Ευρώπη

Κορωνοϊός: Σε σκληρό lockdown η Βρετανία μέχρι τον Μάρτιο

  • newsroom


H κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον εξετάζει, παράλληλα, τις επιλογές και για τον περιορισμό των διεθνών ταξιδιών, προκειμένοι να αναχαιτηθεί η νέα μετάλλαξη του ιού

Το νέο lockdown που επιβλήθηκε στην Αγγλία λόγω της έξαρσης των μολύνσεων, που οφείλεται στη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, δεν θα αρχίσει να αίρεται παρά τον Μάρτιο, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός κυβερνητικού συντονισμού Μάικλ Γκόουβ.

«Μπαίνοντας στον Μάρτιο, θα μπορούμε να άρουμε ορισμένους από τους περιορισμούς αυτούς, αλλά όχι απαραιτήτως όλους», προειδοποίησε ο Γκόουβ, ο οποίος είναι αρμόδιος για τον συντονισμό της δράσης της κυβέρνησης, μιλώντας στο κανάλι Sky News.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να εμβολιασθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, ούτως ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε να αίρουμε σταδιακά τους περιορισμούς», διαβεβαίωσε.

Αντιμέτωπος με την ανησυχητική άνοδο της νέας παραλλαγής του ιού, η οποία είναι κατά 50% έως 70% πιο μεταδοτική, σύμφωνα με τους βρετανούς επιστήμονες, και με τον κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος υγείας, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επεξέτεινε το lockdown, που εφαρμόζεται πλέον στα τρία τέταρτα του αγγλικού πληθυσμού και στο σύνολο της επαρχίας, και το ενίσχυσε. Τα σχολεία, που παρέμεναν μέχρι τώρα ανοικτά, έκλεισαν.

Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, οι αρχές ελπίζουν ότι θα έχουν εμβολιάσει όλους τους άνω των 70 ετών καθώς και το υγειονομικό προσωπικό, δηλαδή περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι είναι μεταξύ αυτών που κινδυνεύουν περισσότερο, χάρη σε μια επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού που άρχισε στις 8 Δεκεμβρίου και διεξάγεται πλέον με δύο εμβόλια, αυτά των Pfizer/BioNTech και των AstraZeneca/Οξφόρδης.

«Όσο πιο αποτελεσματικό θα είναι το πρόγραμμα εμβολιασμού (…), τόσο ευκολότερο θα είναι να αρθούν οι περιορισμοί αυτοί», επέμεινε ο υπουργός, ανακοινώνοντας πως «οι ερχόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ, πολύ δύσκολες».

Εξάλλου, μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, o Μάικλ Γκόουβ είπε ακόμη πως η κυβέρνηση εξετάζει επιλογές για τον περιορισμό των διεθνών ταξιδιών.

«Εξετάζουμε περαιτέρω επιλογές για να περιορίσουμε τα διεθνή ταξίδια», δήλωσε ο υπουργός. «Το μήνυμα είναι πολύ, πολύ ξεκάθαρο για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι δεν πρέπει να ταξιδεύουν».

Από νομικής πλευράς, το lockdown θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, Τετάρτη, στις 00:01 (τοπική ώρα, 02:01 ώρα Ελλάδας), όμως ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τον πληθυσμό να αρχίσει αμέσως να τηρεί τους νέους κανόνες. Το κοινοβούλιο θα συζητήσει το θέμα αύριο, Τετάρτη.

Οι κάτοικοι απαγορεύεται να βγαίνουν από το σπίτι παρά μόνο για λόγους ανάγκης, όπως για ψώνια ή για επίσκεψη σε γιατρό.

Όπως και κατά το πρώτο lockdown, την άνοιξη, και αντίθετα από το δεύτερο, τον Νοέμβριο, τα σχολεία έχουν κλείσει και από σήμερα πέρασαν στην τηλεδιδασκαλία.

Με περισσότερους από 75.000 νεκρούς, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης που έχουν πληγεί περισσότερο από την Covid-19 και η τάση έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ο αριθμός των μολύνσεων, που ανακοινώνεται καθημερινά υπερβαίνει τις 50.000 και χθες, Δευτέρα, είχε πλησιάσει τις 59.000.

«Αγώνας δρόμου» για την ενίσχυση των επιχειρήσεων

Με νέα υποστήριξη ύψους 4,6 δισ. λιρών πρόκειται να βοηθήσει το αρμόδιο υπουργείο τις επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να κλείσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μετά την απόφασης επιβολής του τρίου κατά σειρά lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι επιχειρήσεις λιανικής, φιλοξενίας και αναψυχής θα δικαιούνται εφάπαξ συμπληρωματικές επιχορηγήσεις έως και 9.000 λίρες. Ενδεικτικά, οι υπάρχουσες επιχορηγήσεις κυμαίνονται στις 3.000 λίρες το μήνα για εταιρείες που υποχρεούνται να κλείσουν τις πόρτες τους λόγω περιορισμών του κορωνοϊού.

Ο Σουνάκ διέθεσε επίσης επιπλέον 594 εκατ. λίρες διακριτικής χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις σε άλλους τομείς που επηρεάζονται επίσης από το lockdown.

Πριν από την ανακοίνωση των νέαων περιορισμών, η Ομοσπονδία Μικρών Επιχειρήσεων δήλωσε ότι το επίπεδο των επιχορηγήσεων «είναι εκτός σημασίας κατά τάξη μεγέθους» και επίσης πρότεινε την ανακούφιση των επιτοκίων των επιχειρήσεων θα πρέπει να παραταθεί πέρα ​​από το τέλος του φορολογικού έτους τον Απρίλιο.

Όπως ισχύει, το κύριο πρόγραμμα στήριξης των εργαζομένων της κυβέρνησης – το επόμενο σχέδιο που τους πληρώνει έως και το 80% των μισθών τους – πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου. Η υποστήριξη για τους αυτοαπασχολούμενους θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο, ενώ τα προγράμματα επιχειρηματικού δανείου αναμένεται να πλησιάσουν τους νεοεισερχόμενους στα τέλη Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμη:

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Έως τις 15 Ιανουαρίου οι αιτήσεις

Οι πέντε «πονοκέφαλοι» Σκρέκα στο τιμόνι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σταμπουλίδης: Τη Δευτέρα θα λειτουργήσει ξανά το click-away

Απόρρητο Απόρρητο