Όλο και πιο επιθετικές γίνονται οι δηλώσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία – με αφορμή το θέμα της παροχής τεχνολογικού εξοπλισμού για το γερμανικό δίκτυο 5G από κινεζικές εταιρείες και συγκεκριμένα την Huawei.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλταμάϊερ επανήλθε στο θέμα σήμερα, Δευτέρα, επιμένοντας στον χαρακτηρισμό που απέδωσε στις ΗΠΑ ως «αναξιόπιστη» και «ανάξια εμπιστοσύνης» σε Κυριακάτικη τηλεοπτική συζήτηση.

Αντίδραση Αμερικανού Πρέσβη

Ο Αμερικανός Πρέσβης στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρένελ, καταδίκασε έντονα τους χαρακτηρισμούς: Αποτελούν «προσβολή στους χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες που βοηθούν στην ασφάλεια της Γερμανίας, αλλά και των εκατομμυρίων Αμερικανών που δεσμεύονται για ισχυρή δυτική συμμαχία,» είπε.

Ο Αλτμάϊερ πρώην επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Άνγκελα Μέρκελ  και στενός σύμμαχός της έκανε τα παραπάνω σχόλια κατά τη διάρκεια τοποθέτησης του στη συζήτηση για το αν η Γερμανία πρέπει να απαγορέψει στην κινεζική Huawei να παράσχει εξοπλισμό για την ανάπτυξη του δικτύου 5G. Η Μέρκελ ανέφερε ότι θα επιτρέψει στις κινεζικές εταιρείες να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς εξοπλισμού, παρά τις βαθιές επιφυλάξεις τόσο μέσα στο κόμμα της όσο και στον κυβερνώντα συνασπισμό.

Η σπίθα

Στις παρατηρήσεις του, ο υπουργός αναφέρθηκε στην κατασκοπεία στη Γερμανία από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), στην οποία περιλαμβάνεται η παρακολούθηση των κλήσεων κινητής τηλεφωνίας της καγκελαρίου Μέρκελ.

«Ζούμε σε έναν ανοιχτό κόσμο», δήλωσε ο Αλτμάϊερ σε δημοσιογράφο της εκπομπής που αμφισβήτησε τη θέση της κυβέρνησης. «Θυμάμαι κατά τη διάρκεια της υπόθεσης της NSA, όταν ήμουν επικεφαλής του προσωπικού, πώς διερευνούσατε συνεχώς, αλλά και το  πόσο αναξιόπιστη και ανυπόληπτη ήταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ και δεν επιβάλλαμε ούτε ένα μποϊκοτάζ».

Ερωτηθείς για τα σχόλια από την ιστοσελίδα  POLITICO στο περιθώριο διάσκεψης τεχνολογίας στο Βερολίνο, ο Altmaier δήλωσε ότι «ήταν πολύ αναστατωμένος» επειδή οι δηλώσεις και οι χαρακτηρισμοί του παρεξηγήθηκαν. «Σε καμία περίπτωση δεν έθεσα χώρες που δεν σέβονται το κράτος δικαίου στο ίδιο επίπεδο με τις δημοκρατίες που σέβονται το κράτος δικαίου όπως οι ΗΠΑ. Ακριβώς το αντίθετο», είπε, προσθέτοντας ότι υπερασπίστηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια στις κατηγορίες για μαζική επιτήρηση του διαδικτύου, οι οποίες ανέκυψαν από βουλευτές  της αντιπολίτευσης μετά από τις αποκαλύψεις του 2013 ότι η NSA παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο της Μέρκελ.

Όμως, ο Αλτμάιερ πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος ότι ρυθμίσεις που υποχρεώνουν εταιρείες να παραδίδουν δεδομένα στις κρατικές αρχές υπό ορισμένες προϋποθέσεις «υπάρχουν σε πολλές χώρες». Ήταν μια  αναφορά στον αμερικανικό νόμο CLOUD, ο οποίος πέρασε πέρσι από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ  και επιτρέπει στις αμερικανικές αρχές να υποχρεώσουν τις εταιρείες τεχνολογίας με παρουσία στις ΗΠΑ να παρέχουν δεδομένα – ανεξάρτητα από το αν αυτά αποθηκεύονται στις Η.Π.Α. ή στο εξωτερικό.

Στο βάθος… ΝΑΤΟ

Ο αρνητικός χαρακτηρισμός του Αλταμάϊερ απεικονίζει το βάθος της διάστασης  μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας, η οποία επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες εν μέσω εμπορικών διαφορών και της επίμονης κριτικής της Ουάσιγκτον για την αποτυχία του Βερολίνου να εκπληρώσει τους στόχους της αναφορικά με τις δαπάνες για την άμυνα του ΝΑΤΟ.

Οι παρατηρήσεις του υπουργού, οι οποίες συγκυριακά συνέπεσαν με την πολιτική καταστολής του Πεκίνου απέναντι στους ίδιους τους πολίτες τόσο στο Χονγκ Κονγκ όσο και στο Ζιντζγιάνγκ, εξέπληξαν πολλούς ακόμη και μερικούς από τους συναδέλφους του στο κόμμα, οι οποίοι γρήγορα επεσήμαναν ότι οι ΗΠΑ είναι μια δημοκρατία που διέπεται από το κράτος δικαίου.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Γκρένελ απάντησε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία, έθνη που μοιράζονται κοινές αξίες, πρέπει να συνεργαστούν κατά των απειλούν που υπονομεύουν τη δημοκρατία και να εργάζονται συνεχώς για να προωθήσουν την ελευθερία.  «Δεν υπάρχει ηθική ισοδυναμία μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών και όποιος το λέει αυτό αγνοεί την ιστορία – και είναι υποχρεωμένος να αναθεωρήσει ξαναδιαβάζοντάς την», είπε.

Ο Αλτμάϊερ,  ωστόσο, δεν ήταν το μοναδικό μέλος της κυβέρνησης  που έκανε συγκρίσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας στην τηλεοπτική εκπομπή. Ο Ντίτερ Κεμπφ, πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Βιομηχανιών, ηγέτης ενός ισχυρού επιχειρηματικού λόμπι δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να αντιμετωπίσει κανείς τις κινεζικές εταιρείες διαφορετικά από τις αμερικανικές.

«Ως χρήστης μιας τέτοιας τεχνολογίας πιστεύω ότι είναι σημαντικό να είμαστε σίγουροι ότι ένας προμηθευτής είναι αξιόπιστος ανεξάρτητα από το πού προέρχεται η τεχνολογία αυτή», είπε. «Αν συγκρίνετε τον κινεζικό νόμο περί πληροφοριών  με τον νόμο Patriot Act των ΗΠΑ – που κάποιοι από εμάς φαίνεται να έχουν ξεχάσει –  μπορούμε να δούμε ότι έχουν σχεδόν τις ίδιες απαιτήσεις». Ο Κέμπφ αναφερόταν σε διατάξεις και στους δύο νόμους ότι οι τεχνολογικές εταιρείες συνεργάζονται με κυβερνητικές υπηρεσίες.

Το ερώτημα εάν η Γερμανία θα ανοίξει την πόρτα για την κινεζική κατασκοπεία χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό της Huawei έχει ανέβει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι ΗΠΑ και άλλοοι συμμάχους εξέφρασαν ανησυχίες. Στην ετήσια συνδιάσκεψη για το κόμμα τους το Σαββατοκύριακο, οι χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ ψήφισαν μια πρόταση, σχετικά με τις αντιρρήσεις της καγκελάριου, για να δώσουν έτσι, στο γερμανικό κοινοβούλιο το τελευταίο λόγο για το θέμα.