Ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η βαριά βιομηχανία αλλά και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, είναι οι τομείς της οικονομίας που «κρέμονται»  από τα χείλη του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο οποίος αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας σε μία  περίοδο έντονων αναταράξεων και τεκτονικών αλλαγών.

Ο άλλοτε τομεάρχης της ΝΔ που στις τελευταίες εκλογές χρίστηκε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αν και πολλοί στοιχημάτιζαν την υπουργοποίησή του στο ΥΠΕΝ, επιστρέφει σε ένα γνώριμο περιβάλλον  και  αναλαμβάνει το υπουργείο σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων με πολλά μέτωπα ανοικτά.

Χρηματιστήριο ενέργειας

Το τελευταίο δίμηνο η αγορά ζει στον αστερισμό του target model, με τους εκπροσώπους του κλάδου να έχουν σημάνει συναγερμό  για το κόστος της ενέργειας, που θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες του νέου ενοίκου της Μεσογείων.

Η εκτίναξη του κόστους της χονδρική τιμής του ρεύματος, η οποία έχει περάσει στους καταναλωτές και η εξομάλυνση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θεωρείται και ο καταλύτης της μετακίνησης του κ. Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Εργασίας.

Παρά το γεγονός ότι ως υπουργός ο κ. Χατζηδάκης χειρίστηκε αρκετά «αγκάθια» της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος (ΔΕΗ, Λάρκο, ΕΛΑΠΕ, εκτός σχεδίου δόμηση), εντούτοις το αλαλούμ με το χρηματιστήριο ενέργειας, τα μέτρα για να καλυφθεί το έλλειμμα στους παραγωγούς από ΑΠΕ που σήκωσε στο πόδι ολόκληρη την αγορά, κινητοποιώντας μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, θεωρούνται από τα σημεία που ο απερχόμενος υπουργός δέχτηκε σφοδρή κριτική, η οποία αρκετές φορές έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Είχε προηγηθεί οξεία αντιπαράθεση κυρίως με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τις παρεμβάσεις για τις προστατευόμενες περιοχές που θεσμοθέτησε την περασμένη Άνοιξη.

Τώρα, ο κ. Σκρέκας καλείται να «θεραπεύσει» τις «αμαρτίες» του target model και μαζί με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει στον ανασχεδιασμό  της αγοράς Εξισορρόπησης που συνεχίζει να δημιουργεί πονοκέφαλο στα κυβερνητικά κλιμάκια παρά τον μερικό έλεγχο στον οποίο έχει τεθεί.

Τιμολόγια υψηλής τάσης

Η διαπραγμάτευση με την ενεργοβόρα βιομηχανία, αποτελεί το δεύτερο μεγάλο αγκάθι για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρά το γεγονός ότι συνδέεται με την αναθεώρηση των τιμολογίων υψηλής τάσης της ΔΕΗ.

Η υφιστάμενη σύμβαση έληξε στα τέλη Δεκεμβρίου, όμως συμφωνία με την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού και τις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, δηλαδή την Μυτιληναίος, την Βιοχάλκο και τον Τιτάνα δεν έχει επέλθει.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν πληροφορίες ότι οι συζητήσεις δεν γίνονται σε θετικό κλίμα και ότι παραμένει μεγάλη η απόσταση μεταξύ των διεκδικήσεων της βιομηχανίας και της γραμμής της ΔΕΗ. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την επιχείρηση ηλεκτρισμού να επιδιώκει να συνδέσει τα τιμολόγια ρεύματος με το target model αλλά και να σταματήσει τις προνομιακές εκπτώσεις, κάτι που αυτομάτως μεταφράζεται σε αύξηση του κόστους.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιδιώκει να κρατήσει όρθια και ανταγωνιστική την ελληνική βιομηχανία και να στηρίξει την ανάπτυξή της σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον  χωρίς όμως αυτό να επιβαρύνει την ΔΕΗ. Υπό το πρίσμα αυτό  θεωρούνται κρίσιμες οι συζητήσεις των επόμενων μηνών με έντονο πολιτικό χρώμα.

Πράσινο κύμα έργων στις ΑΠΕ

Ο τρίτος τομέας, που θα χρειαστεί θεσμικές παρεμβάσεις για να αντιμετωπίσει το μεγάλο κύμα των πράσινων επενδύσεων, είναι εκείνος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στην αγορά έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα αιτήματα για νέα έργα αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας που υπερκαλύπτουν τους εθνικούς στόχους για το 2030, που προβλέπουν εγκατεστημένη ισχύ 19 GW, από ισχυρούς έλληνες και ξένους επενδυτές αλλά και μεγάλα funds.

Ακόμη και αν ελάχιστα από αυτά πάρουν το δρόμο της υλοποίησης είναι φανερό ότι δημιουργείται μια μεγάλη δυναμική στον κλάδο. Ο κ. Χατζηδάκης επιχείρησε να βάλλει φίλτρα στις στρατηγικές επενδύσεις, ορίζοντας συγκεκριμένα κριτήρια. Είναι όμως σαφές ότι αυτό δεν αρκεί.

Μόνο στον τελευταίο κύκλο των διαγωνισμών του Δεκεμβρίου, υπήρχε τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που μεταφράστηκε σε αιτήματα στην ΡΑΕ συνολικής δυναμικότητας 45,5 GW, εξέλιξη που σηματοδοτεί ισχυρές πιέσεις στις τιμές και κατ΄ επέκταση σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ μεσαίων και μεγάλων παικτών της αγοράς καθώς οι εξελίξεις δείχνουν σημαντική πτώση των τιμών τους επόμενους μήνες.

Το ΥΠΕΝ καλείται επίσης να διευρύνει τις τεχνολογίες των ΑΠΕ και να διαμορφώσει το πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά, τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας και  αντλησιοταμίευσης αλλά και την τεχνολογία του υδρογόνου, έναν τομέα για τον οποίο έχει συσταθεί αρμόδια Επιτροπή.

Εκκρεμούν ακόμη οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την β΄φάση της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις ΑΠΕ, η οποία έχει δρομολογηθεί για την άνοιξη.

Απολιγνοτοποίηση

Συγχρόνως, η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος καλούνται να στηρίξουν το μεγάλο εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης και του προγράμματος της Δίκαιης Μετάβασης που ξεκίνησε στις πρώην λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα μακράς πνοής που αναμένεται να απορροφήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 5 δις, ευρώ τα επόμενα χρόνια και να μεταμορφώσει τα πρώην λιγνιτικά κέντρα της ΔΕΗ.

Το ΥΠΕΝ, προχώρησε πρόσφατα σε θεσμικές παρεμβάσεις με σκοπό την χωροταξική και πολεοδομική προετοιμασία των περιοχών, προκειμένου να υποδεχτούν τις νέες χρήσεις γης και τα φιλόδοξα σχέδια.
Για αυτά έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από φαρμακευτικές εταιρείες, βιομηχανίες, εταιρείες του πρωτογενούς τομέα, επιχειρήσεις ΑΠΕ κ.α, συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Αποκρατικοποιήσεις

Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, η νέα πολιτική ηγεσία θα αντιμετωπίσει σύντομα το γόρδιο δεσμό της ΛΑΡΚΟ. Ο προκάτοχός του κ. Σκρέκα έχει καλλιεργήσει ένα ενθαρρυντικό κλίμα για το επενδυτικό ενδιαφέρον, με την συμμετοχή και εγχώριων ομίλων.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει μετατεθεί για την 1 Φεβρουαρίου. Το επόμενο βήμα για τις ιδιωτικοποιήσεις αφορά την διπλή πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η επιτυχία της οποίας συνδέεται και με το δικαστικό μέτωπο που έχει ανοίξει με τα ELFE. Θα  ακολουθήσουν η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στο ΔΕΔΔΗΕ και η Υποθαλάσσια Αποθήκη της Καβάλας, διαγωνισμοί με έντονο ελληνικό αλλά και διεθνές ενδιαφέρον.

Διαβάστε ακόμη:

Η Ναυτιλία στην εποχή του Brexit – Πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μπαράζ ελέγχων και διασταυρώσεων για όσους την έλαβαν – Τι ψάχνει η ΑΑΔΕ

Ανασχηματισμός: Τα φτερά του Σκρέκα και ο πολυεθνικός δάκτυλος υπέρ Θεοχάρη