Συλλήψεις σε αντιεμβολιαστές που κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν ομάδες συζήτησης στο Ίντερνετ για να προτρέψουν σε βία εναντίον πολιτικών και γιατρών που υποστηρίζουν το υγειονομικό πάσο, συνέλαβε η αστυνομία στην Ιταλία.

Οι σχετικές έρευνες σε 16 πόλεις της χώρας είχαν στόχο 17 από τους πιο ριζοσπαστικούς συμμετέχοντες στην ομάδα συζήτησης «Basta Dittatura» («Φτάνει η δικτατορία») στο Telegram, την οποία ακολουθούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Όπως διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του Τορίνο, η ομάδα αυτή «χαρακτηρίζεται από μόνιμη υποκίνηση μίσους και προτροπή στη διάπραξη σοβαρών αδικημάτων».

Η ομάδα «Basta Dittatura» χρησιμοποιήθηκε κυρίως για να οργανωθούν διαδηλώσεις κατά του υγειονομικού πάσου, το οποίο είναι υποχρεωτικό από τις 15 Οκτωβρίου σε όλους τους χώρους εργασίας στην Ιταλία.

Το υγειονομικό πάσο πιστοποιεί ότι ο φέρων έχει εμβολιαστεί, ιαθεί αφού μολύνθηκε με Covid-19 ή διαθέτει πρόσφατο αρνητικό τεστ.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Τορίνο, οι ύποπτοι έγιναν στόχος των αστυνομικών ερευνών, καθώς «είχαν συμμετάσχει σ’ αυτήν την ομάδα συζήτησης, καλώντας συστηματικά σε προσφυγή στα όπλα και σε διάπραξη σοβαρών παράνομων ενεργειών εναντίον των πιο υψηλών θεσμικών λειτουργών, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι», καθώς και αστυνομικών, γιατρών, επιστημόνων, δημοσιογράφων και άλλων δημόσιων προσώπων που κατηγορούνται για «υποδούλωση και συνεργασία με τη δικτατορία».

Στις συζητήσεις αυτές γίνονταν ρητές αναφορές σε «κρεμάλες», «εκτελεστικά αποσπάσματα», «πυροβολισμούς στα πόδια» ή σε «νέες πορείες προς τη Ρώμη» και σε «τρομοκρατία».

Το 1922, η «πορεία προς τη Ρώμη» των φασιστών είχε καταλήξει στην άνοδο στην εξουσία του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

Όσοι αντιτίθενται στο υγειονομικό πάσο ισχυρίζονται ότι παραβιάζει τις ατομικές ελευθερίες, ενώ η κυβέρνηση βλέπει σ’ αυτό ένα μέσο για να μην επιστρέψει η χώρα στους αυστηρούς περιορισμούς (lockdown και άλλους) που υιοθετήθηκαν στο παρελθόν για να ανακοπεί η μετάδοση του κορωνοϊού.

Η Ιταλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη από την πανδημία τον Φεβρουάριο 2020 και πλήρωσε βαρύ φόρο με πάνω από 132.000 νεκρούς. Σήμερα, στην Ιταλία πάνω από το 84% των ατόμων ηλικίας άνω των 12 ετών είναι εμβολιασμένο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα διαμορφωθεί η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική το 2022

Ανοίγουν οι πλατφόρμες για το επίδομα θέρμανσης και τα τέλη κυκλοφορίας (Upd)

Tesla: Χάνει το $1 τρισ. – Νέες απώλειες για τη μετοχή της εταιρείας