Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να αποτρέψει τους κινδύνους αποπληθωρισμού από την απότομη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας, δήλωσε σήμερα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ινιάτσιο Βίσκο.

Ο Βίσκο, ο οποίος είναι και διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, τόνισε ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις μπορεί να είναι ισχυρές και επίμονες, απειλώντας τις οικονομίες στις οποίες τα ήδη υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους θα αυξηθούν περαιτέρω πολύ κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ιταλίας, ο Βίσκο είπε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα της για να διασφαλίσει ότι κάθε τομέας της οικονομίας θα μπορεί να ωφεληθεί από τις διευκολυντικές συνθήκες χρηματοδότησης.

«Πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπισθεί ο σημαντικός κίνδυνος να μετατραπούν ο χαμηλός πληθωρισμός και η μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας σε μία μόνιμη μείωση των πληθωριστικών προσδοκιών ή σε μία ενδεχόμενη επανεμφάνιση της απειλής του αποπληθωρισμού», σημείωσε. «Λόγω και των υψηλών επιπέδων του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους στην Ευρωζώνη συνολικά, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα επικίνδυνο σπιράλ μεταξύ της πτώσης των τιμών και της πτώσης της συνολικής ζήτησης», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Βίσκο έγιναν καθώς η ιταλική στατιστική υπηρεσία (ISTAT) ανακοίνωνε ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή της Ιταλίας μειώθηκε κατά 0,2% σε ετήσια βάση τον Μάιο, ωθώντας τη χώρα προς ένα αποπληθωριστικό έδαφος. Η ISTAT ανακοίνωσε, επίσης, ότι το ιταλικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 5,3% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, που είναι η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση του τα τελευταία 25 χρόνια, αναθεωρώντας την προκαταρκτική εκτίμηση για μείωση του ΑΕΠ κατά 4,7%. Ο Βίσκο είπε ότι αναμένει πως η συρρίκνωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη στο δεύτερο τρίμηνο, το περιλαμβάνει περισσότερες ημέρες κατά τις οποίες εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό.