Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του ιταλικού κρατικού αερομεταφορέα ITA Airways (πρώην Alitalia), με την κοινοπραξία υπό το fund Certares να διαθέτει ξεκάθαρο και σαφές προβάδισμα. 

Η κυβέρνηση της Ρώμης, όπως αναφέρεται στο πρακτορείο Bloomberg, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα ξεκινήσει αποκλειστικές συζητήσεις με το επενδυτικό fund, το οποίο έχει την στήριξη τόσο της Air France – KLM όσο και της Delta Air Lines. 

Η προσφορά του Certares, το οποίο ειδικεύεται σε επενδύσεις στον ταξιδιωτικό και τουριστικό κλάδο, κρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ως καλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη της κοινοπραξίας Mediterranean Shipping – Lufthansa.  

«Μετά τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις, θα υπογραφεί μια δεσμευτική συμφωνία, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα καθιστά πλήρως ικανοποιημένο το δημόσιο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.  

Ωστόσο, το φάσμα των πρόωρων εκλογών (στις 25 Σεπτεμβρίου) ρίχνει βαριά σκιά στις σχετικές διαδικασίες, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν τον κίνδυνο ανατροπής των δεδομένων. Η επόμενη κυβέρνηση, η οποία βάσει δημοσκοπήσεων θα απαρτίζεται από κόμματα της δεξιάς παράταξης, είναι πιθανό να «παγώσει» τις όποιες αποφάσεις ή και να μπλοκάρει την ιδιωτικοποίηση.  

Ο νυν πρωθυπουργός της χώρας, Μάριο Ντράγκι, διαβεβαίωσε, πάντως, ότι η πώληση της ITA θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, πριν αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση -όποια κι αν είναι αυτή.  

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, το κράτος θα διατηρήσει το 40% των μετοχών της ITA και θα ελέγχει δύο από τις πέντε θέσεις του διοικητικού συμβουλίου.  

H αεροπορική εταιρεία, η οποία αποτελεί διάδοχο της ιστορικής Alitalia (έριξε τίτλους τέλους το 2020), συνεχίζει να «πετάει» χάρη στις γενναίες κρατικές επιδοτήσεις του δημοσίου.  

Διαβάστε επίσης

Τα φασκελοκουκουλώματα της ΕΥΠ, το πατίνι του Τζώρτζη, ο Σωκράτης, η Σοφία και η Λουκία…

Goldman Sachs: Γιατί αυξάνει τον πήχη με τις τιμές – στόχους των ελληνικών τραπεζών

Στουρνάρας: Αντίθετος σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ – Χρειάζεται σύνεση