Στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η Ευρώπη, με τον διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους να καλεί τις χώρες να «εντοπίζουν, να απομονώνουν, να εξετάζουν και να θεραπεύουν κάθε κρούσμα».

«Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της πανδημίας του Covid-19», δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων που καταμετρούνται είναι υψηλότερος από αυτούς που ανέφερε η Κίνα όταν κορυφωνόταν εκεί η πανδημία.

Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας του κορωνοϊού ξεπέρασε το «τραγικό ορόσημο» των 5.000, ανακοίνωσε.

Το ισχυρότερο πλήγμα από τις ευρωπαϊκές χώρες έχει υποστεί η Ιταλία, στην οποία έχουν καταγραφεί πάνω από χίλιοι νεκροί και περισσότερα από 15.000 κρούσματα. Το τελευταίο 24ωρο, πάντως, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται και άλλες χώρες της γηραιάς ηπείρου όπως η Ισπανία και η Βουλγαρία.

Στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα συγκληθεί αύριο, θα εγκριθεί σχετικό διάταγμα με το οποίο η Ισπανία «θα τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα 15 ημερών», είπε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ σε ένα σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα, την ώρα που η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 120 ανθρώπους στη χώρα και καταμετρά περισσότερα από 4.200 κρούσματα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Βουλγαρία η κυβέρνηση της χώρας για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, ενώ αποφάσισε, εκδίδοντας το σχετικό διάταγμα, το άμεσο κλείσιμο έως τις 29 Μαρτίου όλων των μη αναγκαίων καταστημάτων, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων τριπλασιάστηκε σε διάστημα 24 ωρών.

Η Βουλγαρία μετρά σήμερα 23 κρούσματα έναντι επτά χθες και η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διατάσσοντας την αναστολή όλων των εμπορικών συναλλαγών σε εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, καφέ, νυχτερινά κέντρα και αίθουσες παιχνιδιών.