Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα διευκρινίσεις και από την Γαλλία (εκτός από την Ιταλία) για το σχέδιο προϋπολογισμού του έτους 2020, επικαλούμενη «κινδύνους απόκλισης» από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Οι δύο χώρες έλαβαν σχετικές επιστολές του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις που απευθύνονται στους υπουργούς Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ και Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι αντίστοιχα.

Στην επιστολή τους, οι δύο επίτροποι επικρίνουν το γεγονός ότι «το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει διαρθρωτική βελτίωση ύψους 0,0% του ΑΕΠ σε ονομαστική αξία».

Για τη ακρίβεια, εάν δεν ληφθούν υπ΄όψιν οι συνέπειες της οικονομικής συγκυρίας, η Γαλλία δεν κάνει τίποτε για να βελτιώσει την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της και όπως αναφέρεται στην επιστολή «Αρα, αυτή η (μηδενική) προσπάθεια αποκλίνει της απαιτούμενης βελτίωσης κατά 0,6% του ΑΕΠ». Παράλληλα οι κ.κ. Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις υπενθυμίζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες που περιλαμβάνονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης των χωρών της ευρωζώνης.

«Το γαλλικό σχέδιο προϋπολογισμού δεν τηρεί ούτε τον ρυθμό αναφοράς της μείωσης του χρέους το 2020», προσθέτουν τα δύο μέλη της Επιτροπής.

Για την Ιταλία, το πρόβλημα έγκειται στο κολοσσιαίο χρέος-το δεύτερο υψηλότερο της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα.

«Το σχέδιο της Ιταλίας δεν τηρεί τον στόχο μείωσης του χρέους το 2020», γράφουν οι δύο επίτροποι. Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αντέδρασε γρήγορα υποσχόμενος «να δώσει στην ΕΕ όλες τις διευκρινίσεις». «Δεν ανησυχούμε. Είναι ένας αναγκαίος διάλογος με τις Βρυξέλλες τον οποίο δεν θα αποφύγουμε», είπε.

Τέσσερις ακόμη χώρες βρίσκονται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό του 2020, αλλά για λιγότερο σοβαρούς λόγους: το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ισπανία και Φινλανδία.

Η Φινλανδία διερευνάται σχετικά με τις αυξανόμενες δημόσιες δαπάνες της, ενώ Πορτογαλία, Ισπανία και Βέλγιο δεν υπέβαλαν σχέδια προϋπολογισμού για το 2020 λόγω αλλαγών στην κυβέρνηση.