Στο… γήπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται πλέον το ζήτημα της 18μηνης παράτασης του «Ηρακλή», με την κυβέρνηση να καταθέτει σήμερα το επίσημο αίτημα και τις τράπεζες να στριμώχνονται στην «ουρά» για την συμμετοχή τους.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, από την στιγμή που τα αρμόδια όργανα της Κομισιόν λάβουν το ελληνικό αίτημα έχουν περιθώριο περί τις τέσσερις εβδομάδες για να αποφανθούν, γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να «τρέξει», προκειμένου να μπορέσει να θέσει σε ισχύ τον νέο μηχανισμό από τις 11 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση, η διάρκειά του θα είναι έως και τον Δεκέμβριο του 2022, το συνολικό χαρτοφυλάκιο των προς τιτλοποίηση δανείων θα διαμορφωθεί, επίσης, στα 30 με 32 δισ. ευρώ, ενώ όσον αφορά στο ποσό των εγγυήσεων, αυτό αναμένεται να «αγγίξει» τα 12 δισ. ευρώ.

Όλες οι τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στον «Ηρακλή ΙΙ», με πρώτη την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία σχεδιάζει δύο τιτλοποιήσεις, ύψους επτά δισ. ευρώ εκάστη, εν όψει και του σχεδίου επανιδιωτικοποίησής της. Εκείνη ήταν, άλλωστε, που υπέβαλε στο υπουργείο Οικονομικών την τελευταία αίτηση ένταξης, η οποία αφορούσε στην τιτλοποίηση δανείων με την κωδική ονομασία «Vega», συνολικής λογιστικής αξίας 4,9 δισ. ευρώ, προκειμένου να δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον Ν.4649/2019, στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας , αξίας 1,4 δισ. ευρώ. Είχε προηγηθεί η αίτηση για το project Phoenix (δύο δισ. ευρώ) που περιλάμβανε 58.000 δάνεια 22.000 οφειλετών, με τη μέση αξία να υπολογίζεται σε 90.000 ευρώ.

«Ποδαρικό» στον μηχανισμό έκανε η Eurobank, η οποία ολοκλήρωσε πρώτη την τιτλοποίηση Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες προτίθεται να εντάξει στον μηχανισμό ακόμη μία τιτλοποίηση, ύψους έως πέντε δισ. ευρώ, ενώ η Alpha Bank ολοκλήρωσε – και δη, εν μέσω πανδημίας – το deal με την Davidson Kempner για το project Galaxy. Πρόκειται για μία συναλλαγή, η οποία απαρτίζεται από τρεις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, με κωδικές ονομασίες Orion (SPV I), Galaxy II (SPV II) και Galaxy IV (SPV IV), μεικτής λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ.

Τέλος, λιγότερο… ένθερμη για τον «Ηρακλή ΙΙ» εμφανίζεται η Εθνική Τράπεζα, η οποία με το project Frontier, ύψους 6,1 δισ. ευρώ, καταφέρνει να μειώσει κατά περίπου 60% το stock των NPEs της, αποκτώντας ένα (χαμηλό) διψήφιο δείκτη ΜΕΔ μέχρι το τέλος του 2021. «Όπως ξέρετε, εμείς διαφοροποιηθήκαμε από τις άλλες τράπεζες όσον αφορά στο carve-out. Αυτή την επιλογή την κάναμε συνειδητά γιατί είχαμε και έχουμε την πεποίθηση ότι η ελληνική τραπεζική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν χρειάζεται πάνω από 3-4 servicers και θεωρήσαμε ότι μια λιγότερη πολύπλοκη συναλλαγή, servicer-released, χωρίς carve out θα προσέλκυε το ενδιαφέρον όλων των καθιερωμένων servicers που θέλουν να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τις πλατφόρμες τους», τόνισε σχετικά η γενική διευθύντρια διαχείρισης απαιτήσεων εταιρικής και λιανικής τραπεζικής της ΕΤΕ, κυρία Φωτεινή Ιωάννου, για να προσθέσει πως η οργανική κερδοφορία της τράπεζας, ενισχυμένη από τις πρόσφατες συναλλαγές με ΟΕΔ, της επιτρέπει να απορροφήσει το όποιο κόστος προκύπτει, τόσο από το Frontier, όσο και από όλες τις άλλες οργανικές και μη οργανικές ενέργειες που κάνει με στόχο την μείωση των NPEs, αλλά και τις αυξημένες προβλέψεις που έχει ήδη πάρει λόγω του Covid (περίπου 400 εκατ. ευρώ) – χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσει σε κάποιο hive-down.

«Βαρίδι» το «πάγωμα» των πλειστηριασμών

Καθησυχαστικοί όσον αφορά στο ενδεχόμενο να καταπέσει η εγγύηση του «Ηρακλή» εμφανίζονται οι servicers που έχουν αναλάβει να διαχειριστούν για λογαριασμό των επενδυτών τα τιτλοποιημένα δάνεια, προειδοποιώντας, ωστόσο, για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών που συνεχίζεται όσο διαρκεί το lockdown.

«O ‘Ηρακλής’ έχει αποδειχθεί ένα επιτυχημένο σχήμα, όπως φαίνεται και από την συμμετοχή των τραπεζών. Ο κίνδυνος να καταπέσει η εγγύηση του Δημοσίου είναι απομακρυσμένος», τόνισε ο γενικός διευθυντής, επικεφαλής του Corporate & Shipping Recovery της Intrum Hellas, κ. Θεόδωρος Τζούρος και συνέχισε: «Οι περισσότερες από τις συναλλαγές αναφέρονται σε καταγγελμένα δάνεια, επομένως ένα μεγάλο μέρος των ανακτήσεων θα έρθει μέσω ρευστοποιήσεων και πλειστηριασμών. Σε ποιο βαθμό το σύστημα είναι έτοιμο να εφαρμόσει πλειστηριασμούς τόσο μεγάλης αξίας; Είναι σαφές πως εάν οι servicers δεν καταφέρουν να εκτελέσουν τα business plans υπάρχουν συγκεκριμένα πέναλτι, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους επενδυτές». 

Το ζήτημα του παγώματος των πλειστηριασμών έθεσε από την πλευρά του και ο εκτελεστικός πρόεδρος της doValue Greece, κ. Θεόδωρος Καλαντώνης. «Εδώ και πέντε μήνες στην χώρα μας υπάρχει ένα οριζόντιο ‘πάγωμα’ των πλειστηριασμών, καθώς, επίσης και όλων των διαδικασιών πριν και μετά αυτών. Ένα τόσο οριζόντιο μέτρο παύσης των ενεργειών αναγκαστικής εκτέλεσης συναντάται μόνον σε δύο χώρες στην Ευρώπη: στην Ελλάδα και στην Ουγγαρία. Το μέτρο αυτό είναι λάθος, διότι προσπαθούμε με έναν οριζόντιο τρόπο να αντιμετωπίσουμε τις ασύμμετρες συνέπειες της κρίσης από τον κορωνοιό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη:

Σταϊκούρας: Σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου

Κτήμα Καμπά: Η χαμένη ευκαιρία του Μπουτάρη και το «μικρό Ελληνικό» της Ελλάκτωρ

Μόνο τα ακίνητα εντός αντικειμενικών μπορούν να μεταβιβαστούν ηλεκτρονικά