Ευρώπη

Κνοτ (ΕΚΤ): Πιθανή αύξηση των επιτοκίων το 2023, αν επιμείνει ο πληθωρισμός

  • newsroom


Το θέμα του υψηλού πληθωρισμού πιθανότατα θα κυριαρχήσει στην επικείμενη συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου, όπου τα μέλη αναμένεται να βάλουν τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων  το 2023 εάν ο πληθωρισμός συνεχίζει να υπερβαίνει τις προσδοκίες στο επόμενο έτος, τόνισε το μέλος της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ σε συνέντευξή του στην Financieele Dagblad.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω μια αύξηση επιτοκίων το 2023, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να είναι υψηλότερα από το βασικό μας σενάριο το 2022», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός τραπεζίτης.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «στην ΕΚΤ εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι ο αυξημένος πληθωρισμός είναι σε μεγάλο βαθμό ένα προσωρινό φαινόμενο».

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε υψηλό-ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα, στο 4,9%, υπερδιπλάσιο από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, και οι ενδείξεις υποδηλώνουν πως θα πέσει κάτω από αυτό το όριο μόνο στα τέλη του 2022, το συντομότερο.

Το θέμα του υψηλού πληθωρισμού πιθανότατα θα κυριαρχήσει στην επικείμενη συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου, όπου τα μέλη αναμένεται να βάλουν τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, αλλά θα μπορούσαν να εξετάσουν την αντικατάσταση του με άλλα μέτρα στήριξης.

Οι κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής της τράπεζας ορίζουν ότι οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων θα έρθει λίγο μετά το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης.

Διαβάστε ακόμη:

JP Morgan: Η επενδυτική στρατηγική για το 2022 – Ποιες μετοχές θα ευνοηθούν

Πώς να βρείτε (καλοπληρωμένες) δουλειές σε Mercedes-Benz, Volvo και Continental

Οι λεπτομέρειες της σύμβασης για τη ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου