Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει δεχθεί πολλές εισηγήσεις, προκειμένου να μην επιτρέψει την είσοδο του κινεζικού γίγαντα Huawei Technologies Co στο δίκτυο 5G της Γερμανίας. Μετά τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και της Γερμανίας, είναι και το ίδιο της το κόμμα, οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες, που την πιέζει για να απαγορεύσει οριστικά την είσοδο της Huawei.

Παρ’ όλα αυτά, η Μέρκελ παραμένει αμετάπειστη κι είναι αποφασισμένη να επιτρέψει στη μεγάλη κινεζική εταιρεία να συμμετάσχει, στο βαθμό που πληροί ορισμένα πρότυπα ασφαλείας. «Προφανώς παίρνω στα σοβαρά όλες τις εισηγήσεις στη σχετική συζήτηση» δήλωσε η Μέρκελ τη Δευτέρα, μετά από συνάντηση στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού στο Meseberg, 60 μίλια βόρεια του Βερολίνου. «Ωστόσο, εμείς στην κυβέρνηση αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε ορισμένες προδιαγραφές, αφού προηγουμένως συμβουλευτήκαμε τους υπεύθυνους για αυτά τα ζητήματα ασφαλείας. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Αυτό ισοδυναμεί με εχθρική ενέργεια για πολλά στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, τα μέλη του οποίου πρόκειται να ψηφίσουν στα τέλη της εβδομάδας για μια πιθανή απαγόρευση της εισόδου της Huawei στο δίκτυο 5G της Γερμανίας. Πάντως, όποιο αποτέλεσμα κι αν βγάλει η εσωκομματική κάλπη, η Μέρκελ θα επιμείνει στην πολιτική που ήδη εφαρμόζει, αφού η ήδη υπάρχουσα απαιτούμενη ασφάλεια έχει σχεδιαστεί ειδικά για να εμποδίσει την είσοδο της κινεζικής εταιρείας στο κεντρικό δίκτυο, αλλά να της επιτρέπει να μετάσχει σε περιοχές που δεν θεωρούνται τόσο ευαίσθητες.

Ο υπουργός οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιρ υπεστήριξε την στρατηγική της Μέρκελ την Τρίτη. «Δεν μπορούμε να τιμωρήσουμε ή να προωθήσουμε μεμονωμένες εταιρείες. Έχουμε καταρτίσει απαιτήσεις ασφάλειας τις οποίες έχουμε ενισχύσει», δήλωσε ο Αλτμάιρ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk. «Κάθε εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στη κινητή τηλεφωνία της Γερμανίας πρέπει να πληροί αυτές τις απαιτήσεις».

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας και μυστικών πληροφοριών υποπτεύονται ότι η Μέρκελ και οι υποστηρικτές της πολιτικής της στο υπουργείο Οικονομικών δεν θέλουν να απαγορεύσουν εντελώς την Huawei, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι εμπορικές σχέσεις του Βερολίνου με το Πεκίνο.

Οι ανησυχίες στην Ουάσινγκτον και το Βερολίνο είναι για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι δεσμοί της Huawei με την κινεζική κυβέρνηση και της ευαισθησίας της 5G για επιχειρήσεις σαμποτάζ ή κατασκοπείας.

Η Huawei επέμεινε ότι δεν δημιουργεί κανένα κίνδυνο για τις υποδομές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποκλειστεί μια εταιρεία που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.