Ευρώπη

Κορωνοϊός: Πιο αισιόδοξη η Τράπεζα της Αγγλίας για την ανάκαμψη της οικονομίας στη Βρετανία

  • newsroom


Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, αναμένει σημαντική ανάκαμψη μετά τους πρώτους τρεις μήνες του 2021

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε σήμερα (8/3/2021) ο Άντριου Μπέιλι, διοικητής στην Τράπεζα της Αγγλίας, σε ό,τι αφορά την οικονομία της Βρετανίας μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Μάλιστα, όπως είπε δεν αναμένει μεγάλο άλμα στον πληθωρισμό, κάτι που ο επικεφαλής οικονομολόγος του και κάποιοι επενδυτές βλέπουν ως κίνδυνο.

«Εάν έπρεπε να κάνω μια περίληψη της διάγνωσης, είναι θετική αλλά με μεγάλες δόσεις προειδοποιητικού ρεαλισμού», δήλωσε ο Μπέιλι σε ομιλία του στο ίδρυμα Resolution Foundation.

Επίσης, δήλωσε ότι η επιβράδυνση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και το «τεράστιο επίτευγμα» του εμβολιαστικού προγράμματος της Βρετανίας, σημαίνουν ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.

Περιορισμός της ανεργίας

Αφού κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη και υπέστη το μεγαλύτερο οικονομικό σοκ εδώ και 300 χρόνια, η Βρετανία έθεσε σε εφαρμογή ένα ταχύ πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του ιού, με πάνω από το 40% των ενηλίκων να έχουν λάβει την πρώτη δόση.

Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ την περασμένη εβδομάδα να παρατείνει το πρόγραμμα στήριξης θέσεων εργασίας έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, είναι πιθανόν να περιορίσει την κορύφωση της ανεργίας, αν και δεν αναμένεται να ανακόψει τελείως την αύξηση του αριθμού των ανέργων μετά τη λήξη του, δήλωσε ο Μπέιλι.

Ο προϋπολογισμός του Σουνάκ περιελάμβανε επίσης μέτρα για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης μέσω σημαντικών επενδύσεων σε υποδομές, δεξιότητες και καινοτομία, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, αμβλύνοντας πιθανόν ένα από τα βαρίδια για τη βρετανική οικονομία.

«Οι αλλαγές θα πρέπει να μείνουν»

Υπάρχει όμως μεγάλη αβεβαιότητα για το πόσο θα διατηρηθούν οι αλλαγές στην οικονομία που προκάλεσε η πανδημία.

«Θα εργαστούμε περισσότερο από το σπίτι απ’ όσο συνηθίζαμε και θα κάνουμε περισσότερες αγορές διαδικτυακά, διότι οι νέες συνήθειες θα διατηρηθούν έως έναν βαθμό, και στην έκταση στην οποία θα αντιστραφούν αυτό θα γίνει σταδιακά», δήλωσε ο Μπέιλι.

Τον περασμένο μήνα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί πιθανόν κατά 4% τους πρώτους τρεις μήνες του 2021, πριν ανακάμψει με ταχείς ρυθμούς κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, για να ανακτήσει το προ της πανδημίας μέγεθός της κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Στόχος η μείωση του πληθωρισμού

Ο Μπέιλι δήλωσε ότι στην αναμενόμενη ανάκαμψη θα συμβάλουν τα πολύ χαμηλά επιτόκια και το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας, «και κατά την άποψή μου αυτό δικαιολογεί επαρκώς την τωρινή μας στάση στη νομισματική πολιτική».

Δήλωσε δε ότι στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο της για 2% και να τον διατηρήσει εκεί, σε μια διαφορετική προσέγγιση από τον επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας Άντι Χαλντέιν, που τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι ξύπνησε ο «τίγρης» του πληθωρισμού.

Οι αποδόσεις των ομολόγων που έχουν εκδοθεί από τις κυβερνήσεις στη Βρετανία και σε άλλες χώρες έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν αύξηση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, λόγω των μέτρων στήριξης τρισεκατομμυρίων δολαρίων που διοχετεύονται στην παγκόσμια οικονομία.

Διαβάστε ακόμη

Ηρακλής ΙΙ: Το «πράσινο φως» από την Κομισιόν αναμένουν κυβέρνηση και τράπεζες

Έρευνα: Το λιμάνι του Πειραιά ενισχύει τη θέση του στον παγκόσμιο ανταγωνισμό

O μουτζούρης της τράπεζας, ο καυγάς των ακτοπλόων και το ορφανοτροφείο με θέα!

Απόρρητο Απόρρητο