τους σε άλλη τράπεζα.

-Καλύτερη προστασία για τους καταθέτες: Η εγγύηση καταθέσεων έως 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και τράπεζα, όπως ορίζεται στην Οδηγία για το Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων, παραμένει για όλους τους επιλέξιμους καταθέτες της ΕΕ. Ωστόσο, η σημερινή πρόταση της Επιτροπής εναρμονίζει περαιτέρω τα πρότυπα προστασίας των καταθετών σε ολόκληρη την ΕΕ. Το νέο πλαίσιο επεκτείνει την προστασία των καταθετών σε δημόσιους φορείς (δηλαδή νοσοκομεία, σχολεία, δήμους)

Οι ενστάσεις

Ορισμένα κράτη – μέλη της ΕΕ, με προεξέχουσα τη Γερμανία, ανησυχούν ότι η αναθεώρηση των κανόνων θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερους κινδύνους για τους φορολογούμενους. Καθώς, ως γνωστόν, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, οι προτάσεις της Κομισιόν, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αντίστροφα από τις μικρομεσαίες τράπεζες που κινδυνεύουν με χρεοκοπία.

Τα εν λόγω χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το Βερολίνο και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, να αξιοποιήσουν περίπου 80 δισ. ευρώ, ευρωπαϊκών κονδυλίων, και συγκεκριμένα χρήματα που βρίσκονται στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF) στην Τραπεζική Ένωση, αποχωρώντας οικοθελειώς από την αγορά. Με λίγα λόγια οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι να πληρώσουν, όχι απλώς για τη διάσωση μιας μικρομεσαίες τράπεζας, αλλά ακόμα και να την αποζημιώσουν.

Ωστόσο, η Κομισιόν εμφανίζεται σίγουρη ότι οι προτάσεις της κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Όπως δήλωσε η Επίτροπος Μάρεντ ΜακΓκίνες «καλούμε το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προωθήσουν αυτόν τον σημαντικό φάκελο. Παρά την πρόοδο της τελευταίας δεκαετίας, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να κάνουμε ακόμη. Και μας λείπει ένα σημαντικό κομμάτι.

Μια δεκαετία μετά την έναρξη της Τραπεζικής Ένωσης, ο τρίτος πυλώνας της, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων, δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή. Η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης παραμένει προτεραιότητα για την Επιτροπή. Σήμερα, κατά την άποψή μου, κάνουμε ένα πολύ ρεαλιστικό βήμα προς τα εμπρός και θα βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις χρεοκοπημένες τράπεζες».

Σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθούν και από το Συμβούλιο (ήτοι τα κράτη – μέλη της ΕΕ), αλλά και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Διαβάστε ακόμη:

Αγριεύει η σύγκρουση Dolphin – Καμπουρίδη: Οι Εγγλέζοι επιμένουν στις κατηγορίες, κάνουν νέα αγωγή (pics) (upd)

Γεωπολιτική σύγκρουση με φόντο το πετρέλαιο: Γιατί η διαμάχη ΗΠΑ – Σ. Αραβίας είναι ευκαιρία για τη Ρωσία (πίνακες)

Ο Έλον Μασκ θέλει να δημιουργήσει το «αντίπαλο δέος» της ChatGPT